Danıştay, bilgi edinme talebini reddeden idare mahkemesi kararını bozdu. Eğitim-Bir-Sen’in, “kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüsü, pratik kız sanat okulu ve kız teknik meslek lisesi gibi eğitim kurumlarına yapılan yönetici atamalarında; kimlerin, hangi eğitim kurumlarına ve hangi mevzuata göre atandıklarına” dair 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bilgi edinme talebinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından reddedilmesi üzerine, işlemin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla açtığı davada, Ankara 1. İdare Mahkemesi, davanın reddine karar vermişti.
Eğitim-Bir-Sen, kararı, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’a taşıdı. Danıştay 10. Dairesi, 2012/7345 Esas ve 2013/688 sayılı kararıyla, idare mahkemesinin kararını bozdu.
Kararında, “Demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarını sağlamak ve buna ilişkin esas ve usulleri düzenlemek amacıyla yürürlüğe konulan 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde kural olarak dernek, şirket, vakıf, sendika gibi kurum ve kuruluşlar da dahil olmak üzere herkesin bilgi edinme hakkına sahip olduğu hususu dikkate alındığında, davacı sendikanın da ‘kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüsü, pratik kız sanat okulu ve kız teknik meslek lisesi gibi eğitim kurumlarına yapılan yönetici atamalarında; kimlerin, hangi eğitim kurumlarına ve hangi mevzuata göre atandıkları’ yönündeki Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında başvuruda bulunmasına engel bir durum bulunmamaktadır…” ifadelerine yer veren Danıştay 10. Dairesi, temyiz talebini kabul ederek, kararın bozulmasına oybirliğiyle karar verdi.