Doçente intihal suçlaması

ESKİŞEHİR Özel Anadolu Hastanesi'nde görevli kalp damar cerrahisi uzmanı Opr.Dr. Cengiz Ovalı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Murat İkizler'in izinsiz olarak kendisine ait

çalışmayı alıp bunu yurt dışındaki bir dergide yayınlatarak doçent olduğunu öne sürdü.

Opr.Dr. Cengiz Ovalı yaptığı yazılı açıklamada, Doç.Dr.Murat İkizler'in yazılı ve sözlü izin alınmaksızın, habersizce, kendisine ait olan bilimsel bir çalışmayı kendi çalışmasıymış gibi yurtdışı bir dergide yayınlattığını söyleyerek bunu da bilimsel hırsızlık olarak nitelendirdi.
Olayı YÖK'e bildirdiğini, Doç.Dr. Murat İkizler hakkında ESOGÜ tarafından soruşturma açıldığını ve uyarma cezası aldığını söyleyen Opr.Dr. Cengiz Ovalı açıklamasında şunları kaydetti:

UYARI CEZASIYLA KAPATILMAK İSTENİYOR

“YÖK'e bu intihal olayını bildirmem sonucunda ESOGÜ tarafından yürütülen soruşturma neticesinde uyarma verilmiştir. Bu verilmiş olan uyarma adı geçen kişinin intihal (bilimsel hırsızlık) suçunu işlemiş olduğunun bir kanıtıdır. Adı geçen öğretim üyesi emek harcayarak araştırma yapıp bilimsel yayın yapmak yerine, başkalarının yazdıklarını aşırıp, kendi eserleri gibi göstermiştir. Ayrıca bilimsel bir çalışmanın
içeriğini masa başında değiştirmeye çalışarak sahtecilik de yapmıştır.

Böylece, kolay tarafından doçent olmuş, bu sıfatları hakkıyla elde edenlere de büyük haksızlıkta bulunmuştur. Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda ve YÖK disiplin dönetmeliğinde intihal suçunu işleyen bir kişiye verilecek olan cezalar çok nettir. Buna rağmen ESOGÜ uyarı cezası vererek bilimsel hırsızlık olayını geçiştirmeye çalışmıştır.”

ESOGÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Ana Bilim dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Murat İkizler ise konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri