Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından dershanelere alternatif formül arayışına başladı. Gerekçeli kararın da açıklanmasıyla birlikte son 3 gündür istişare toplantıları yapılan MEB'in bu hafta yeni yol haritasını netleştirmesi bekleniyor. Öte yandan dershaneden dönüşen temel liseler de lise mezunlarını üniversite sınavlarına hazırlamak için hafta sonu kursları açmak istiyor. Temel liseler bu yöndeki taleplerini bu hafta MEB'e ileterek izin isteyecek. Bu yıl tercih yapan 2 milyondan fazla üniversite adayının bin 200'e yakınının açıkta kaldığını gözönünde bulunduran temel liseler cumartesi ve pazar günleri halk eğitim merkezleriyle birlikte hazırlık kursları açmak istiyor.Dershane tecrübesi olduğu için kurs hizmetini de rahatlıkla verebileceklerini belirten Temel lise yetkilileri "Bakanlığın bu talebe olumlu yanıt vereceğini bekliyoruz" dedi.
5 BİN ÖĞRETMEN İSTİHDAMI
Temel liseler hafta sonu kurslarıyla karardan mağdur olan öğretmenleri de özel sektörde değerlendirmeyi hedefliyor. MEB, AYM kararından önce dershane öğretmenlerini KPSS'siz kamuda istihdam etmek için çalışma başlatmıştı. Bugüne kadar MEB'e 13 binden fazla dershane öğretmeni başvuru yaptı. MEB bu öğretmenlerden yaklaşık 4 binini kadroya almayı planlıyordu. Ancak, AYM dershane öğretmenlerinin KPSS'siz Milli Eğitim Bakanlığı'na öğretmen olarak atanmasıyla ilgili maddeyi de iptal etmişti. Yıllardır memuriyet hayali kuran binlerce öğretmen mağdur oldu. Temel lise yetkilileri hafta sonu kurslarında yaklaşık 5 bin öğretmenin istihdam edilebileceğini belirterek mağduriyetin bir nebze de olsa de giderilebileceğini söyledi.
DERSHANE DENİLMEYECEK
Temel liselerin haftasonu kurslarına kesinlikle dershane ismi verilmeyecek. Bu kurumlar takviye kurs adıyla mezunlara hizmet verecek. Hafta sonu kurslarından ücretsiz olarak temel lisenin kendi öğrencisi de yararlanabilecek. Dışarıdan gelen adaylar ise ücret ödeyecek.