Devlete borçlu olabilirsiniz!

100 esnaftan 70'i SGK'ya borçlu

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın en acil sorununun birikmiş vergi ve prim borçları olduğunu belirterek, bu borçların en kısa sürede yeniden yapılandırılarak uzun vadeli taksitlere bağlanması gerektiğini söyledi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkarın krizden ilk ve en çok etkilenen kesim olduğunu vurgulayarak, her 100 esnaftan 70'inin SGK'ya prim borcu olduğunu ifade etti. TESK Genel Başkanı Palandöken, esnafın en acil sorununun birikmiş vergi ve prim borçları olduğunu ve bu borçların en kısa sürede yeniden yapılandırılarak uzun vadeli taksitlere bağlanması gerektiğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a son görüşmesinde ilettiğini kaydederek, “Esnafın kurtuluşu yeniden yapılandırma kanununun çıkartılması olmalıdır” dedi.

“ESNAFIN BİRİKMİŞ VERGİ BORCU 70 MİLYAR TL'Yİ AŞTI”

Palandöken, birikmiş vergi borçlarının ana parasının 30 milyar TL'yi bulduğunu kaydederek, uygulanan yüzde 24'e varan gecikme faizi ve zamla beraber bu borçların 70 milyar TL'yi aştığına işaret etti. Devletin bankalar arası uyguladığı faiz 6-6,5 iken esnafa uygulanan bu oran büyük “haksızlık” olduğunu savunan Palandöken, sözlerine şöyle devam etti:
“Enflasyonun tek haneli olduğu bir ülkede ana parayı ödeyemeyen esnaf bu faizi nasıl ödeyecek. İki milyona yakın esnaf, borç krizinde. En kısa zamanda bir borç yapılandırılması olmazsa bir milyona yakın esnaf, işyerini kapatmak zorunda kalacak. İş işten geçtikten sonra yapılan Kanun bir işe yaramaz. Onun için acilen bu tefeci faiz uygulamasından vazgeçilmeli ve yeni yapılandırmaya gidilmelidir.”
Esnafa bugüne kadar sıfır faizli kredi dışında hiçbir destekte bulunulmadığını ifade eden Palandöken, “Krizde esnafa destek olunması için SGK primi işveren payı yüzde 5 azaltıldı ama esnaf bu imkandan yararlanamıyor. 5 puanlık indirimden yararlanabilmek için SGK'ya prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Oysa esnafın 3'te ikisinin prim borcu var” dedi.

“VERGİ VE PRİM BORÇLARININ GECİKME FAİZİ VE GECİKME ZAMMI ENFLASYON ORANINDA YENİDEN YAPILINDIRILMALI”

TESK Başkanı Palandöken, borcu yüzünden esnafın KOSGEB kredisine ulaşamadığını belirterek, krediye ulaşamayan esnafın şu an için en büyük sorunun bu olduğunu ve bir an önce düzeltilmesini istedi.
2008 yılında yapılan taksitlendirmeden esnafın faydalanamadığına dikkat çeken Palandöken, borçların gecikme zammı ve gecikme faizinin enflasyon oranında yeniden yapılandırılmaması halinde yapılan taksitlendirme hiçbir işe yaramadığını kaydetti. Esnafın, biriken borcu taksitle dahi ödeyemeyecek noktaya geldiğini belirten TESK Başkanı Palandöken, 5 bin TL borcu olan bir esnafın toplam borcunun 3 yılda 20 bin TL'ye çıktığını açıkladı. 2004 yılındaki vergi barışından hazinenin kasasına 4.7 milyar TL'nin girdiğini anımsatan Palandöken, devletten para ve aş değil, mevcut borcu ödemek istediklerini ifade etti. Palandöken sözlerine şöyle devam etti:
“Ancak bu şartlarda bu borçları ödeme imkanı kalmamıştır. Vergi ve prim borçlarının gecikme faizi ve gecikme zamlarının enflasyon oranında yeniden yapılandırılarak 60 ay vadeli taksitlere bağlanması gerekir. Esnafa böyle bir kolaylık sağlanırsa esnaf da bütçe de rahat bir nefes alır.”

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri