'Dandik para'dan tarihi fırsata geçtik

Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, Türk Lirası'nın eskiden 'dandik para' olduğunu ancak artık Türk lirasına güvenin sağlandığını belirterek, "düşen faiz oranları ile birlikte Türkiye tarihi bir fırsat yaşıyor. Bunu heba etmemek için kamu maliyesin

Bank Asya, "Çobanyıldızı Buluşmaları" adı altında Anadolu’nun farklı illerinde mikro ve KOBİ müşterilerine yönelik düzenlediği toplantılarının 5’incisi Konya’da gerçekleştirdi.

Toplantıda bir konuşma yapan Yılmaz, Türk ekonomisinin 2010 yılı ortasından itibaren küresel krizi aşmaya başladığını söyledi. Dünya ekonomisinin de toparlandığını ancak gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerin birbirinden ayrıştığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Dünya iki vitesli hızla gidiyor. Bir tarafta gelişmiş ülkelerdeki mali sorunlar devam ederken, diğer yandan gelişmekte olan ülkeler hızla büyüyor. Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüzde 5-5.5 arasında. Ancak 2010’a baktığımızda Türkiye yüzde 8.9'luk bir büyüme ile potansiyelinin çok üzerine çıktı. Burada sorulması gereken, bu büyüme potansiyelinin sürdürülüp sürdürülemeyeceğidir."

BÜYÜME BEKLENENDEN FAZLA OLACAK

Yılmaz, KOBİ'lere yönelik olarak, "2011 yılında ekonomi 2010 yılındaki kadar olmasa da yine de orta vadeli programda öngörülenden fazla büyüyecek. Hesabınızı kitabınızı buna göre yapın" dedi.

Şu anda Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerde durumun çok vahim olduğunu anlatan Yılmaz, "Yunanistan 2 yıl vadeli kağıdını yüzde 25 faizle ihraç edebiliyor. 10 yıllık faiz yüzde 15. Faizler artıyor, ekonomileri küçülüyor. Paralarını da devalüe edemiyorlar. Bu çok zor bir durum. Biz içinde olduğumuz koşulların kıymetini bilelim" dedi.

Türkiye'nin parasına eskiden 'dandik para' dendiğini ama artık bunun değiştiğini anlatan Yılmaz, düşük faiz ve enflasyon ortamı ile birlikte tarihi bir fırsatın yaşandığına dikkat çekti. Yılmaz, "Ekonomik istikrarın devam edebilmesi için kamu maliyesinde disiplin şart. Bu konudan taviz verilmemeli, gerektiğinde de siyasi otoriteye uyarılar yapılmalı" diye konuştu.
 
MALİ VE BENİN'DE BANKA SATIN ALACAK
 
Toplantıda konuşan Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik ise, 2011 yılında Afrika ve Hindistan’da büyümeye devam edeceklerini belirterek, Mali ve Benin’de banka satın alacaklarını söyledi.

Konya’nın 2010 yılı ihracatının 900 milyon doları geçtiğinin altını çizen Abdullah Çelik, Konya sanayicisinin yüzde 65’inin yurtdışına satış yaptığını söyleyerek Konyalı KOBİ’lerin birer dünya markası olma potansiyeline işaret etti.

Çelik, KOBİ segmentine verdikleri önemi 2010’da başlattıkları Çobanyıldızı KOBİ Bankacılığı yaklaşımıyla tescil ettiklerini ve Çobanyıldızı Buluşmaları’nı planlarken yola çıkış amaçlarının müşterileriyle daha yakından temas kurmak olduğunu söyledi. Çelik, şöyle devam etti:

"Yurt dışı bağlantılarımız ve Afrika açılımımız ile müşterimiz olan firmaların, yeni pazarlara ulaşmalarını, yaptıkları işlerde AB fonları, Dünya Bankası gibi yurtdışı ve yurtiçi kaynaklı teşvik ve fonlardan nasıl yararlanacakları konusunda yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda, geçtiğimiz haftalarda aldığımız 300 milyon dolarlık murabaha sendikasyonunu da kredi olarak tüm KOBİ’lerin hizmetine sunduk."

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17855033.asp?gid=381

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri