Demokles'in kılıcına isyan

Ermeni tasarısının ABD Kongresi'ne gelme ihtimali sürüyor. Türkiye, resmi ve sivil seferberlik ilan ederken Bakan Davutoğlu, "Bu tasarının Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallandırılması doğru değil" dedi

ABD'nin 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı'' olarak tanımasını isteyen tasarının, ABD Kongresi'nin çalışma süresinin uzatılması nedeniyle Temsilciler Meclisi'ne gelme ihtimali hâlâ sürüyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, yeni yılda Cumhuriyetçilerin ağırlık kazandığı yeni dönem başlamadan önce, çalışma süresi bugün bitmesi beklenen Meclis'e, tasarıyı getirebileceği belirtiliyordu. "Soykırım tasarısı", beklenilenin aksine, dün Meclis Genel Kurulu'na gelmedi. Ancak, Amerikan yönetimi için önemli olan bazı yasa tasarılarının Temsilciler Meclisi ve Senato'da henüz oylanamamış olması nedeniyle Kongre'nin çalışma süresinin uzatılması yeni bir durum yarattı.

ARALIKSIZ ÇALIŞMA
Buna göre, 21 Aralık Salı gününe kadar çalışmalarına ara veren Temsilciler Meclisi'nin, salı gününden itibaren de kaç gün açık kalacağı henüz bilinmiyor. Ancak Meclis'in açık olacağı bu süre içinde Ermeni tasarısının da Genel Kurul'a getirilmesi ihtimali hâlâ bulunuyor. Gerek Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği gerekse ABD'deki Türk kuruluşları bu ihtimalden dolayı Amerikan yönetimi ve Kongre nezdindeki çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Şeb-i Arus törenleri için dün Konyalı hemşehrileriyle biraraya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermeni Tasarısı'yla ilgili olarak, "Ümit ediyoruz böyle yanlış bir tavır ortaya konulmaz'' dedi.

BAĞLAYICI OLMAYACAK
Davutoğlu, şunları kaydetti: "Çalışma döneminin sonuna yaklaşılan bir noktada böylesine ani bir çaba gerçekten Türkiye'de takip edilmesi gereken bir konu. Hemen ABD yetkilileriyle temasa geçtik. Büyükelçimiz orada temaslarını yürüttü. Ben de akşamleyin Sayın (ABD Dışişleri Bakanı Hillary) Clinton ile bir görüşme gerçekleştirdim. Tarihi konuların tekrar tekrar gündeme getirilerek Demokles'in kılıcı gibi Türk-ABD ilişkileri üzerinde sallandırılması doğru değil.'' Davutoğlu, "Tasarı Meclis gündemine gelirse Türkiye'nin tepkisi ne olur?' sorusuna ise "Onu o zaman bütün dünya görür. Ama ümit ediyorum, böyle bir sonuç olmaz'' dedi. "Ermeni soykırım" tasarısı, mecliste oylanıp kabul edilse dahi bağlayıcılığı bulunmuyor. Sadece tavsiye niteliğini taşıyor. Dolayısıyla ABD Başkanı Barack Obama'nın bu tavsiyeye uyması gerekmiyor.
sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri