GAZİ Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Selçuk Özdemir tarafından başlatılan “Çocuklar İçin Programlama” isimli çalışma ile 10 yaş ve üzeri çocuklara üretim odaklı teknoloji eğitimi veriliyor.
Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan proje sayesinde geleceğin dahilerinin küçük yaştan itibaren yetişmeleri hedefleniyor. Daha önce böyle bir çalışma yapılmamasını büyük bir eksiklik olarak niteleyen Doç. Dr. Selçuk Özdemir, ünlü bilişimcilerin küçük yaşlarda aldıkları eğitimlerle büyük işleri başardığına dikkat çekti. Proje kapsamında eğitim için kolay ve anlaşılır bir kitap yazdığını belirten Özdemir, eğitimleri pekiştirmesi için web sayfası oluşturduklarını anlattı. Proje fikrinin çocukların üretim odaklı teknoloji eğitimi alması ihtiyacından çıktığını belirten Özdemir, özel bir dershanenin desteğiyle 18 öğrencinin eğitimlere başladığını ifade ederek, şöyle devam etti:
Küçük yaşta öğrenmeli
“10 yaş ve üzeri çocuklara temel programcılık ile ilgili uygulamalı dersler veriliyor. Türkiye’de gerçek anlamda bilişimci çıkmıyor. Çocukların ihtiyacı olan şey teknolojiyi gerçek hayatta çözümde kullanmalarıdır. Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in, Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in 9-10 yaşlarında başladıkları programlama eğitiminin ve oynadıkları teknoloji tasarım oyuncaklarının, 20’li yaşlarında dünyayı etkileyen teknolojiler geliştirmelerinde önemli katkısı bulunmaktadır. Bugün çeşitli bilgisayar kursları düzenlenerek gençlerimize 20’li yaşlarından sonra yazılım geliştirme becerisi kazandırılmaya çalışılmaktadır. Halbuki bir kişinin kalifiye eleman sıkıntısı çeken yazılım sektöründe istihdam edilebilmesi için çok daha erken yaşlarda programlama alt yapısını kazanması gerekmektedir. Bizde bu noktadan hareket ederek küçük yaşlarda bu beceriyi kazandırmayı hedefledik, bu noktadan bakıldığında erken eğitimin çok önemli olduğunu düşündük. Proje ile Türkiye’nin gelecekteki Bill Gates, Steve Jobs ve Mark Zuckerberg ‘lerini yetiştirmeyi hedefliyoruz.
Tüketilen değil üretilen teknoloji
Teknoloji tüketen değil, üreten nesillerin yetişmesine yardımcı olacağını düşündüğüm projemin genel amacını bilişim teknolojilerini tüketen “Download Toplumundan”, teknoloji üreten “Upload Toplumuna” geçiş olduğunu söyleyebilirim. İlerleyen dönemlerde çocukların bilgi ve becerilerini daha ileri seviyeye taşımak için seminer ve yarışmalar düzenlemeyi planlıyoruz. Bu çalışma ile çocukların bilgisayarlara bakışları değişecek.”
Hürriyet