Dinçer'den mesleki eğitim öz eleştirisi: "Eğitim modeli yetersiz"

Dinçer'den mesleki eğitim öz eleştirisi: "Eğitim modeli yetersiz"

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, mesleki ve teknik eğitimle ilgili “iş dünyasının beklenti ve ihtiyaçlarına uygun bir eğitim verilmediği” yolundaki ezberin bozulması gerektiğini belirterek, “Sürekli olarak ihtiyaç ve beklentileri değişen iş piyasasına zamanında ve hızlı çözümler üretme noktasında, mevcut eğitim modelinin yetersiz kaldığını söylemeliyiz” dedi.

 

Yanlış politikalar uzaklaştırdı

 

Dinçer, Antalya’da gerçekleşen “Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı”nın açılışında konuştu. Mesleki ve teknik eğitimle ilgili yanlış politik karar ve uygulamaların çocukları mesleki ve teknik eğitimden uzaklaştırdığını belirten Dinçer, şunları söyledi:

“Türkiye’de çok uzun yıllar boyunca, okumasından ümit kesilen çocuklar “hiç olmazsa bir meslek edinsin” diye anne-babalar tarafından mesleki eğitime yönlendirilmiştir. Hayat ne kadar değişirse değişsin, toplumsal zihniyet ve algılar ne yazık ki bugünden yarına değişmiyor. Bu algının gençlerimizin gelecek vizyonlarını da etkileyecek kadar güçlü ve yerleşik bir geçmişi bulunmaktadır. Buna bir de çocukları mesleki ve teknik eğitimden uzaklaştıran yanlış politik kararlar ve uygulamaları eklediğimizde, belki de ilk yapılması gerekenlerden birini; mesleki eğitimin toplumdaki algısını değiştirmek gelmektedir.

 

Kuşkusuz anne-babaların ve toplumun olduğu kadar, mesleki ve teknik eğitim alanındaki tüm paydaşların da bilgi temelli bir ekonomideki rollerini sürekli olarak gözden geçirmeleri gerekmektedir.

 

Bunu yaparken de, tıpkı bu çalıştayda olduğu gibi tüm tarafların bir araya gelerek işbirliği içinde çalışmamız ve dinamik bir yapı içerisinde değişen şartlara uygun yeni pozisyonlar almamız hayati öneme sahiptir. Bu mesele ne sadece Bakanlığın, ne sadece özel sektörün ne de diğer kurum ve kuruluşların meselesidir. Bu hepimiz için stratejik değeri olan bir meseledir ve çözümü de hepimizin gayreti ile olacaktır.

 

Değişikliğe ihtiyaç var

 

Bilgi temelli ekonomide çocuklarımızın bir meslek edinmekten ziyade; öğrenmeyi öğrenme becerisine sahip olmaları, analitik düşünmeleri, hayat boyu öğrenme sürecinin aktif bir öznesi haline gelmeleri, en az bir yabancı dili çok iyi öğrenmeleri, ileri teknolojiyi kullanma ve bu teknolojiyi üretebilme becerileri kazanmaları ve ekonomiye katma değer oluşturmalarına öncelik vermeliyiz. Eğitim sistemimizin böyle bir paradigma değişikliğine ihtiyacı var. Yönetim anlayışımızı değiştirmeden, bakış açımızı değiştirmeden mevcut uygulamalarda bir takım teşvikler ve tedbirlerle sonuç alabileceğimizi düşünüyorsak, yanılmış oluruz."

hürriyet eğitim

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri