Dil Derneği'nden ithal öğretmen uyarısı!

Dil Derneği Yönetim Kurulu, ''ithal öğretmen'' konusunda Milli Eğitim Bakanlığına, ''Ülkesini, çocuk ve gençlerin geleceğini her şeyden çok önemseyen aydınlar olarak sizleri uyarıyoruz' dedi.

 

Dil Derneği Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ''Yabancı Dil Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi'' hatırlatılarak, birçok okulda uzun zamandır yabancı dille öğretim yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, ''MEB, tüm uyarılara ve ülkenin bilimsel birikimine arkasını dönerek, ulusal eğitimden, ulusal eğitimi besleyecek evrensel bilgi ve uygulamalardan uzaklaşmış, eğitim, ilkokuldan üniversiteye dek her aşamada siyasallaştırılmıştır'' görüşüne yer verildi.

40 bin yabancı öğretmenle 40 bin okulda, binlerce çocuk ve gencin, İngiliz ya da Amerikalı gibi konuşturulabileceği ancak kendi diliyle düşünmeyi değil, önce o dille düşünmenin öğretilebileceği ileri sürülerek, ''Bilimsel verileri, bilimcileri yok sayarak 'iki dilde' eğitim tartışmaları sürerken ülke topluca İngilizce ile düşünmeye koşullandırılmaktadır. Bu durum çok yakında Türkçenin ve ülkemizde konuşulan dillerin üzerine kalın bir perde çekecektir'' ifadesi yer aldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Yabancı dille öğretim, yiyecek, giyecek, konaklama, eğlenme yeri, radyo ve TV adlarındaki, konuşma ve yazı dilindeki yabancı sözcük saldırısı sürerken MEB'e sormak istiyoruz: Siz bu ülkeyi ve bilincimizi kirleten görüntüden hoşnut musunuz? Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına Türkçeyi niçin öğretemiyorsunuz? Türkçe öğretmenlerini niçin iyi yetiştiremiyorsunuz? Öğretmenler niçin pırıl pırıl konuşup yazamıyor? Niçin çocuk ve gençlerin dil bilincini pekiştiremiyorsunuz? Öğretmen, profesör gibi sanı olan bakan ve milletvekilleri, eğitimli sayılan yurttaşlar niçin doğru konuşamıyor? İngilizce öğretmenlerinin iyi yetişmesi, öğretecekleri dile egemen olmaları için olanaklar yaratmak yerine, niçin yayılmacı anlayışa ödün verme yolunu seçiyorsunuz? Eğitimi yönlendirenlere sesleniyoruz: Seçtiğiniz yol karanlıktır, ülkeyi nereye çıkaracağı bellidir. Ülkesini, çocuk ve gençlerin geleceğini her şeyden çok önemseyen aydınlar olarak sizleri uyarıyoruz: Türkçeyi doğru öğretmeye bakın, yabancı dille öğretimden vazgeçin, herkes için yabancı dil öğretimi ve tüm öğretmenlerin iyi yetişmesi için Atatürk'ün 'manevi' kalıtı akılcı olana ve bilime tutunun.''

haber 7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri