Anayasa Mahkemesi, cinsel içerikli görüntüleri yayınlanan bir memurun, memuriyetten atılmasını hukuka aykırı buldu.
22 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bireysel başvuru kararına göre olayın süreci şu şekilde gelişmiştir.
Silivrideki bir bayan memurun, kamu lojmanlarında bir erkekle yaşadığı cinsel ilişkinin görüntüleri internet üzerinden yayınlanmıştır. Bu yayım üzerine disiplin soruşturması açılmıştır. Disiplin soruşturmasında, memurun rızası ile söz konusu görüntülerin çekildiği, suçun kamu lojmanlarında işlendiği, memurun daha önce iki ceza aldığı, lojmanda diğer sakinleri rahatsız ettiği yönündeki tutanaklar olduğu tespiti yapılmıştır. Bu tespitler üzerine de, Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunca 657'nin 125. maddesinde yer alan "memuriyet sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici eylemlerde bulunmak" fiilinden dolayı memurluktan atılmıştır. Bayan memur, idare ve Danıştay süreçlerinde, açtığı davaları kaybetmiştir. Son olarak da özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştur.
Anayasa Mahkemesi, yargısal sürece konu edilen davranışların mesleki faaliyetle ilgisi olmayan, mahremiyet alanına dahil özel yaşam eylemleri olduğuna dikkat çekmiştir. Bu konuya dair tespitlerini şu şekilde yapmıştır:
"Bu bağlamda, idarenin ve yargısal makamların karar gerekçelerinde, özellikle başvurucunun özel yaşamına dikkat etmediği, genel ahlak değerlerini zedeleyici tutum ve davranışlarda bulunduğu, özel yaşamıyla ilgili olumsuz duyumlar alındığı ve cinsel içerikli eylemlerine ait görüntülerin çekilmesine izin vermek suretiyle işlediği fiilin memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketler kapsamında olduğu tespitlerine yer verildiği ve karar sonuçlarının bu gerekçelere dayandırıldığı, sonuç olarak başvuruya konu disiplin işlemi ile yargısal sürece konu edilen davranışların esasen mesleki faaliyet ile ilgisi olmayan, mahremiyet alanına dahil özel yaşam eylemleri olduğu anlaşılmaktadır."
Anayasa Mahkemesi kararının 67 nolu maddesinde ise memurluktan çıkarma cezasının, ekonomik yoksunluğa da sebep olmasının önemine yer verilmiştir. Mahkeme son olarak şu tespiti yaptıktan sonra yeniden yargılama kararı vermiştir. "Yukarıda belirtilen disiplin süreci ile idari ve adli makamların karar gerekçeleri göz önünde bulundurulduğunda, başvurucuya verilen disiplin cezası kapsamında, sınırlandırma ile ulaşılabilecek genel yarar ile temel hak ve özgürlüğü sınırlandırılan bireyin kaybı arasında adil bir dengenin sağlanmadığı anlaşılmakla, başvurucunun Anayasanın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayatın gizliliği hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir."
Kararın tam metni için tıklayınız.
www.memurlar.net