Doğan, Star ve Kanal D'yi gözden çıkardı mı?

Doğan'a kesilen rekor vergi cezasındaki teminat sıkıntısı 'bilinçli' şüphesi zihinleri kurcalıyor! Bu iki sorunun cevabı ise belirsizliğini koruyor Doğan; Kanal D ve Star'ı gözden çıkardı mı? Servetini yurt dışında mı tutuyor?


Hakan Göksel'in haberi

Aydın Doğan'ın ortağı olduğu Doğan Yayın Holding'e Halkalı Vergi Dairesi tarafından 17 şubat tarihinde, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin olarak vergi inceleme raporları dayanak gösterilerek 132 milyon 921 bin 473 TL tutarında vergi asli ödemesiyle, 693 milyon 179 bin 4 TL tutarında vergi ziyaı ve 165 bin TL tutarında özel usulsüzlük cezalarını içeren toplamda yaklaşık 826 milyon 265 bin 477 TL'lik vergi-ceza ihbarnameleri tebliğ edilmişti.

Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün tebliğ ettiği Türk ticari hayatının rekor cezası ile ilgili olarak Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik Doğan TV Center'da bir basın toplantısı düzenlemişti.

Doğan Yayın Holding'in yüzde 25 hissesinin Axel Springer'e satışının 22 aralık 2006'da kamuyouna duyurulmuş olmasına rağmen paranın 2 Ocak 2007'de Doğan'ın hesabına geçtiğini tespit eden maliye uzmanları; incelemeleri sonucunda, Aydın Doğan'ın sahibi olduğu Doğan Yayın Holding'i vergi usulsüzlüğü ve kaçakçılığı konusunda suçlanabileceğini gündeme getirmişlerdi…

Kararın tebliğinden sonra Gedik hukuki yollardan haklarını arayacaklarını söylemişti. Kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de Doğan Yayın Hoding'e yasal işlem yapılmaması için 15 günlük yasal sürede teminat gösterip göstemeyeceğiydi.

Soner Gedik, cezayla ilgili olarak yaptığı basın toplantısında teminat için kriz hazırlıklarının olduğunu duyurmuştu. Durumu da bir kriz olarak nitelemişti.

Doğan Grubu'ndan ve Maliye'den teminatın gösterilmesi gereken 9 Mart tarihine kadar ne kamuoyuna ne de İMKB'ye bir açıklama yapılmamıştı. Kamuoyu sürecin sonucunu beklerken Doğan Grubu'ndan teminatın verildiği ile ilgili ilk bilgiler 10 Mart tarihinde basına yansımıştı. Söz konusu teminatın verilmesi sonrasında yasal haklarını arayacak olan Doğan Grubu, mahkeme süreci ile ilgili olarak da 5-7 yıl süre öngörmüştü…

Doğan Grubu'nun ilk teminatı

Doğan Yayın Holding A.Ş'den İMKB'ye yapılan açıklamada, “Kanal D' logosu ile ulusal yayın yapan DTV Haber Görsel Yayıncılık A.Ş'nin sermayesinin yüzde 45'ini temsil eden hisse senetlerini, 'Star TV' logosu ile ulusal yayın yapan Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş'nin sermayesinin yüzde 92'sini temsil eden hisse senetlerini ve ayrıca hakim ortağı Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş adına İstanbul ili, Beyoğlu ilçesi, Ömeravni Mahallesi, İnönü Caddesi 87 pafta, 5 ada, 16 parselde kayıtlı, 11 adet bağımsız bölümü içeren iş merkezini teminat olarak göstermişti.

Şirket tarafından yaptırılan değerleme ve ekspertiz çalışmaları sonucunda, teminat olarak gösterilen hisse senetlerinin toplam değerinin 1.074.538.000 TL, gayrimenkullerin değerinin ise 10.350.000 TL olduğu belirtilmişti. Böylece Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne gösterilen teminatın hesaplanan toplam değeri 1.084.888.000 TL olarak duyurulmuştu.

Maliye'nin ilk ret kararı, Doğan Grubu'nun ilk şoku!

Doğan Yayın Holding A.Ş tarafından teminat olarak gösterilen hisse senetlerinin, Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nce teminat olarak kabulünün uygun görülmediği ve gayrimenkullerin ise teminat olarak kabul edilmelemeyeceğinin açıklanması ile birlikte, konuya ilişkin çalışmaların halen devam ettiği Doğan Grubu şirketine yazılı olarak bildirilmişti.

Maliye'nin bu kararının gerekçesi; hazine bonosu ve tahvilden oluşan değerli kağıtlar teminat olarak gösterilebilirken özel şahıs ve hisse senedinden oluşan teminatlar kabul edilemeyeceği şeklindeydi. Kabul edilebilmesi için ise Bakanlar Kurulu kararı gerekiyordu.

Gelişmeler üzerine Doğan Yayın Holding hisseleri spekülasyonlara neden olmaması için borsada geçici olarak işleme kapatılmıştı.

Bunun üzerine herhangi bir ihtiyati haciz oluşmaması için Doğan Yayın Holding yeni bir teminat daha gösterdi.

Doğan Grubu'nun ikinci teminatı ikinci şoku!

Halkalı Vergi Dairesi'nin vergi borcu için verilen teminatı kabul etmemesi üzerine, Doğan Grubu 1 milyar 120 milyon TL değerinde yeni bir teminat sundu. Doğan'ın teminatı bu kez Kanal D markasının değeri 590 milyon TL ve Star markasının değeri 530 milyon TL olmak üzere toplam 1 milyar 120 milyon TL'idi.

Maliye'nin incelmesi üzerine Doğan Grubu ikinci şoku da yaşadı. Söz konusu teminat kabul edilmemişti. Her fırsatta yasal haklarını arayacaklarını belirten Doğan Grubu, son olarak 16 Mart'ta yaptığı açıklamada Maliye'ye verilen teminatlarını geri alacaklarını açıkladı.

Doğan Grubu mahkemeye gidiyor

Halkalı Vergi Dairesi'nin Doğan Grubu'nun verdiği teminatı kabul etmemesi üzerine; Doğan Grubu'nun 16 Mart tarihinde mahkemeye başvurduğu bilgisi ulaştı. Doğan Grubu, teminat talebini kabul etmeyen vergi dairesine karşı İstanbul 8. Vergi Mahkemesi'nde dava açtı. Hakim Oktal Saraç başkanlığındaki İstanbul 8'nci Vergi Mahkemesi Doğan Grubu'nun talebini inceliyor, dosya heyet üyelerinden Nazik Tezel'e iletildi.

Doğan Grubu'na vergi cezası ilk tebliğ edildiğinde, teminat süresi dolmadan Soner Gedik'in basına yansıyan sözlerinde “davanın hangi mahkemede görüleceği”ni araştırdıkları bilgisi yer almıştı. Doğan Grubu'nun bu araştırmasının nedeni kamuoyunda çeşitli soru işaretlerine neden olmuştu…

Doğan Grubu Kanal D ile Star'ı gözden çıkardı mı?

Doğan Grubu Türkiye'de birçok alanda faaliyet gösteren güçlü şirketlere sahip… Vergi cezası Doğan Yayın Holding'e kesildi. Ceza Doğan Yayın Holding'e kesildiği için söz konusu şirket yasal prosedür gereği kendi varlıklarını teminat olarak gösterdi.

Fakat Doğan Grubu'nun mali gücü teminatı nakit olarak rahatlıkla yatırabilecek durumda olmasına rağmen yalnız Star ve Kanal D'yi göstermesi, akıllara “acaba Doğan Grubu herhangi olumsuz bir durum söz konusu olduğunda bu şirketleri gözden çıkardı mı?” sorusunu gündeme getiriyor.

Doğan Grubu'nun Doğan Yayın Holding şirketlerine el konulması durumunda yabancı ortağı Alman medya devi Axell Springer olduğundan dolayı konunun uluslararası ticaret mahkemelerinde görülmesini mi istiyor? Soruları kafaları kurcalıyor…

Doğan'ın şahsi serveti yurt dışındaki bankalarda ve riske atmak istemiyor mu?

Türkiye'nin en zengin 100 isminin açıklandığı Forbes Dergisi'nin araştırmasında Aydın Doğan 20. sırada 750 milyon dolarlık şahsi servetiyle yer almıştı. Dolar kuru ortalama 1,6 TL kabul edildiğinde Doğan'ın -Türk Lirası karşılığı- 1,2 milyar TL'yi (eski ifadeyle 1,2 katrilyonu) aşan servetini Doğan Yayın Holding'i kurtarmak için kullanmaması kamuoyunda çeşitli soruların sorulmasına neden oldu… Doğan'ın servetinin ortak faaliyet gösterdiği Deutsche Bank'ta veya diğer bankalarda bulunduğu şüphelerini ve bu birikimlerini Türkiye'ye getirmek istemediği tahmin ediliyor …

Doğan'ın elinde teminat için yeterli imkan olmasına rağmen, bu imkanın kullanmamasına ilişkin soruların uzun süre cevapsız kalması söz konusu. Yine Doğan Grubu'nda vergi cezasına muhatap olan şirket yöneticilerine yurt dışı yasağı konulup konulmayacağı da merak konusu…

hakan.goksel@haber7.com


Haber 7 Özel

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri