Dikkat, bu mevsim kilo almanın da mevsimidir!

Dikkat, bu mevsim kilo almanın da mevsimidir!

Hareketli yaz aylarının bitmesi, okulların açılması, dizilerin başlaması derken televizyon başında oturma süresi maalesef artıyor. Bu durumun kaçınılmaz sonucu olarak da hem yetişkinlerde hem çocuklarda kilo problemi oluyor. Tüm dünyada obezitenin en önemli nedenlerinden biri beslenme bozukluğu diğeri ise hareketsiz yaşamdır. Özellikle çocuklarda kilo fazlalığının temel nedeni hareketsizliktir. Artık oyunların sokakta değil bilgisayarda oynanması ve televizyon başından bir türlü kalkamamak zamanımızın en önemli sorunudur. Çocukların küçük yaşlardan itibaren sınavlarla uğraşmaları ve saatlerce ders çalışmaları da bu sorunu körüklemektedir.

Anne babaların bu konuda bilinçli davranıp yoğun ders programı arasında bile çocukları için spor aktiviteleri koymaları veya hareketli olacakları programlar yapmaları çocukların hem bedensel hem zihinsel sağlıkları için gereklidir. Hayatı sadece okulda, dersanede, özel öğretmenlerde geçen bir çocuk belkisınavlarda iyi puanlar alarak iyi bir meslek sahibi olacaktır. Ancak sadece bu bilgi donanımıyla hayatın diğer yönlerinde ne kadar başarılı olabilir. Manevi olarak kendilerini ne kadar tatmin edip ne kadar mutlu olurlar? Kendilerini ve ne yapmak istediklerini nasıl bilecekler? Mesleklerinde nasıl başarılı olacaklar ve işlerini severek nasıl yapacaklar? Sosyal hayatında, iş hayatında arkadaşlarıyla veya diğer insanlarla nasıl iletişim kuracaklar? İnsanların yaşadığı sorunların pek çoğunun temelinde çevresindekilerle sağlıklı iletişim kuramamak yatmaktadır. Spor yapmaktan, hareketli olmaktan konu nerelere geldi…

Gerçekten sporun sadece kilomuzu ve sağlığımızı korumanın yanında akıl ve ruh sağlığımız için büyük önemi var. Atatürk'ün dediği gibi 'Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur'. Bir toplumda bireyler kendileri için ne kadar iyi davranışlar edinirlerse toplumun sağlığı, başarısı ve refahı o kadar iyi olur. Bu anlamda anne babaların görevi çok büyük. Aileler çocuklarına iyi örnek olabilmek için öncelikle kendilerine dikkat etmeliler. Beslenmesine dikkat etmeyen ve kilo vermek için uğraşmayan bir anne, çocuğuna sağlıklı beslenmeyi nasıl öğretir? Akşamları televizyon kanallarındaki dizileri izlemek yerine yürüyüşe çıkmayı tercih etmeyen anne-babalar, çocuklarına bilgisayar başından kalkmadıkları için kızmamalılar. Çocuklara ısrarcı bir şekilde sürekli uyarılarda bulunmak ve hayat dersi vermek birçok çocuğun tersi yönde davranışlar göstermesine neden olmaktadır. Sizin gösterdiğiniz davranışlar onun üzerinde konuşmaktan daha çok etkili olacaktır.

Bilgisayar günümüzde en önemli iletişim, haberleşme ve doğru kullanıldığı sürece bilgi aracıdır. Ancak başında geçirdiğimiz zamanı iyi ayarlamalıyız.
Spor yapmaya veya en azından yürüyüş yapmaya hiçbir şey engel olmamalı. Günde 30-40 dakika yürüyüşe ayırmak çok zor değil. İşlerinizi planlı yaptığınız sürece yürüyüş yapmaya da, kitap okumaya da veya başka herhangi bir aktiviteye vaktiniz olur. Özellikle dizi sezonun başladığı şu günlerde zamanınızı kendiniz için daha faydalı olacak şekilde değerlendirin.

Televizyon dizilerinin takipçisi olmak da sizi farkında olmadan şişmanlatabilir. Bir de dizileri izlerken çay, kahve, çerez, kurabiye vb atıştırmaları düşünün… Aman dikkat!





Radikal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri