Deprem bölgesindeki öğretmenlere "geri dön" talimatı!

Deprem bölgelerindeki öğretmenler bugüne kadar çadırlarda kaldılar, okul açık olmasa bile AFAD yönetiminde çeşitli işlere koşturdular. Bayramdan sonra okulların açılmasıyla tempolu, daha düzenli bir çalışma içine girecekler. Barınma önemli sorun.

Deprem bölgelerindeki öğretmenler bugüne kadar çadırlarda kaldılar, okul açık olmasa bile AFAD yönetiminde çeşitli işlere koşturdular. Bayramdan sonra okulların açılmasıyla tempolu, daha düzenli bir çalışma içine girecekler. Barınma önemli sorun

Deprem bölgelerinde bayram sonunda tüm okulların açılması için hazırlık yapılıyor. Bölgedeki illerin valilikleri tarafından alınan kararla, Milli Eğitim Müdürlükleri üzerinden öğretmenlere talimat gönderildi. 10 yaş altı çocuğu olan kadın personel, eş ve çocuğu deprem nedeniyle vefat edenler ve hamileler dışında kalan eğitim personeli, görevli oldukları okul hasarlı ve açılmayacak bile olsa bayram sonu, 24 Nisan günü işbaşı yapacak.

6 Şubat’tan sonra depremden etkilenen illerdeki kamu kurumlarında çalışan memurlar idari izinli sayılmış, hizmetin aksatılmaması koşuluyla da uzaktan, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerine kapı açılmıştı. Bayramdan sonra kamu personeline idari izin hakkının ‘afetten etkilenme durumuna göre, gerekli tedbirler alınarak hizmetlerin aksatılmaması kaydıyla il valiliklerince değerlendirileceği’ belirtiliyor. Malatya Valiliği önceki gün “sağlık, güvenlik, acil çağrı gibi kritik görev alanları hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli, kronik rahatsızlığı olan, hamile, 3 yaş ve altı çocuğu olan kadın personel ikinci bir talimata kadar idari izinli sayılmış olup, haricindeki kamu görevlileri 2 Mayıs 2023 tarihinde göreve başlayacaklardır" bildiriminde bulundu.

Öğretmenlere işbaşı kararında, açılacak okul sayısını artırma amacının yanı sıra seçimin de etkili olduğu ifade ediliyor. Sandık görevlisi başkanı olarak atanmak üzere gereken memur sayısının bölgede yeterli olmadığına dikkat çekiliyor. Seçim öncesi yeni okullar açılmasa dahi öğretmenlerin görev mahallinde bulunmaları isteniyor.

‘BAYRAMDA GİDİP YERLEŞMEYE BAKACAĞIZ’
Bazı öğretmenler için talimatın sürpriz olduğu, şehir dışına çıkıp da bayram için memleketine dönenlerin barınma sorunuyla baş başa kaldıkları belirtiliyor.

Depremden hemen sonra İstanbul’a gelerek 7 yaşındaki çocuğunu bir okula yerleştiren bir öğretmen, çocuğunu alıp eşiyle birlikte geri döneceklerini söylüyor. Zira eşi de öğretmen ve o zorunlu olarak işbaşı yapacak, “O orada biz burada, nasıl yapacağız?” diyor. Bayram tatilini, memlekete dönüp barınma sorununu çözmek için kullanacaklar. 6 Mayıs’tan itibaren de tüm öğretmenlere işbaşı yaptırılacağı yönünde bir duyum almışlar. Şöyle konuşuyor: “Evimiz çok hasarlı değildi. Ama darmadağın bırakıp geldik. Gidip evin durumuna bakacağız. Oturulabilir durumdaysa, bayram tatilinde temizliğimizi yapıp eve yerleşmeyi planlıyoruz.”

KONTEYNER SAĞLANACAK MI?

Hasarlı okullarda eğitim öğretim başlatılırken, okul bahçelerine çadırlar kurulmuştu. Çadır sınıf açmak kolay. Ancak öğretmenlerin barınması, çözüm bekleyen önemli bir sorun.

Deprem bölgelerinde öğretmenler bugüne kadar çadırlarda kaldılar, okul açık olmasa bile AFAD yönetiminde çeşitli işlere koşturdular. Bayramdan sonra okulların açılmasıyla tempolu, daha düzenli bir çalışma içine girecekler. Temizlik, hijyen koşullarının yeterince sağlanamadığı, bağımsız çalışma mekanının söz konusu bile olmadığı çadırlarda yaşayacaklar. Bölgeden bir öğretmen “Hele bir de çoluk çocuk varsa, işler iyice zorlaşıyor.” diyor.

Öğretmenlere konteyner ya da kiremit evler sağlanması yönünde bir çalışma yapıldığı söyleniyor. Ancak somut bir bilgi yok. Konteynerler öncelikle evi tamamen yıkılanlara, sonra eşini veya çocuğunu kaybedenlere verildi, aile nüfusu sayısına göre de öncelik gösterilmişti.

Kalacak yeri olmayan öğretmenlere, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında kalmak isteyen varsa başvuru yapması yönünde çağrı yapıldı. Ancak her yerde KYK yurdu yok ve oralardaki boş kapasitenin yeterli olmayacağı ifade ediliyor. Aileler açısından ise uzun dönem yurtta kalmanın da oldukça zor olacağına dikkat çekiliyor.

Z. RUHSAR ŞENOĞLU - Aydınlık

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri