DES'ten Sigara Yasağına Tepki

Demokrat Eğitimciler Sendikası'ndan kapalı alanlarda sigara yasağına tepki

Demokrat Eğitimciler Sendikası Sosyal İşler Sekreteri Bekir Candan, tüm kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasıyla birlikte okul ve üniversite önlerinin sigara içen öğretmen, öğretim üyesi ve çalışan personel manzaralarıyla dolup taştığını belirterek, bu durumun başta öğrenciler olmak üzere vatandaşlar nezdinde de eleştirel bir algıya neden olduğunu, bilimsel analizi ve öngörüsü yapılmadan bir anda uygulamaya konan bu yasağın, faydalarının yanında birçok sorunu da beraberinde getirdiğini açıkladı.


Candan yaptığı yazılı açıklamada, sigara içen öğretmen görüntüsünün rol model alındığını kaydederek, eğitim kurumlarında sigara yasağına uyumla ilgili bir sosyal çalışmanın yapılması gerektiğini ifade etti. Candan, okul ve üniversite çevrelerinde sigara içen öğretmen, öğretim üyesi görüntüleri eğitimciyi rol model alan öğrenciye kötü örnek teşkil ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sigara tiryakisi eğitimciler, kimi okullarda bahçenin dışına çıkarak sokaklarda sigara içerken; kuruma en yakın park, kahvehane, kafeteryayı sigara içmek için kullanıyor. Sigara içmeyen bir eğitimci olarak sigaraya karşıyım, yasağı da destekliyorum fakat; sigara kullananların özgürlüklerinin abartılı olarak kısıtlandığını düşünüyorum. Sigara yasağı en çok eğitim çalışanlarını mağdur etti. Eğitim kurumlarında yaşanan bu sıkıntının biran önce çözülmesi gerekmektedir. Sigara odaları kapanmadan önce öğrenciler öğretmenlerin sigara içtiğini görmüyorlardı; ama şimdi hepsi öğrendi."

"SİGARA YASAĞI ÖĞRETMENLERİN VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR"

Candan, bir çok eğitimcinin sigara bağımlılığından dolayı verimli ders işleyemediğinden şikayet ettiğini ve sigara yasağıyla birlikte sigara içenlere cüzamlı muamelesi yapıldığını belirterek, "5-10 dakikalık teneffüs aralarında sigara içmek için sağa sola kaçışan, okuldan uzaklaşmak için yüz metrelerce yol yürüyen veya yakın bir kahveye gitmek zorunda kalan öğretmenler, aslında bu halleriyle daha çok öğrencilere kötü örnek oluyor” diye konuştu.


Candan, sigara içmek için yer arayan öğretmenlerin öğrencilerin espri konusu haline geldiğini ifade ederek, bilimsel analizi ve öngörüsü yapılmadan bir anda uygulamaya konan bu yasağın, faydalarının yanında birçok sorunu da beraberinde getirdiğini anlattı. Eğitim kurumlarındaki sigara yasağı uygulamasının tekrar değerlendirilmesini ve tartışmaya açılmasını öneren Candan, makul ve müspet önerilerin ortaya çıkacağına inandığını bildirdi. Candan, “Okullarımızda hiçbir öğrencinin göremediği ayrı bir sigara odası uygulaması mevcut uygulama karşısında ehven-i şer kalmaktadır” dedi.


Öğretmeni sigara içerken gören öğrencinin 'öğretmenim de sigara içiyor, demek ki sigara içmek kötü bir şey değil' algısına sahip olacağını savunan Candan, öğretmenin köşe bucak sigara içmesinin öğretmene duyulan saygıyı da azaltacağına dikkat çekti. Sigara yasağıyla mevcut uygulamanın amaçlanan noktaya hizmet etmediğini ifade eden Candan, şunları söyledi:
"Yapılan araştırmalara göre ülkemizde öğretmenlerin yüzde 32.5'inin sigara içtiği saptanmıştır. Sigarayı savunmuyoruz, ancak yasaklarla, kanunlarla öğretmenlere sigara bıraktırılamaz. Kaldı ki öğretmenler örnek model şahsiyettir. Bu nedenle öğretmenlerimizin hemen her teneffüs aralarında okul dışında, sokaklarda, kahvehanelerde sigara içmek zorunda bırakılması hem öğretmenlerimizin verimini düşürmekte hem de öğrencilere kötü örnek olmaktadır. Yeni uygulama bu ihtiyaçların ve yaşanan sakıncaların demokratik ve insani şekilde çözümünü sağlamalıdır."

aktifhaber

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KAMU PERSONELİ Haberleri