Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İstanbul buluşmasında kararlaştırılan doğal gaz indirimi için iki ülkenin doğal gaz kurumlarına müzakere talimatı verildi. Yüzde 10'dan az olmaması beklenen indirim, alım miktarına göre artacak.
Türkiye, Rus enerji şirketi Gazprom'la 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde yüzde 10.25'lik indirimde anlaşmıştı. Türkiye'nin bunun üzerine ilave indirim talepleri gündeme gelirken yaşanan uçak krizi nedeniyle, Türk Akımı anlaşmasıyla birlikte üzerinde uzlaşılan gaz indirimi de imzalanmadan rafa kaldırılmıştı.
Önceki gün İstanbul'da gerçekleştirilen Putin - Erdoğan görüşmesinden sonra uzlaşılan konulardan birisi, Türk Akımı doğal gaz boru hattı ile birlikte kararlaştırılan doğal gaz indirimi oldu. İndirimin tam oranının ne olacağı, BOTAŞ ile Gazprom arasındaki yeni müzakere sonucu belli olacak. Ancak, önceki anlaşma uyarınca BOTAŞ'ın Rusya'dan aldığı gazdaki indirim, en az yüzde 10.25 olacak. Yapılacak indirimin miktarı, Türkiye'nin doğal gaz ithalatı miktarına göre de değişecek. Çok gaz alınırsa daha çok indirim gündeme gelecek.
Elektriğe yansıyacak
Yapılacak indirimin İran gazındaki indirim gibi tüketici fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı, indirimin hayata geçmesinden sonra belli olacak. İran gazının fiyatındaki yüzde 10'luk indirim, doğal gaza hane başına 125 lira az ödenmesini sağlamıştı.
İndirimin benzer şekilde tüketiciye yansıtılması halinde benzer bir indirim gündeme gelebilecek. EPDK verilerine göre yüzde 34'ü doğal gaz çevrim santrallerinde üretilen elektrik de indirimden olumlu etkilenecek. Yüzde 10 düzeyinde olmasa da, doğal gazdaki yeni fiyatlamaya bağlı olarak önümüzdeki yıldan itibaren elektrik fiyatlarının aşağı çekilmesi gündemde.
Denizi Rus, karayı Türk tarafı yapacak
Rus enerji şirketi Gazprom'un İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde inşaatın 2018'de başlayacağını bildirdi. Rus devlet kanalı Rossiya 24'e konuşan Miller, "Boru hattının deniz kısmı için inşaat ve finansman tümüyle Gazprom'a ait olacak. Hattın Türkiye topraklarında yer alacak altyapısı ve gazın alınacağı terminal BOTAŞ tarafından inşa edilecek" dedi.
Türkiye'den Avrupa'ya doğal gaz iletilecek transit altyapısı için ortak teşebbüs kurulacağına işaret eden Miller, indirimin Türkiye'ye iletilen gaz miktarına bağlı olacağını belirtti. İki hat üzerinden yıllık 31.5 milyar metreküp kapasiteli olması planlanan projede birinci hattın Türkiye'ye, ikinci hattın ise Avrupa'ya Rus doğal gazını taşıması öngörülüyor.
MİTHAT YURDAKUL / Milliyet