CHP'li Baratlı'dan Bakan Güney'e "Mustafa" Eleştirisi

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Can Dündar'ın “Mustafa” filmiyle ilgili “Cesur bir girişim” değerlendirmesinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı eleştirerek “Cesurluğun kriteri ne?” diye sordu. Baratalı, Atatürk'ün Mustafa filmindek

Can Dündar'ın Mustafa Filmi, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na da damgasını vurdu. CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Can Dündar'ın “Mustafa” filmiyle ilgili “Cesur bir girişim” değerlendirmesinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı eleştirerek “Cesurluğun kriteri ne?” diye sordu. Baratalı, Atatürk'ün Mustafa filmindeki gibi ifade edilmesini yanlış bulduğunu belirtirken Günay'a “Madem böyle filmlere destek veriyorsunuz, sınıf arkadaşımız Deniz Gezmiş'in filminin yapılmasına da destek verir misiniz?” sorusunu yöneltti.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Can Dündar'ın Mustafa filmini eleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın filmle ilgili “cesur bir film” dediğini hatırlatan Baratalı, “Filmi izleyen ilkokul öğrencileri filmi 'Atatürk eğer 3 paket sigara içmeseydi hala yaşardı'; 'Abisini çakallar yemiş', 'Çok sigara ve içki içiyordu', 'Atatürk'e bakacak kimse kalmamış', 'Atatürk körmüş' şeklinde değerlendirdi. Ankara'daki ilköğretim çocuklarının kitleler halinde filme gittiğini biliyoruz. Filmi beğenip beğenmemek göreceli. Film için 'cesur bir film' demişsiniz. Cesurluğun kriteri nedir?” diye konuştu. Günay'ın sözlerinin devamı olduğunu söylemesi üzerine Baratalı “Çok güzel şeyler de söylemişsiniz” dedi. Atatürk'ün bu şekilde ifade edilmesini yanlış bulduğunu söyleyen Baratalı, “Atatürk filmi elbette yapılacaktır. Büyük insanların filmi yapılmıştır ancak Napolyon'un filmi bile 250 yıl sonra yapıldı. Atatürk filmini biraz daha geç mi yapsaydık diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Baratalı, Bakan Günay'a “Madem böyle filmlere destek veriyorsunuz, sınıf arkadaşımız Deniz Gezmiş'in filmine de destek verir misiniz?” diye sordu.
Konuşmasında son günlerde tartışma konusu olan 'Son Cellat' filmini de gündeme getiren Baratalı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın filme cesur bir girişimle 250 bin YTL destek sağladığını sonra da yasakladığını söyledi.

-MUSTAFA FİLMİNİ KUTLUATA DA ELEŞTİRDİ

Komisyonda bakanlık bütçesi üzerine söz alan MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata da küresel kriz karşısında turizme yönelik alınan tedbirleri sordu. Can Dündar'ın Mustafa filmini eleştiren Kutluata, Bakan Günay'a “Mustafa filminde olduğu gibi kültür, sanat çalışmalarına kayıt konulamaz. Ancak bunların arasına bir şeyler serpiştirilmesini Türkiye'nin yarınları için doğru bulmuyorum. Bir yerden kaynak bulan kişilerin Türkiye'nin tutunduğu dalları budaması, böyle bir anlayış içine girmesi vatandaşları da şaşırtıyor. Bu konuda size önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

-KAPLAN: AHMET KAYA'NIN İDEALİ GERÇEKLEŞTİ

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise yaptığı konuşmada TRT'deki Kürtçe yayını değerlendirdi. Kürtçe yayın konusunda sanatçı Ahmet Kaya'nın idealinin gerçekleştiğini söyleyen Kaplan, Bakan Günay'a “Hasankeyf konusunda bakanlık ne yapıyor, bir çalışması var mı?” sorusunu yöneltti.

-“İKTİDAR ELEŞTİRİYE TAHAMMÜL ETMELİ”

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da yaptığı konuşmada Türkiye'de demokrasi kültürünün geliştirilmesi için bakanlığa önemli görevler düştüğünü belirtirken, hükümeti de eleştiriye karşı tahammülsüz olmakla suçladı. Akçay “Başbakan 100'den fazla gazeteci, aydın hakkında tazminat davası açtı. Hatta bir gazetecinin evine de haciz gittiğini biliyoruz” dedi. 1846-1912 arasında şair Eşref'in padişahla ilgili söylediklerini aktaran Akçay, “Her memur kendi nispetinde vatandaşa eziyet ediyor. Vatandaş da eşkıya zannediyor. Mazlumun bu feryadını hükümet musiki zannediyor.” dedi. ''Bugün öyle mi?'' diye laf atılması üzerine Akçay, “Bugün yazılmıyor ki” karşılığını verdi. Akçay Başbakan Erdoğan ve milletvekillerine Şeyh Edebali'nin vasiyetini ve yakın tarihi okumalarını tavsiye etti. Erdoğan'ın karikatürler için bile dava açtığını ifade eden Akçay “Oysa o karikatürleri odasına asabilse, bu da hoşgörü ve tahammül ifade eder. Demokrasi ve tahammül açısından Türkiye Abdülhamit, Recep Peker döneminden daha kötü bir döneme girmiştir” dedi. (ANKA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri