Çocuklardan hak önerileri

Uluslararası Çocuk Merkezi'nin koordinasyonunda yürütülen "Bizce Haklar Projesi" kapsamında biraraya gelen çocuklar, haklarının korunması için önerilerde bulundu.

ULUSLARARASI Çocuk Merkezi'nin koordinasyonunda Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından yürütülen "Bizce Haklar Projesi" kapsamında biraraya gelen çocuklar, haklarının korunması ve güçlendirilmesi için önerilerde bulundu. Çocuklar, "suça itilmiş çocuklarla, suçlu yetişkinlerin yargılanması arasında farklılıklar olmasını, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin çocuk psikolojisi konusunda bilgilendirilmesini, kız ve erkekler arasında ayrım yapılmamasını, okul çağındaki çocukların eğitime devamının takip edilmesini, çocuk hakları ihlallerine basında daha fazla yer verilmesini" istiyor.

Aileler erkek çocukları önemsiyor

Çalışma kapsamında, BM tarafından hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin uygulamalarını değerlendiren çocuklar, bu konuda da ilginç yorumlar yaptı. Sözleşmenin "ayrımcılık gözetmeme" maddesini çocuklar, "Aileler erkek çocuklarını önemsiyorlar. Mesela bir adamın 2 erkek, 3 kız çocuğu var. 'Kaç çocuğunuz var' diye sorulduğunda '2 oğlum var' diyor. Kızları hiç önemsemiyorlar. Kız çocukları da erkek çocukları da eşittir" diye değerlendirdi.

Yeterince haber çıkmıyor

MEDYADA, "çocukları olumsuz etkilemeyecek, çocukların da okuyabileceği haberler yer almasını" olumlu bir gelişme olarak niteleyen çocuklar, "çocuk hakları ihlalleriyle ilgili yeterince haber yer almamasını" eleştiriyor. Çocuklar ihlallerin yaşandığı şekliyle aktarılmadığını belirttiler.

Küçükler işe alınmasın

Çocuklar, "16 yaşından küçüklerin işe alınmamasını, ailelerin bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmalarını ve bu konuda bilgilendirilmelerini, okul çağındaki çocukların takip edilerek eğitimlerine devam etmelerinin sağlanmalarını" önerdi.

Kavga duymak istemiyorlar

EVDE, okulda, sokakta, hastanede, yurtta, çalışma yaşamında ve medyada çocuk haklarının durumunu ve yapılması gerekenleri de tartışan çocuklar, olumsuz durumların yanı sıra olumlu durumları da tespit etti. Buna göre, çocuklar, ev yaşamında, karar alınırken daha çok kendilerine danışıldığını, evde ders çalışma ortamları arttırılarak teknolojik gelişmelerden faydalanıldığını, kız ve erkek çocuk ayrımının azaldığını, engelli çocuklara bakılmaya başlandığını, çocuklara uygulanan şiddetin azaldığını da düşünüyor. Çocuklar, buna karşın aile içi çatışmalarla, boşanmaların arttığını, ailelerin çocuklarına ilgisinin azaldığını ifade etti.

Milliyet

                               

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri