Ders saatinin azaltılmasının altında yatan gerçek

Dün (3 Aralık 2014 Çarşamba) 19. Eğitim Şurasının komisyonlarında görüşülen ve tüm internet sitelerinde "Öğrencilere Müjde","Öğrencilerin istediği oldu" gibi haberlerle verilen ortaokulların haftalık ders saatlerinin azaltılacağı haberinin altında yatan g

Bu haberlerle ile bugün birçok öğretmenler odasında haftalık ders saatlerinin azaltılmasının olumlu olduğu,ders saati süresinin 40 dakikadan 30 dakikaya azaltılması konuşuldu.Öğretmenler odalarının gündemine giren haftalık ders saatlerinin azaltılacağı konusunu Şuranın 2. günü komisyonda görevli olan Eğitim İş Genel Eğitim Sekreteri Önder Yılmaz'ın yazısında da yayınlamıştık.

"Ortaokullar ile ilgili olarak yapılan görüşmeler de yine Eğitim Biliminin gereklerini dikkate almaktan uzaktı.

                Ortaokullarda sanat eğitimini de içeren iki derse karşı, sanki, birbirinin alternatifiymiş gibi tavır takınıldı. Önce Müzik dersi ve Görsel Sanatlar dersinin dönüşümlü olarak okutulması gündeme geldi. Yani ortaokulun bir döneminde Müzik dersi iki saat, görsel sanatlar dersi de diğer dönem iki saat okutulsun önerisi görüşüldü ve reddedildi. Sonra Müzik ve Görsel sanatlar derslerinden birinin haftada iki saat okutulması ve öğrencinin bu iki dersten birini seçmesi kararlaştırıldı.

                Bu iki derse yapılan muamele, sanki, dersi alan öğrencilerin sanatçı olacakmış gibi yetişeceklerini düşünmek şeklindeydi. Oysa, her iki dersle öğrenciler sanatçı olmayacak, yalnızca "temel sanat" eğitiminden geçeceklerdi. En azından süreç şu ana kadar böyle gerçekleşmişti.

                Bu öneriyle öğrenciler şimdi iki dersten yalnızca birini seçecekler ve diğer dersi edinemeyecekler."

Bu iki farklı dersten birisinin seçmeli olarak kaldırılacak olmasını görmezden gelerek gerçekleri çarpıtanlara yazıklar olsun.Sanat eğitimi, her yaştaki birey için gereklidir ve insan hayatında önemli bir yer tutar. Sanat eğitimi; bireyin yaratıcı güç ve potansiyellerini eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için gereklidir. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir. Sanat eğitimi, gözlem yapma, orijinalite buluş ve kişisel yaklaşımları destekler, pratik düşünceyi geliştirir. Olayları, olmadan da beyinde gerçekleştirebilme gücünü arttırır. Bireyin el becerisini geliştirir ve sentez yapmasına yardımcı olur.

 

Eğitim Haberci

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri