Çoruh'da 'Survivor'

Artvin'in Yusufeli ilçesinde, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden Çoruh üzerindeki asma köprü inşaatında çalışan işçiler, adeta ölüme meydan okuyor.

Daha önce iki kişinin nehre düştüğü köprü inşaatında zaman zaman hiçbir emniyet tedbiri olmadan kalaslar ve halatlar üzerinde hareket etmek zorunda kalan işçilerin cesareti, görenleri hayrete düşürüyor.

Yusufeli Barajı inşaatı için Artvin-Yusufeli kara yolunun karşı kısmına sondaj yapılması, karşı tarafa geçebilmek için de dünyanın en hızlı akan nehirlerinden Çoruh üzerinde köprü yapılması gerekiyor.

İhaleyi alan firma tarafından nehrin üzerine sadece işçilerin yaya olarak geçebileceği şekilde yapılan asma köprü inşaatına bir ay önce başlandı. Nehirden yaklaşık 7 metre yükseklikte, 68 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde yapılacak köprünün beton ayakları döküldü, döşeme tahtalarının üzerine yerleştirilmesi için ikisi alta, korkuluk demirleri için de ikisi yanlarda olmak üzere 4 çelik halat beton ayaklara monte edilerek gerildi.

Halatlar üzerine kalasları monte etmeye, kalasların üzerine de tahtalar çakarak köprünün zeminini oluşturmaya çalışan işçilerin, hareketlerini kısıtladığı için zaman zaman emniyet kemerini çıkararak çalışması, görenlerin adeta yüreklerini ağzına getiriyor.

Yükseklik ve suyun akış hızı düşünüldüğünde adeta ölüme meydan okuyan işçilerden 22 yaşındaki Halim Kılıç, AA muhabirine, ailesinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu belirterek, "Asma köprü inşaatında çalışmak çok zor. Ancak başka alternatifimiz yok. Köprünün altından dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri geçiyor, gözümüz suyun akışına takılınca başımız dönüyor, düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

İlk kez asma köprü inşaatında çalıştığını belirten 22 yaşındaki İsa Karabulut ise suyun sürüklediği taşların uğultusunun bile insanı ürküttüğünü dile getirerek, "Yaklaşık bir aydır burada çalışıyoruz, halatların, kalasların üzerinde dolaşa dolaşa adeta cambaz olduk. Rüzgar estiğinde köprü adeta beşik gibi sallanıyor. Bu, rüyalarıma bile giriyor. Emniyet kemeri kullansak bile yaptığımız iş çok tehlikeli, ama ekmek parası, alternatifimiz yok" diye konuştu.

-MÜTEAHHİT VE KONTROLÖR NEHRE DÜŞTÜ-

İhaleyi alan müteahhit Recep Doktor da bir hafta önce köprüde kontrol yapan DSİ 26. Bölge Müdürlüğünde görevli bir personelle rüzgarın da etkisiyle nehre düştüklerini, yaklaşık 300 metre sürüklendikten sonra zor da olsa yüzerek kıyıya çıktıklarını söyledi. Doktor, nehrin bu tarihlerde debisinin çok yüksek olduğunu, işçiler için emniyet kemeri ile önlem almaya çalıştıklarını dile getirdi.

Asma köprüyü tonlarca yükü taşıyacak şekilde inşa ettiklerini vurgulayan Doktor, köprünün sadece yaya kullanımına açık olacağını, araç geçişine izin verilmeyeceğini kaydetti.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri