Bir gazetecinin, "Türkiye, Nijerya'nın terörle mücadele konusundaki çalışmalarına ne gibi destekler verecek?" sorusu üzerine Erdoğan, Nijerya'nın Boko Haram ile mücadelesinde en önemli dayanışmanın istihbarat olduğunu belirtti.
İstihbarat konusunda Nijerya'nın istihbarat örgütü ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın dayanışmasının önem arzettiğini vurgulayan Erdoğan, bu dayanışmayla her türlü bilgi alışverişi yapılarak bunların yollarının kesilmesi gerektiğini ifade etti.
"İstanbul limanı kullanılarak Nijerya'ya gerçekleştirilen silah ithalatı konusunda Türkiye ne gibi adımlar atacak?" sorusuna ise Erdoğan, "Biri Dubai çıkışlı İstanbul üzerinden, diğeri İstanbul çıkışlı bin adet av tüfeğiyle ilgili bir sorun. Olayda her iki konteynırda da gümrük beyannamelerinde bir usulsüzlük söz konusu. Her iki usulsüzlük de Türkiye dışında ne yazık ki yapılmış. Gümrük Müsteşarlığımız konuyu muhataplarıyla görüşüyor. Olay en kısa zamanda aydınlatılacak. Böylece bu konudaki gizli kapaklı kalan herhangi bir şey olmayacak." yanıtını verdi.
BU KARAR SÜRECİNİ BİZ KENDİLERİYLE DE DEĞERLENDİRDİK
Bazı belediye başkanlarından istenen istifalara ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
"Şu an itibarıyla üç belediye başkanımız istifalarını verdiler. Şimdi üç belediye başkanımız daha var. Onların da istifalarını en kısa zamanda vereceklerine inanıyorum. İlgili arkadaşlarımız görüşmeleri yaptılar ve şu anda da zannediyorum bu istifayı vermenin onlar da hazırlığı içerisindeler. Aksi takdirde, yine söylüyorum, gereği ne ise gereği yapılacaktır. Çünkü yetkili kurullarımız, bu konuyla ilgili kararını vermiştir. Şu anda bizim sürecimiz arkadaşlarımızla ilgili özellikle bir olumsuzluk sürecini tahrik etmek değil tam aksine teşkilatımızın bu noktada varmış olduğu bir karar sürecidir. Bu karar sürecini biz kendileriyle de değerlendirdik ve ona göre de burada böyle bir adımın atılmasının gereğini söyledik. Çünkü biz sıradan bir parti değiliz. Bu bir sıradan hareket de değildir. Bu bir davadır. Dolayısıyla bu davanın içerisinde yer alan arkadaşlarımız bu sistemin nasıl çalıştığını aslında çok iyi bilirler. Çok iyi bildiklerine göre de onlar da bize kalmadan gereğini yaparlar, yapmaları lazım. Bunu kendilerine zaten tebliğ ettik. Ben, Başbakan arkadaşım ve konuyla ilgili sorumlu Genel Başkan Yardımcım."
Bu ziyaretin Buhari'nin, Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret olduğunu belirten Erdoğan, çok yoğun programına rağmen yapılan davete kısa sürede icabet etmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.
Erdoğan, geçen yıl mart ayında Batı Afrika ülkelerine yaptıkları ziyaret kapsamında Nijerya'yı ziyaret ettiğini anımsatarak, Nijerya'nın nüfusu, ekonomisi ve sahip olduğu muazzam potansiyeliyle küresel bir aktör olduğunu ifade etti.
Nijerya'nın yaklaşık 182 milyonluk nüfus ve 924 bin kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, bu haliyle Afrika'da sözü dinlenen ve belli bir güç oluşturan ülke konumunda bulunduğunu dile getirdi.
Erdoğan, ülkenin aynı zamanda ekonomik olarak muazzam bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, örneğin Birleşmiş Milletlerin barış gücü misyonlarına en fazla katkı sağlayan 10 ülkeden birisi olduğunu belirtti.
Nijerya ile Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası örgütlerle tam bir dayanışma içerisinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, ilerleyen süreçte bunu daha da güçlendireceklerini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Buhari ve heyetiyle yaptıkları görüşmelerde savunma, eğitim ve enerji başta olmak üzere birçok konuda fikir teatisinde bulunduklarını söyledi.
TERÖR KONUSUNDA AYNI KADERİ PAYLAŞIYORUZ
Nijerya'da eli kanlı terör örgütleri nasıl varsa, Nijerya yönetimi bu terör örgütleriyle nasıl mücadele ediyorsa, Türkiye'nin de terör örgütleriyle böyle bir mücadelesinin olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Terör konusunda aynı kaderi paylaşıyoruz. Boko Haram terörü, Nijerya'da binlerce masum insanın ve oradaki mazlum, mağdur insanların ne yazık ki hayatına mal oldu. Ülkenin kuzey doğusunda bu terör örgütü nedeniyle bir buçuk milyon insan yerlerinden edildi.
Bizim nazarımızda Boko Haram, FETÖ ya da DEAŞ arasında hiçbir fark olmadığını ifade etmek istiyorum. Adı, iddiası, amacı ne olursa olsun bu örgütlerin tamamı masumların kanlarıyla beslenen katil sürüleridir. Terörle yürüttükleri mücadelede Nijeryalı dostlarımızın yanındayız, tecrübelerimizi paylaşmaya kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ediyorum."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijerya'nın makamlarından geçen yıl 250 vatandaşı şehit eden FETÖ ile mücadele konusunda aynı iş birliğini beklediklerini vurgulayarak, "FETÖ'nün eğitim kurumlarını, o ülkenin vatandaşlarına hizmet için değil, kendine militan devşirmek için kullandığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Ülke olarak FETÖ ile mücadelemizi sadece kendimiz için değil, aynı zamanda dost ve kardeşlerimizin güvenliği için de yürütüyoruz. FETÖ'ye karşı iş birliği konusunu bugün masaya yatırdık ve bu konuyu görüştük. İnşallah önümüzdeki dönmede sonuç alıcı adımlar atacağımıza inanıyorum." diye konuştu.
ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ İMKANLARINI ELE ALDIK
Nijerya ile ikili ticaret hacminin 2016'da 682 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Erdoğan, 2017'de ise bu rakamın 779 milyon doları aştığını ifade etti.
Erdoğan, 2015 yılındaki 1 milyar 145 milyon dolarlık seviyeye işaret ederek, bu sene bu rakamın üzerine çıkılacağına inandığını dile getirdi.
Nijerya'nın kalkınmasında Türk firmalarının görev almaya hazır olduğunu vurgulayan Erdoğan, başta elektrik olmak üzere enerji alanında iş birliği imkanlarını ele aldıklarını, Nijerya'da yetersiz rafineri kapasitesinin akaryakıt ve elektrik sıkıntısına sebep olduğunu, Türkiye'nin önemli tecrübeye sahip olduğu bu alanda ise ortak projelerin geliştirilebileceğini söyledi.
Türk iş adamlarını, yeni rafinelerin inşası ve enerji altyapısının güçlendirilmesi için Nijerya'da yatırım yapmaya davet eden Erdoğan, ayrıca Türk Hava Yollarının sefer sayılarının arttırılacağına inandığını belirtti.
Erdoğan, eğitim ve kalkınma yardımları konusunda Nijeryalıların yanında olacaklarını, Nijerya'da TİKA'nın koordinasyon ofisi açmayı arzu ettiğini de dile getirdi.
"Rüzgar olmadan ağaç oynamaz." Nijerya atasözünü hatırlatan Erdoğan, güçlü siyasi irade ve dayanışma olmadan iki ülke arasında ilişkilerin ilerleyemeyeceğini, Türkiye ve Nijerya'da ise bu iradenin fazlasıyla mevcut olduğunu kaydetti.
Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuk Cumhurbaşkanı onuruna vereceği öğle yemeğine geçildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de öğle yemeğinde yer aldığı öğrenildi.