Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kanlı darbe girişimi sonrasında başlatılan operasyonların odak noktası olan ve örgütün kripto iletişim ağı ByLock'un Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından 2016 yılının başında çözüldüğü ortaya çıktı. Server'i Litvanya'da bulunan ve 260 bin kullanıcının 19 milyona yakın konuşmasının ele geçirildiğini öğrenen FETÖ'nün iletişim kurmak için B planına geçtiği belirlendi. Operasyonel militanları ByLock'un çözülmesiyle deşifre olan FETÖ'nün üst düzey yöneticileri, Bylock kullananların olmadığı Eagle'ı kullanmaya başladı. Deşifre sonrası operasyonel militanlarını kaybedeceği endişesiyle harekete geçen örgüt Eagle üzerinden üst düzey yöneticilerle birlikte darbe planını hazırladı. Darbenin planları da operasyonel üyelere Whatsapp grupları üzerinden ulaştırıldı. 15 Temmuz'da yaşanan hain kalkışma bu şekilde organize edildi.
KARTAL SİMGESİ ÜZERİNDEN MESAJ
Eagle'ın örgüt üyeleri tarafından kullanıldığının tespit edilmesiyle, programı mercek altına alan istihbarat birimleri, yazılımcı firmaya ulaştı. "Businnes Technology Solutions" olarak tespit edilen firma adında "Business" kelimesinin değiştirilerek "Businnes" şeklinde yazılması, programı yazan firmanın paravan olduğunun göstergesi olarak değerlendirildi. Kartal anlamına gelen Eagle'nin simgesinin kartal olması ile cuntacı askerlerin karargah olarak kullandığı hava kuvvetleri komutanlığının simgesinin de kartal olması ise dikkat çekti. Semboller üzerinden örgüt üyelerine gönderdiği mesajlarla bilinen FETÖ'nün bu seçimlerinin nedeninin de darbe merkezinin Akıncı üssü olduğunun örgüt üyelerinde bildirmek amaçlı olarak değerlendiriliyor.
ÖZEL ŞİFRELEME SİSTEMİ
FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinin kullandığı ve 15 Temmuz darbe planının hazırlandığı Eagle'da 45 ile 50 bin arasında kullanıcı bulunuyor. ByLock gibi özel şifreleme sistemi bulunan Eagle'da konuşma kayıtları bir süre sonra otomatik olarak siliniyor ve programın son güncellemesi haziran 2015'te gerçekleştirilmiş. Eagle'ın en dikkat çeken özelliklerinden biri Google Cloud hizmeti üzerinden güvenli mesajlaşma sağlaması. Yapılan mesajlaşmaların 256 bit uçtan uca AES şifreleme sistemi ile şifrelenmiş. Bilişim uzmanları bu şifrelemenin çözülmesinin oldukça zor olduğu belirledi.
ÖZEL KOD VE SIR BİLGİSİ
Eagle Bylock'ta olduğu gibi arkadaş ekleme işleminde taraflardan karşılıklı kodlar istiyor. Program arkadaş ekleme sırasında kullanıcısından eklenecek kişinin kodunu istiyor. Daha sonra sadece iki tarafın bildiği bir sır bilgi isteniyor. Sır bilgi iki taraftan da doğru olarak girilmezse konuşma kesinlikle başlamıyor. Eagle programıyla birlikte kolluk kuvvetlerinde görevli olan örgüt üyelerinin acil eylem planı hazırlayıp telefonlarına yükledikleri bir program ile PİN kodlarının 3 defa yanlış girmeleri halinde telefonlarını otomatik olarak sıfırladıkları ve bu sayede telefonlarında yüklü olan Bylock ve Eagle'dan kurtuldukları da ortaya çıktı.
SERVİS SAĞLAYICISI KANADA
Kriptolu iletişim ağı Eagle'ın sadece android telefonlarda kullanılabildiği tespit edildi. Programın IOS işletim sistemine yüklenememesinin nedeninin ise IOS'un politikaları gereği lisanlı olmayan programları kullanıma sunmamasının olduğu belirtildi. VPN üzerinden çalışan programın servis sağlayıcısının ise Kanada olduğu tespit edildi. Bu sayede programı Türkiye'de kullanan örgüt üyelerinin Eagle'a Kanada üzerinden giriş yapmasıyla Türkiye'de takip edilemedikleri belirlendi.
OPERASYONLAR BAŞLAYACAK
Eagle'ın çözülmesiyle birlikte örgütün beyin takımına yönelik operasyonların başlamasının an meselesi olduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, 50 bin kullanıcısı bulunan Eagle'da iş adamaları, eski siyasiler, eski milletvekilleri, gazeteciler, köşe yazarları, emekli büyükelçiler gibi kritik görevlerde bulunmuş isimlerin yer aldığı öğrenildi.
Burak Doğan / YeniŞafak