Alevi Çalıştayları’nı yürüten dönemin Devlet Bakanı, şimdiki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60. hükümet döneminde "Hükümet olarak Milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek adına, toplumsal bazı sorunları, demokrasi, insan hakları, temel hak ve özgürlükler zemininde yeniden ele alıp değerlendirme amacı taşıyan bir dizi girişim başlattık" diye konuştu.
Bu girişimlerden birinin de Alevi vatandaşların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla başlatılan çalıştaylar olduğuna dikkati çeken Çelik, "Alevilerin sorunlarını tam bir açık yüreklilikle dile getirdikleri bu çalıştaylarla ilk kez devletle Aleviler arasında doğrudan bir iletişim ve buna bağlı bir diyalog zemini oluşturulmuştur" dedi.
Çalıştaylar sayesinde Alevilerin sorunlarının hiçbir dönemde olmadığı kadar toplumda ele alınır olduğunu vurgulayan Çelik, böylece Aleviliği tanımayan, bilmeyen veya yanlış bilen çevrelerin Aleviliği doğru kaynaklardan, doğru bir şekilde öğrenme ihtiyacı duymaya başladığını belirtti.
2009’un haziran ayında başlayan çalıştaylar süreci ile karşılıklı önyargıların azalmaya başladığını ifade eden Çelik, devletin Alevilik ile ilgili hafızasının güncellendiğini de söyledi.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri müfredatının bu çalıştaylarda gündeme geldiğini belirten Çelik, çalıştaylar sonunda varılan mutabakat gereğince, müfredatta gerekli düzenlemeleri yapmak üzere Alevi vatandaşlardan oluşan bir komisyon kurulduğunu ifade etti.
Bakan Çelik, komisyonun 3 ay gibi kısa bir sürede çalışmalarını tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne sunduğunu söyledi. Çelik, genel müdürlüğün değerlendirmesinin ardından çalışmanın 2010 yılının Aralık ayında Alevi vatandaşların temsilcileriyle paylaşıldığını kaydetti.
Çelik, "AİHM’in, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatına ilişkin 2007 yılında verdiği kararda belirttiği nesnellik ve çoğulculuk ilkeleri ışığında hazırlanan yeni müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından da onaylanmıştır.
Böylece Alevilik ilköğretim 4. sınıftan, lise son sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına girdi" diye konuştu.
Yeni müfredatın Nusayri ve Caferi vatandaşların taleplerini de karşıladığını vurgulayan Çelik, basımı tamamlanan ders kitaplarının 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında öğrencilere okutulacağını söyledi.
Milliyet