Çin'den EURO'ya destek

Asya turunda olan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Çin Başbakanı Wen Jiabao, Avrupa'nın Çin'in döviz rezervi yatırımları için önemli bir piyasa olmaya devam ettiğini söyledi.

4Wen aynı zamanda, Çin'in makroekonomik politikalarını 2010'un ikinci yarısında da istikrarlı tutmaya çalışacaklarını belirtti.



Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre, Wen'in bu yorumlarının son zamanlarda Pekin hükümetinin euroyu destekleyen açıklamalarıyla paralellik gösterdi.



Merkel ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Wen, “Uzun vadeli ve sorumluluk sahibi yatırımcı bir ülke olarak, döviz rezervi portföyümüzün çeşitliliğini korumasına özen gösteriyoruz” dedi.



Wen aynı zamanda, Avrupa'daki ekonomik sıkıntıların bir an önce ortadan kalkmasını umut ettiklerini de belirtti.



ÖNEMLİ ZAMANLAMA



Bu açıklamaların Çin'in Avrupa'daki borç sıkıntıları yüzünden döviz rezervi yatırımlarında euro varlıklarını azaltabileceğine yönelik endişelerin yoğunlaştığı bir dönemde gelmesi açısından da önemli.



Çin, rezervlerindeki yaklaşık 2.5 trilyon euroluk varlıkla, dünyanın en büyük euro rezervine sahip ülkesi.



Wen'in euro yorumunu Çin'in ilk çeyreğe kıyasla 2010'n ikinci çeyreğinde daha yavaş büyüdüğünün açıklanmasından bir gün sonra geldi. Bazı ekonomistler, ülkedeki büyümenin yavaşlamasını euro bölgesindeki borç krizinden dolayı, ihracat talebinin azalmasıyla bağdaştırmıştı.



ALMANLARLA ANLAŞMALAR İMZALANDI

Diğer yandan Cuma günü yapılan Wen ve Merkel görüşmesi sırasında aralarında teknoloji şirketi Siemens AG ve Shanghai Electric Group Co. arasındaki 3.5 milyar dolarlık doğalgaz tribünlerine yönelik Ar-Ge anlaşmasının da yer aldığı 10 anlaşma imzalandı.



Almanya ve Çin ek olarak sera gazı salınımlarını azaltmak ve enerji tasarrufu yapmayı sağlayacak teknolojileri desteklemek adına 160 milyar dolarlık bir anlaşma daha imzaladı.



Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri