Diyanet'ten son nokta

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, bu yıl kurban kesimini engelleyecek bir hayvan sıkıntısının olmadığını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Türkiye'de hayvan rezervi sıkıntısı olmadığını belirterek, ''Herhangi bir sıkıntı ile karşı karşıya değiliz. Bu itibarla kurban kesimini etkileyecek bir şey söz konusu değil'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Bardakoğlu, ''kurban ibadeti ve 2010 yılı vekaletle kurban kesimi organizasyonu'' hakkında, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camisi Konferans Salonunda yaptığı bilgilendirme toplantısında, yetkililerden aldığı bilgiler doğrultusunda Türkiye'de on milyondan fazla büyükbaş ve 27 milyon civarında küçükbaş hayvan bulunduğunu öğrendiklerini söyledi.

Bardakoğlu, Türkiye'de hayvan rezervi sıkıntısı olmadığını ifade ederek, ''Herhangi bir sıkıntı ile karşı karşıya değiliz. Bu itibarla kurban kesimini etkileyecek bir şey söz konusu değil'' dedi. Bu nedenle 'kurban yerine başka bir ibadet yapmayın' diye konuşan Bardakoğlu, her ibadetin kendisine ait olduğunu kaydetti.


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, vekaletle kurban kampanyalarında hayvanın mutlaka kesilmesi gerektiğini, kesilmeden ''kurban'' ibadetinin yerine getirilemeyeceğini belirterek, ''Kesmeden, parasını şuraya buraya vermek için kurban kampanyaları yapılıyorsa, dinen doğru değildir. Bu itibarla, kesimsiz vekaletle kurban kampanyası olmamalıdır. Yapan varsa da siz, bunlara itibar etmeyin'' dedi.

''Kurban İbadeti ve 2010 Yılı Vekaletle Kurban Kesimi Organizasyonu'' Tanıtım Toplantısı, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camisi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Bardakoğlu, kurban ibadetinin bir mali ibadet olduğunu, kurbanı üzerine dinen vacip olanların kesmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Sırf ayıp olmasın diye, 'komşular acaba ne der?' diye kurban kesilmez. İbadet için kesilir ve kesilen hayvanın etinin büyük bir kısmı dağıtılır'' dedi.

Kurban keserken hayvanın incitilmemesi, çevrenin korunması, en küçük bir göz kirliliğinin dahi olmaması gerektiğine işaret eden Bardakoğlu, ibadetlerin kendine göre bir nezaketi olduğunu söyledi.

Bardakoğlu, vekaletle kurbanın, modern şehirde yaşayan, zaman ve mekan sıkıntısı olan, ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta zorlanan kişiler için bir çıkar yol olduğunu belirtti. Özellikle Avrupa'da yaşayanlar için kurban kesilmesinin oldukça zor olduğunu dile getiren Bardakoğlu, ''Biz, hiç kimsenin evinde, banyosunda kurban kesmesine razı değiliz. Öyle şey olmaz. Kaçak bir şekilde Avrupa'da belediyelerden ruhsat almadan kurban kesilmesi mümkün değildir. Bundan dolayı biz de vekaletle kurbana öncülük etmeye başladık'' diye konuştu.


-''KESİMSİZ KURBAN OLMAZ''-


Türkiye ve yurt dışında her yıl 600-700 bin civarında vekaletle kurban kesildiğini ifade eden Bardakoğlu, şunları söyledi:

''Biz, bu konuyu kendi haline, serbest piyasaya terk etmek yerine öncülük yapmayı arzu ettik. Öncülük yapma isteğimiz, işimizin azlığından değil, meşgalemizi artırmak gayemizden değil. Bu işi, dini esaslara uygun şekilde yapılmasına örnek olma gayesiyledir. Çünkü, vekaletle kurban bir yardım toplama kampanyası asla olmamalıdır. Vekaletle kurban, bir ticari amaç için asla yapılmamalıdır.

Vekaletini aldığımız kurban, mutlaka hayvan olarak kesilmelidir. Kesilen hayvanın eti, paraya çevrilmeden ihtiyaç sahiplerine zamanında ulaştırılmalıdır. Kesimsiz kurban olmaz. Kesmeden, parasını şuraya buraya vermek için kurban kampanyaları yapılıyorsa, dinen doğru değildir. O hayırlarınızı, başka türlü yapın. Vekaletle kurbanın parasını başka amaçlara harcarsanız, dinen kurban vecibenizi yerine getirmiş olmazsınız. Sadece hayır yapmış olursunuz.

Biz, Allah'ın ve Resulünün bize söylediklerini, topluma aktarmakla görevliyiz. Yoksa, ibadetlerin Allah katında kabul olmasının mütevellisi değiliz. Sırf, insanların gönlü olsun diye, dinen doğru olmayan şeylere doğru diyemeyiz. Bu itibarla, kesimsiz vekaletle kurban kampanyası olmamalıdır. Yapan varsa da siz, bunlara itibar etmeyin.''


-VEKALETLE KURBAN BAĞIŞI YAPAN KURUMLARA UYARI-


Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı Başkanlığı olarak zor bir işi üstlendiklerini belirten Bardakoğlu, ilk olarak ilçe müftülerine, yurt dışı teşkilatlarına haber gönderdiklerini ve çevrelerinde ne kadar ihtiyaç sahibi bulunduğunun tespit edilmesini istediklerini söyledi.

Bardakoğlu, ''Size vekaletle kurban parası göndereceğiz, kaç hayvanı kesebilir, kaç hayvanın etini dağıtabilirsiniz' diye soruyoruz. 'Bayramda bu işlere tahsis edecek elemanın var mı?' diye soruyor ve 'ekibimi kurdum. Bayramın birinci günü kesip, etleri 2. ve 3. günü dağıtırım' diyenlere paralarını gönderiyoruz'' dedi.

Geçen yıl 40 binin üzerinde vekaletle kurban emaneti aldıklarını, kesimin ardından kavurmaları ihtiyaç sahiplerine zamanında gönderdiklerini belirten Bardakoğlu, kavurmaların ulaştırılmasında Türk Hava Yolları'nın hiçbir ücret almadığını kaydetti. Bardakoğlu, ''Türk Kızılayı da dini esaslara uygun şekliyle yerine getirmenin gayreti içinde. Diğer kurum ve kuruluşları da sürekli bu ibadete başka amaçlar, başka hesaplar karışmasın diye uyarıyoruz'' diye konuştu.


AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri