Danıştay'dan eğitime kafes planı

Eğitim sistemi, 28 Şubat'ın icadı kafesten yine kurtulamadı. Mağdurların itirazlarını bugüne kadar 'YÖK tek yetkilidir' diye geri çeviren Danıştay, şimdi aynı kurulu yetkisiz ilan ederek katsayı adaletsizliğine 'devam' dedi.

Gündem Son Dakika - 02:00

[AKSİYON] Danıştay'dan eğitime kafes planı


Eğitim sistemi, 28 Şubat'ın icadı kafesten yine kurtulamadı. Mağdurların itirazlarını bugüne kadar 'YÖK tek yetkilidir' diye geri çeviren Danıştay, şimdi aynı kurulu yetkisiz ilan ederek katsayı adaletsizliğine 'devam' dedi.



"Temmuz ayında evimizde tam bir şenlik havası vardı. Şimdi bu hava mateme döndü. Ben de ailem de yıkıldık. Kurban Bayramı öncesinde aldığımız kötü haber, bayramı da zehir etti bize." Bu sözler, İstanbul İmam Hatip Lisesi ikinci sınıf öğrencisi Muhammet Yusuf Altan'a ait.

Ona ve ailesine bayramı zehir eden gelişme ise geçtiğimiz hafta yaşandı. Danıştay 8. Dairesi, dört ay önce Yükseköğretim Kurulu kararı ile getirilen eşit katsayı uygulamasının yürütmesini durdurdu. Oy birliği ile alınan kararda, bütün öğrencilerin üniversiteye eşit şartlarda girmesi, 'eşitsizlik' olarak görüldü. Katsayının kaldırılmasının 'eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozacağı', bu durumun da hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı iddia edildi. Böylece, 28 Şubat'ın 12 yıldır devam eden icadına geri dönüldü. Yıllardır bu düzenlemeden dolayı mağdur olan imam hatip ve meslek lisesi öğrencilerinin sevinçleri ise kursaklarında kaldı.

Oysa temmuz ayında katsayı farkının kaldırılmasıyla yeni bir dönem başlamıştı onlar için. 28 Şubat'ın gasp ettiği hakları geri verilmiş ve düz lise öğrencileri gibi istedikleri bölümü kazanma imkânları doğmuştu. Bu yüzden hem imam hatipler hem de meslek liseleri büyük bir ilgi görmüştü. 'Katsayı kaldırıldığı için istediğim bölüm ve üniversiteye gidebilirim' düşüncesiyle binlerce öğrenci bu okullara kayıt yaptırdı.

İstanbul Avcılar Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Osman Nuri Süzen, meslek liselerine ilginin yüzde 15 arttığını söylüyor. Aslında bu oran çok daha yüksek. Ancak diploma notu ve kontenjana göre öğrenci alındığı için birçok öğrenci müracaat ettiği hâlde okul kapısından geri dönmek zorunda kaldı. İmam hatip okullarına kayıtlarda ise yüzde 50'yi bulan bir artış söz konusu. Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi'ne bu yıl yapılan kayıt 800. Özellikle lise bir öğrencileri Danıştay'ın bu kararıyla şoke oldu. Katsayı kaldırıldığı için gönül rahatlığıyla bu okulları tercih ettiler. Ancak sevinçleri sadece 4 ay sürdü. Birçoğu şimdiden düz liseye geçmeyi düşünüyor. Fakat okul müdürleri karar vermek için çok erken olduğuna onları ikna ediyor. İki ve üçüncü sınıf öğrencileri onlar kadar şanslı değil. Çünkü düz liseye geçme hakları yok. Bu yüzden Danıştay'ın kararı en çok onları yıktı.

Kübra Şafak, bu öğrencilerden biri. İstanbul Küçükçekmece'deki İsmet Aktar Endüstri Meslek Lisesi 2. sınıfta okuyor. Kübra, geçtiğimiz yıl katsayı eşitsizliğinden dolayı düz liseye geçecekti. Hayalinde edebiyat öğretmenliği vardı. YÖK katsayıyı kaldırınca düz liseye geçmekten vazgeçti. İdealindeki mesleği kazanmak için dershaneye yazıldı, büyük bir umutla derslerine sarıldı. Ama hayalleri Danıştay'a takıldı. 8. Daire'nin kararını duyunca neler hissettiğini şu cümlelerle özetliyor: "O kadar zor durumda kaldım ki. Yıkıldım. Oysa ben her şeyimi planlamıştım. İstediğim bölümü okuyacağım ümidiyle sınavlara hazırlanmaya başladım. Ama şu anda hayallerim suya düştü."

Kübra, belirsizliğin bir an önce giderilmesini ve YÖK'ün buna bir çözüm bulmasını istiyor. Aksi takdirde binlerce öğrencinin mağdur olacağını söylüyor: "Aslında sadece diğer öğrencilerle eşit şartlarda sınavlara girmek istiyorum. Yoksa istediğim şey bir ayrıcalık değil.

Avcılar Endüstri Meslek Lisesi 3. sınıf öğrencisi Gamze Yılmaz da aynı konudan dertli. Katsayının kalkması ile sınıftaki bütün öğrencilerin idealindeki bölümü kazanmak için dershanelere gitmeye başladığını söylüyor: "Herkes farklı bir mesleği hedefliyor. Çünkü meslek lisesini bitirip asgari ücretle çalışacağımıza iyi bir üniversiteyi kazanıp 2-3 milyar kazandıracak meslekleri yapmak istiyoruz. Ama Danıştay herkesin hayalini yıktı."


zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri