DİNÇER, “İdeolojik eğitimin sonu geliyor”

DİNÇER, “İdeolojik eğitimin sonu geliyor”

TRT1'de yayınlanan Enine Boyuna programının özel yayınına Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer konuk oldu.

Dinçer, eğitimdeki problemler, sistemdeki değişiklikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dinçer, Milli Eğitim'deki yeniden yapılanma sürecini, 'Aslında bu yeniden yapılanma ihtiyacını belirleyen iki tane parametre var. Birincisi dış dünyada meydana gelen değişme ve gelişmeler, ikincisi ise kendi iç sorunlarımız.' şeklinde açıkladı.

 


 

 

 

 

'Milli Eğitim'de köklü yeninden yapılanma ve bir nitelik değişikliği de gerçekleşecek mi? soruna Bakan Dinçer, 'Belkide yeniden yapılanma denildiğinde onun diğer boyutu da bu zihni tarafı diye bakmak lazım. Yönetim zihniyetiyle eğitim zihniyetini burada ayrıştırarak ifade etmeye çalışıyorum. Ne yapmak istediğinizile çok yakından alakalı bir husus bu. Eğer siz belirli kalıplar içerisinde kalan daha çok şekle önem veren bir nesil yetiştirecekseniz o zaman bu ideolojik kalıplar sizin için uygun olabilir. Ama tüm dünyayla rakabet eden, dünyanın ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip gençler yetiştirmek, bu insanların kendi potansiyellerini kullanabilecekleri bir zemin hazırlamak istiyorsanız o zaman o ideolojik kalıplar maalesef çok dar kalıyor. Hatırlarsanız bu yeniden yapılanmayla alakalı Kanun Hükmünde Kararname çıktıktan sonra yöneltilen önemli eleştirilerden bir tanesi 'Milli Eğitim'in 'Milli'si gitti, 'Eğitim'i kaldı' gibi söylenmişti. Halbuki 'ondan önce eğitimi var mıydı' o bile sorugulanabilir. Ama orada 'milli'den kastedilen belirli bir ideoloji üzerine temellenmiş bir yaklaşım tarzı ve daha çok şekli ritüeller üzerine şekillenmiş bir yap varsa, o 'milli' olarak yanlış tarif ediliyor demektir.' dedi.

 

 

 

 

 

DERS KİTAPLARI TEMİZLENECEK Mİ?

Hangi ders kitaplarından hangi tür yanlış bilgilerin çıkarılacağına ilişkin soruya 'Ben yetişecek olan çocuklarımız için iki genel perspektif düşünüyorum. Birincisi tüm dünyada diğer ülkelerin çocukları ayakta kalabilmek için hangi tür bilgi ve yeteneklere sahiplerse çocuklarımızı onlara sahip olmalıdırlar. İkincisi ise toplumsal ahlak ve değerlere sosyal sorumluluğa, aidiyet duygusuna sahip bir nitelik kazanmalarına bakacağım. Dolayısıyla bütün bunlar için ne gerekiyorsa yapmak konusunda çaba sarf edeceğim' dedi.

 


 

 


OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Dünya Bankası'nın yayınladığı 'Türkiye'de Temel Eğitimde Kalite ve Eşitliğin Geliştirilmesi' raporunu yorumlayan Dinçer, 'Aslında bizim okullaşma oranlarımızla ilgili sorunlar bitmiş değil. Bir kere dünyada  okuma yaşıyla ve okuma ve eğitim yönelimiyle ilgili temayül var. Bir tanesi eğitime başlama yaşı küçülüyor. Yani okul öncesi eğitim tüm dünyada daha çok önem kazanan bir durum arz etmeye başladı. O yüzden bizde de okul öncesi eğitime önem veriyoruz. İkincisi ise mesleki eğitimin yaşının ilerlemesi' dedi.

 


 

 


MİLLİ EĞİTİME OLUŞAN ÖNYARGI

Milli Eğitim'e karşı oluşan önyargıyla ilgili soruya, ' Bu hakikaten bu ülkenin önemli sorunlarından biri, önemli bir mesele ve eğitim sistemi üzerinde çokça düşünmemiz gereken alanlardan biri. Bunun niçin olduğuna dair kafamda iki izah var benim.' dedi.

 

 

 

 


DERSHANE KONUSU


Bakan Dinçer dershanelerle ilgili konuya, 'Bunu sistemik biçimde konu olarak almadığınız zaman Milli Eğitim'i başarısız, dershaneleri ikame kurumlar gibi algıladığınızda belkide yanlış bir teşhis yapıyor olabilirsiniz. Çocuklarımız özel okullara gidiyor, dershanelere gidiyor, maddi durumu iyi olanlar özel hoca tutuyorlar, üniversite giriş sınavında fen bilgisinde ortalama doğru yapma sayısı 4. Ben ÖSYM'den üç yanlış bir doğruyu götürmeden oran verin dediğimde, bana verdikleri rakam 5.2 falandı' dedi.    

 


 

 

 

2012'DE KAÇ ÖĞRETMEN ATANCAK?

Öğretmen atamalarına da değinen Dinçer, 2012'de atanacak öğretmen sayıları hakkında müjdeyi verdi.

Dinçer, "Atanacak öğretmenler için, gidecekleri yerde 4 yıl çalışmaları gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Eş durumu gibi mazeretlerin kabul edilmeyecek." şeklinde konuştu.

 


 

 

 

 

EĞİTİMDE Kİ REFORMLAR
Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Milli Eğitim Bakanı Dinçer'e eğitimde ki reformları sordu.

Karaalioğlu, Bakan Dinçer'e "Önlüğün kaldırılması, Andımızın değişmesi gündemde. Bu günlerde bir takım şeyler Milli Eğitim sisteminden çıkartıldı, Milli güvenlik dersi çıktı, Apoletli eğitim bitiyor, bu reformlar nereye kadar gidecek, diğer planlarınız neler? sorusunu sordu.

 


 

 

 

 

EĞİTİM SOSYAL MEDYADA

Fatih Projesi kapsamında eğitim alanını içeren bir sosyal medya ağı da kurulacağını kaydeden Dinçer, ''Tıpkı Facebook ve Twitter gibi 'EBA' isminde yeni bir platform oluşturarak, bütün eğitim camiasının karşılıklı olarak kendini geliştirmesi için soru, cevap ve tartışmaları yapılabileceği adeta yeni bir dünya oluşturuyoruz'' dedi. 

  

stargazete.com / özel

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri