ÖSYM tarafından yerleştirme sonuçları açıklandı ve şartları taşıyanların atamaları yapılacak. Yerleştirmelerde kamu kurumlarını en fazla sıkıntıya sokan konu her hangi bir lisans programından mezun olma şartı nedeniyle sürekli olarak kurumlarında çalışma niyeti olmayan personelin yerleştirilmesidir. Örnek vermek gerekirse memur veya VHKİ kadrolarına mühendislik fakültesi mezunlarının veya buna benzer fakülte mezunlarının müracaat etmeleri ve yerleştirilmeleridir. Kurumlar personel ihtiyaçları doğrultusunda lisans mezunları için bölüm belirtmek istiyor, maalesef DPB bunu kabul etmiyor. Personel planlaması açısından bakıldığında bu şekilde yerleşen personelin işinde tatmin olması mümkün olmadığı gibi kalıcı olması da mümkün değildir. İlk fırsatta ve haklı olarak mesleğini yapma arayışına girecektir. Yine eğitim fakültesi mezununun ilk fırsatta öğretmenliğe gitmesinin tabii olacağı gibi.
Bu nedenle personel planlamasına katkı sağlamak adına Devlet Personel Başkanlığınca yayınlamış olan ve bütün kamu kurumlarının uymak zorunda olduğu nitelik kod kılavuzunun değiştirilmesi gerekmektedir. Kılavuzda; "Kamu kurum ve kuruluşları, yürütülebilmesi için her hangi bir mesleki veya teknik öğrenim görmüş olmayı gerektirmeyen Memur, Ambar Memuru, Santral Memuru v.b. kadroları için personel talebinde bulunurken, Lisans mezunları için "4001"(HER HANGİ BİR LİSANS PROGRAMINDAN MEZUN OLMAK.) Kodunu kullanacaklardır. Bu türden görevler için farklı bir öğrenim kodu isteyen kurum ve kuruluşlar gerekçelerini Devlet Personel Başkanlığına bildirmek zorundadır. Söz konusu görevler için özellikle bazı okullardan mezun olunmasının gerekip gerekmediği hususunda, Devlet Personel Başkanlığı uygulamada birliğin sağlanması bakımından, bu gerekçelere de bakarak son kararı verir."ifadesine yer verilmiştir.
Önerimiz lisans mezunu personel almayı planlayan kurumlarının Devlet Personel Başkanlığınca yayınlamış olan kod kılavuzundaki hüküm gereğince "Hangi Bir Lisans Programından Mezun Olmak" şartını koymaya zorlanmamasıdır. Aksi durumda kurumların ihtiyaçlarına uygun ve kalıcı personel istihdamları zorlaşacaktır. Bu hükmün kod kılavuzundan çıkarılması zor olmasa gerektir.
Kamu Personeli Genel Tebliği DPB ye yakışmadı
Devlet Personel Başkanlığınca yayınlamış olan Kamu Personeli Genel Tebliğinde (Devlet Memurluğuna Alınma) (Seri no: 1)
1- İlk Defa Devlet Memurluğuna Alınma 2- Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınmaları 3-Korunmaya Muhtaç Çocukların Devlet Memurluğuna Alınmaları 4-Terör Eylemleri Nedeniyle Şehit ve Malûl Olanların Yakınlarının ve Çalışabilecek Durumdaki Malûllerin Devlet Memurluğuna Alınmaları 5-Memurluktan Çekilenlerin Yeniden Devlet Memurluğuna Alınmaları 6-Diğer Personel Kanunlarına Tabi Olanların Devlet Memurluğuna Alınmaları (Uzman Erbaşların Devlet Memurluğuna Alınmaları, Öğretim Görevlileri, Okutmanlar ve Öğretim Yardımcılarının Devlet Memurluğuna Alınmaları), 7-Emeklilerin Yeniden Devlet Memurluğuna Alınmaları açıklanmaya çalışılmıştır.
Bu tebliğin faydasız olduğunu iddia etmemiz elbette haksızlık olacaktır. Ancak, bu derece basit bir Tebliğ Devlet Personel Başkanlığına yakışmamıştır. Hala bir çok vatandaşımız yerleştirmelerde torpil olduğu düşüncesiyle Meclis koridorlarında zaman tüketmektedir. Düşük puan alanların nasıl yerleşebildikleri hala vatandaşlara anlatılamamıştır. Diğer kamu görevlilerinin memur olarak atanabildiklerini bilmeyen bulunmamaktadır. Merak edilen husus bunların hangi kadrolara atanabildikleri ile görevde yükselme yönetmelikleri karşısındaki durumlarıdır. Maalesef Tebliğde bunları göremiyoruz. Korunmaya Muhtaç Çocukların Devlet Memurluğuna Alınmaları ve bunların hangi yöntemle ve hangi mevzuat çerçevesinde alınacağını Tebliğde göremedik. Yani bu konudaki boşluk maalesef Tebliğle dahi açıklanmamıştır. Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzüğün Sınav başlıklı 9 uncu maddesinde; "Korunmaya muhtaç çocukların işe alınmalarına ilişkin olarak yapılacak sınavlar, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönetmeliklerindeki hükümlerine göre ayrı olarak yapılır ve değerlendirilir .. Sınav çağrısı ilgili kamu kurum ve kuruluşunca yapılır. Kamu kurum ve kuruluşları, giriş sınavına katılan ve katılmayan korunmaya muhtaç çocuklarla sınav sonucunda işe alınan ve alınmayanları,alınmama nedeniyle birlikte bir ay içinde Kuruma bildirmek zorundadır."hükmü yer almasına ve bu konuda mevzuat boşluğunun olduğu çok net bilinmesine rağmen hala bir düzenleme yapılmadığını görüyoruz. Yani bu sınavlar nasıl yapılacak? Sadece yazılı sınav mı yoksa sözlü de yapılacak mı? İşte Tebliğde bunları göremedik. Bu Başkanlığın çok güzel işlere imza atacak kapasitede olduğuna inanıyoruz
yenişafak