Çocuk yuvaları BBG evi gibi izlenecek

İngiliz York Düşesi Sarah Ferguson'un çocuk yurtlarında çektiği skandal görüntülerin ardından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) harekete geçti. Bundan böyle çocuk yuvaları 'BBG evi' gibi izlenecek.

TOKİ tarafından kimsesiz ve bakıma muhtaç çocuklar için yaptırılan 'sevgi evleri' ile 'engelsiz yaşam merkezleri'ne kameralı sistem kurulacak. Sistem yuvalarda kötü muameleye son verecek.

Türkiye'nin gündemine oturan özürlü çocuklara yurtlarda yapılan kötü muameleye TOKİ'nin evleri 'dur' diyecek. Yoksullara yönelik konut projelerinin yanı sıra hastaneden okula birçok kamu binası yapan Konut İdaresi, çocukları yurt ve koğuş ortamından çıkararak aile sıcaklığına kavuşturmayı hedefleyen proje çerçevesinde villa tarzında evler yapıyor. Bu evlere alınan çocuklar, bakıcı anneler nezaretinde aile sıcaklığına kavuşturuluyor. TOKİ ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) arasında 2006 yılında imzalanan anlaşma ile 12 ilde sevgi evi ile 10 ilde engelsiz yaşam merkezi kuruluyor. Çocukların bakıcılar tarafından olumsuz ve keyfi davranışlara maruz kalmasını önlemek amacıyla yeni yapılara CCTV adı verilen kamera ve güvenlik sistemi yerleştirilecek. Böylece bina ana girişi, katlar, mutfak, asansörler, holler, otopark, ortak kullanım alanları ve bina çevresi izlenecek. 24 saat süreyle elde edilecek görüntüler kayıt altında tutularak arşivlenecek.

Konut İdaresi, halen Bilecik, Karaman, Kırşehir, Ankara (2), Adana, Ağrı, Çankırı, Gaziantep, Kütahya, Malatya, Yalova ile Yozgat'ta 178 bina olarak tasarlanan 12 adet 'sevgi evi' inşa ediyor. Ankara, Bursa, Hatay, İstanbul, Kars, Kırşehir, Sinop, Şanlıurfa, Uşak ve Van'da da 159 binadan oluşan 10 'engelsiz yaşam merkezi' kuruyor.

Otel konforunda sevgi evleri

Sevgi evleri, 10-12 yaşlarındaki kimsesiz çocukların yaşlarına uygun şekilde gruplanarak, aile ortamına uygun şekilde yaşamlarını sürdürebileceği küçük müstakil binalar. İçinde idari birimler, sağlık ünitesi, hobi odaları ve çok amaçlı salonun yer aldığı bir ortak kullanım binasından oluşan evler, etrafı çevrili ve girişi kontrollü kompleksler şeklinde dizayn ediliyor. 'Engelsiz yaşam merkezleri' ise ailesinin yanında bakımı mümkün olmayan engelli çocuklara yatılı olarak hizmet, bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunuyor. 3'er kişilik 4 adet yatak odası, oturma odası, mutfak, yemekhane, banyo, tuvalet ve personel odasından oluşan tek katlı müstakil ve korunaklı bahçeleri bulunuyor. Bu merkezlerde, içinde iş-uğraş atölyeleri, sağlık ve eğitim birimleri, idari bürolar, fizyoterapi havuzu ve çok amaçlı salonun yer aldığı bir adet ortak kullanım binası da yer alıyor.

TOKİ, yaşlılar için 'huzurevi', toplumsal değişime ayak uyduramayan aileler için de 'toplum merkezleri' yapıyor. Bedensel ve ruhsal engelleri yüzünden topluma uyum sağlayamayanlar için ise 'rehabilitasyon merkezleri' inşa ediyor. Yaşlıların huzurlu bir ortamda kalmasını sağlamak, bakım ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak üzere TOKİ tarafından 5 ayrı ilde kurulan huzurevleri, çeşitli aktiviteler ile hobileri gerçekleştirecek imkanlar sunuyor. Türkiye genelinde 7 ayrı ilde toplum merkezi inşa ediliyor.


Avrupa'dan Türkiye'deki çocuk yuvalarına övgü

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin bir süre önce Türkiye'de rehabilitasyon merkezlerinde gizli denetim yaptığı ve rapor yayınladığı öğrenildi. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Bütçeleme Toplantısı'na katılan kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, gazetecilerin sorusu üzerine, "Yetimhane olduğunu iddia ettiği yerler, ağır zihinsel engellilerin bakıldığı yerler. Türkiye, AB ile müzakere sürecinde olan bir ülke. Dünyadan kopuk değil ve uluslararası tüm kuruluşların denetimine açık. Nitekim Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi çok yakın bir tarihte bu kurumlarda gizli bir şekilde denetim yaptı, rapor yayınladı. Türkiye'de eksiklikler olmakla birlikte uluslararası standartlara uygun hizmet verildiğini gözlemlediler.'' dedi. Çubukçu ayrıca, York Düşesi Sarah Ferguson'un çektiği görüntülerle ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve olayda ihmali olanlara gereken cezaların verileceğini aktardı.

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri