‘Davos’ tarih oldu

Erdoğan'la görüşen Musevi ADL Direktörü Foxman Davos'taki 'One minute' krizi konusunda “Biz de Erdoğan da bu konuyu açmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta yapılacak 64. dönem Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ile Pittsburgh'da düzenlenecek olan G-20 zirvesine katılmak için önceki gün ABD'ye geldi.
Erdoğan, ABD'ye ziyaretinin ilk saatlerinde yaklaşık 50 kadar Musevi kuruluşun temsilcisini otelde kabul etti. ADL (Anti - Defamation League - İnkâr ve İftiraya Karşı Birlik) direktörü Abraham Foxman, Davos zirvesinde yaşanan “One minute” krizinin tarihe gömüldüğünü söyledi. Özel “ANA” uçağıyla New York JFK Havaalanı'na inen Erdoğan'ı, BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve New York Başkonsolosu Mehmet Samsar karşıladı.

Musevilerle görüşme
Erdoğan'ın kabul ettiği Musevi temsilciler arasında, bir dönem sözde Ermeni soykırımına verdikleri destekle tartışmalara yol açan, en güçlü Yahudi kuruluşlarından biri olarak kabul edilen ADL direktörü Foxman da yer aldı. Musevi kuruluşların temsilcilerinin Erdoğan'a, başta İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Yahudi soykırımını inkâr eden konuşmaları ile İran'ın bölgede kitle imha silahları üretme çabaları olmak üzere Ortadoğu ile ilgili endişelerini dile getirdikleri öğrenildi.

'One minute' krizi
Erdoğan'ın, İsrail ile Suriye arasında Türkiye'nin aracılığında yapılan dolaylı görüşmeler konusunda belli bir noktaya kadar ilerleyen, ancak, İsrail'in Gazze'ye saldırısı nedeniyle duran süreci, iki tarafın da talebi olması halinde devam ettirme konusunda elinden geleni yapacağını söylediği ifade edildi. Toplantıda, Erdoğan'ın Musevilerin yeni yıllarını kutladığı bildirildi. ADL direktörü Foxman, toplantının ardından, Musevi kuruluş ve organizasyonların “One minute” krizinin ardından Erdoğan ile ilk kez bir araya geldiğini belirtti.
Foxman, “Toplantı sırasında hiçbirimiz bu konuyu açmadık. Erdoğan da bu konuyu dile getirmedi. Biz unuttuk ve Davos olayını tarihe gömdük. Bu olayın ardından gerginlikler oldu, ancak, tansiyon düştü. Biz önümüze bakıyoruz” dedi.
Yaşanmış bazı şeylerin uzun bir süre kriz yaratsa da Türkiye ile İsrail'in iyi ilişkileri ve dostluğunu bozamayacağını vurgulayan Foxman, “Bizim açımızdan en önemlisi, Başbakan Erdoğan'ın New York'a gelir gelmez ilk önce bizi kabul etmesidir. Bu, Erdoğan'ın Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilere ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir” diye konuştu.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri