Demirel-Çiller hesaplaşması

DP'nin bugün yapılacak kongresinde görünüşte üç aday yarışıyor gibi gözükse de, perde arkasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile eski Başbakan Tansu Çiller arasında kıyasıya bir çekişmeye sahne oluyor

Eski Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk Demirel'in desteği, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ise Çiller'in tam desteği ile yarışa giriyor.
Bu arada Demirel-Cindoruk ekseninin bütün vazgeçirme çabalarına rağmen adaylıktan geri adım atmayan Mehmet Ali Bayar kongrenin sürpriz ismi olarak ortaya çıkıyor. Bu görüntüsü itibarıyla bugünkü kongre 1990'lı yıllarda Demirel ile Çiller arasında yaşanan büyük siyasi mücadelenin yaklaşık 10 yıl sonraki bir rövanşı gibi gözüküyor.
Bu arada Soylu ve ekibi, Cindoruk kanadını 28 Şubat çizgisini savunmakla suçlarken, Cindoruk cephesi de Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesinin Soylu'ya verdiği desteği eleştiri konusu yapıyor. Genel başkan adayları Hüsamettin Cindoruk, Süleyman Soylu ve Mehmet Ali Bayar ile ekipleri, dün Ankara'ya gelen delegeler üzerinde yoğun bir kulis faaliyeti yürüttü. Cindoruk, ofis yerine genel merkezde kendisine tahsis edilen odada delegelerle görüşmeyi tercih etti.
Cindoruk ile Soylu arasındaki temel tartışma noktaları; 28 Şubat sürecinde yaşanan gelişmelerle 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimi sürecindeki 27 Nisan bildirisi ve 367 tartışmaları konuları üzerinde odaklandı. Cindoruk'a açık destek veren Demirel de Güniz Sokak'taki evinden doğrudan kulis faaliyeti içinde yer aldı. Demirel, 28 Şubat süreciyle ilgili Çiller destekli Soylu ve ekibinin eleştirilerine de, NTV'ye açıklama yaparak doğrudan cevap vermeyi tercih etti.



HÜSAMETTİN CİNDORUK:
Ergenekoncu suçlaması fıkra gibi
Milliyet'e konuşan genel başkan adayı Hüsamettin Cindoruk, darbeci ve Ergenekoncu olduğu eleştirilerini, “iftira” olarak nitelendirerek, darbelerle mücadele eden kendisine bu eleştirilerin yöneltilmesini fıkra gibi gördüğünü söyledi. Cindoruk, 28 Şubat süreciyle ilgili eleştiriler konusunda, “Sayın Demirel buna te-levizyonda cevap verecek. O dönemde, O vardı” demekle yetindi. 24 yıl önce genel başkan olarak görev yaptığı genel merkez binasında yeniden delegelerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Cindoruk, “Eski arkadaşların hepsi geliyorlar.
Çok ilgi görüyoruz” diye konuştu. Cindoruk, adaylardan Bayar ile ilgili olarak ise, “Önünü açacağımız gençlerden biridir” dedi. AKP'nin aldığı oyun merkezdeki boşluk nedeniyle hak ettiğinden fazla olduğunu belirten Cindoruk, “Merkez sağ siyasi hareketi yeniden canlandıracağız” diye konuştu. Cindoruk, hedefinin önce parti içi demokrasiyi kurmak, ardından da merkez sağda birleşmeyi sağlamak olduğunu ifade etti.



Mehmet Ali Bayar:
3. yolu göstermek için aday oldum
Genel başkan adaylarından Bayar da DP içinde yaşanan mücadelede üçüncü bir yol olabileceğini göstermek için aday olduğunu belirterek, “Demirel ile Çiller'in kafa kafaya gelişi görüntüsü bu partiyi yeniden böler” dedi.
7 yıldır partinin tabanıyla iç içe olduğunu ifade eden Mehmet Ali Bayar, 2002 seçimleri öncesinde geldiği DYP'den hiçbir zaman kopmadığını dile getirdi.
DP'nin siyasete bir alternatif olma özelliğine kavuşturulması gerektiğini söyleyen Bayar, “Yeni bir siyaset tarzını ortaya koymak, partinin iki kutuplaşma içinde sıkışmasına engel olmak için aday oldum. Halk, DP'de bir umudun olduğunu görmeli” diye konuştu.
Mehmet Ali Bayar, Hüsamettin Cindoruk'un “önünü açacağız” sözlerine, “Tayine değilim, seçilmeye taraftarım” diyerek tepki gösterdi.
Bayar, kongrenin siyasi geleneğe uygun olarak bir şölen havasında geçmesi çağrısında bulunarak, Cindoruk için “büyüğüm”, Soylu için ise “kardeşim” değerlendirmesinde bulundu.



SÜLEYMAN SOYLU:
'Fethullah Gülen desteği iddiası' ayıp
Soylu ise Cindoruk'un aday olmasından sonra teşkilatların kendisi üzerinde, “28 Şubat'ta misyondan koptular. Partiyi CHP çizgisine çekmek istiyorlar. Bu mücadeleden kaçma” diye baskı kurduklarını belirterek, “Bu tarihsel sorumluluktan kaçmamak için yeniden aday oldum. Rakibimin çok açığı var. Ama kişisel konulara girmeyeceğim. Ben bir fikir kavgası veriyorum” dedi.
Soylu, Fethullah Gülen cemaati ile iktidarın kendisini dolaylı olarak desteklediği iddiaları konusunda ise, “Bu kongreyi farklı bir zemine çekmeye çalışıyorlar. Bu çok ayıp. Ben Menderes, Bayar ile başlayan bir siyasi misyonun mücadelesini veriyorum” diye konuştu. Soylu, “28 Şubat süreci merkez sağa zarar verdi. 27 Nisan bildirisi, 367 tartışmalarında CHP çizgisinde olan bir anlayış misyonumuzla bağdaşmaz. Biz bütün bunlara karşı, milli irade çizgisinde, tarihten gelen özümüze dönerek DP'yi siyasetin içinde konumlandıracağız. Korkulara yönelik merkez siyaset yapılır mı? Biz bunu aşacağız” ifadesini kullandı.

milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri