Çeyrek altın ne kadar?

Çeyrek altın ve gram altın fiyatları geçtiğimiz haftayı bir parça yükseliş ile kapattı.. Altın fiyatları hafta başında yatay bir seyir izlemesine karşın, haftanın son gününe doğru değer kazandı. Çeyrek altın fiyatları 208 lirayı bulurken...

Altın fiyatları yatay seyretmeye devam ediyor. Çeyrek altın ve Gram altın gibi altın piyasasının en çok talep gösterilen ürünlerinde fiyatlar bir miktar yükseliş gösterdi. Çeyrek altın fiyatları geçtiğimiz 206 lira civarında işlem görürken, akşam saatlerinde bir parça daha artış görüldü. Peki Altın piyasasında son durum ne? İşte çeyrek altın ve gram altın fiyatlarında son durum ve Kapalıçarşı'da altın fiyatları

Altının gram fiyatı hafif yükselişle güne 126 liradan başlarken, altının ons fiyatı yatay seyrediyor. Altın fiyatları Hindistan'da fiziki festival sezonunun fiziki talepte artışa neden olmasıyla beraber güçlü dolara rağmen yatay bir seyir izlerken, piyasalar ABD'de faiz artışlarının nasıl ilerleyeceğine dair daha fazla gösterge bekledi.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,265.74 dolardan işlem gördü.Altının gramı 126 liradan işlem görürken, çeyrek altın 207 liradan alıcı buluyor.

Kapalıçarşı'da altın Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı saat 13.11 itibarıyla yüzde 0,63 artışla 127,20 lira oldu. İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 208,00 lira, Cumhuriyet altını 851,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,63 yükselişle 127,20 liradan işlem gördü.

Geçtiğimiz gün altın fiyatlarında neler yaşandı?

Altının gramı 126 lirayı aştı. Altının gram fiyatı yüzde 0,2 yükselişle 126 liranın üzerine çıktı.

Gram altın, saat 10.30 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 126 liradan işlem görürken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 207 lira, Cumhuriyet altını ise 843 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise şu dakikalarda yüzde 0,2 artışla 1.276 dolardan alıcı buluyor. AA Finans Analisti İslam Memiş, küresel piyasalarda doların değer kazanmasına karşın dün iyi bir performans gösteren altının ons fiyatının tekrar 1.270 dolar seviyesini test ettiğini belirterek, "Ancak 1.270 dolar seviyesinin üzerinde kapanışlar gerçekleştirememesi temkinli olmamız gerektiğine işaret ediyor. İtalyan bankalarındaki sorunların devam etmesi ve Avrupa finans sektörüne yönelik endişeler, artan güvenli liman talebi ile altın fiyatlarının düşmesine engel oluyor gibi görünüyor." ifadelerini kullandı. Küresel piyasalarda altın talebinin artmasının altının ons fiyatını 1.285 dolar seviyesine kadar yükseltebileceğini, bu seviyelerin test edilmesi için altının ons fiyatının 1.270 dolar seviyesinin üzerinde kapanışlar gerçekleştirmesi gerektiğini kaydeden Memiş, bugün altının ons fiyatında 1.270-1.280 dolar ve gram fiyatında 125,75-126-75 lira aralığında işlemler gerçekleştirileceği öngörüsünde bulundu.

Darphane gram altın üretimine başladı

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Parmaksız: "1 gram ve yarım gram Darphane altını üretmeye başladık. Kuyumcuların siparişlerini bekliyoruz" "Muhtelif üreticiler tarafından piyasaya verilen ürünlerin ayar toleransını bilmiyoruz. Vatandaş da bunu bilemez ve test etme imkanı yok" "Darphane'nin Cumhuriyet altını üretiminden aldığı işçilik miktarı 20 yıldan beri hiç değişmedi. Darphane'nin üretim miktarından dolayı işçiliğini artırdığına yönelik söylemler tamamen yanlıştır" "Bir anda Darphane'ye 1,5-2 ton külçe altın verip muhtelif Cumhuriyet altını talep edildiğinde eldeki stokları da kullansanız 2 gün içinde vermeniz mümkün olmuyor ve karaborsa oluşuyordu. Artık bunlar tamamen ortadan kalktı. Başka bir ifadeyle, zaman zaman suni olarak oluşturulan kıtlıktan (bazı kuyumcuların) para kazanma devri kapandı"

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, 1 gram ve yarım gram Darphane altını üretmeye başladıklarını, kuyumcuların siparişlerini beklediklerini bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Parmaksız, 2012-2013'te altında fiyatın ve Cumhuriyet altınına olan talebin yükselmesiyle vatandaşın gramajı daha düşük olan ürünlere ilgisinin artması sonucu "yarım çeyrek", "gram altın" ve "yarım gram" gibi muhtelif isimler adı altında yeni altın çeşitlerinin piyasaya çıktığını hatırlattı.

Piyasada bu ad altında çıkan altınların ayarı ve ağırlığında problemler olabileceğini düşündüklerini ifade eden Parmaksız, Darphane'nin bütün altınlarının binde 2'lik ayar toleransı ile üretildiğine işaret ederek, "Ayar, 1 kilogramın içinde bulunan saf altın cevheri miktarıdır. 22 ayardan bahsediliyorsa 1 kilogramda 916,66 gram saf altın vardır. Darphane altınları 22 ayar, 916,66, tolerans aralığı ise bunun binde 2 fazlası ya da eksiğidir." diye konuştu.

Muhtelif üreticiler tarafından piyasaya verilen ürünlerin ayar toleransını bilmediklerini, vatandaşın da bunu bilemeyeceğini ve test etme imkanı olmadığını belirten Parmaksız, altında fiyatı belirleyen unsurun ayar ve ağırlığı olduğunu, belirtilen tolerans dışında piyasaya altın sürülmesi halinde o altının fiyatında şüpheli bir durumun söz konusu olacağını vurguladı.

Parmaksız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Darphane olarak dedik ki; vatandaşlarımız ayarı ve ağırlığı standart bir ürüne, gerçek değeri üzerinden altına sahip olsun diye 1 gram ve yarım gram Darphane altını üretmeye başladık. Kuyumcuların Darphane 1 gram ve yarım gram altın siparişlerini bekliyoruz. Vatandaşın, gram altın almak istediği zaman kuyumculara Darphane gram altını olup olmadığını sorması gerek. Aynı Cumhuriyet altınında olduğu gibi, Darphane altınlarının da standartları belirlendi, patentleri alındı, takı olarak ya da hediye amacıyla kullanılabilecek bir ürün elde edildi."

"Gelen talepleri aynı gün karşılıyoruz"

Sadettin Parmaksız, Darphane'nin daha önce Cumhuriyet altını siparişlerini salı günleri alıp perşembe günü teslim ettiğini, gelen talepleri Kasım 2015'ten bu yana aynı gün karşılayabildiklerini, şimdiye kadar ertesi güne bıraktıkları talep olmadığını söyledi. Parmaksız, külçe altın getirip yerine Cumhuriyet altını almak isteyen birinin bu işlemini en fazla 15-20 dakikada gerçekleştirebildiğini, geçen sürenin de büyük bir bölümünün gelen altının kontrolü için kullanıldığını ifade etti. Basında, talepteki artışın işçilik ücretlerini yükselttiğine yönelik haberler çıktığını anımsatan Parmaksız, piyasaya hafta içi her gün altın vermeye başlamalarının bir sebebinin de bu tür haberler olduğunu vurguladı.

"Darphane hiç bir zaman işçilik ücretlerini değiştirmez, sabittir"

Sadettin Parmaksız, Darphane'nin Cumhuriyet altını üretiminden aldığı işçilik miktarının 20 yıldan beri hiç değişmediğini belirterek, şunları kaydetti: "Biz 1 külçe altından çeyrek altın talep edildiğinde 610 tane çeyrek altın veriyoruz. Bu çeyrek altınları yapmak için aldığımız fire ve işçilik miktarı da yaklaşık 14 gram has altın. Bu hiç değişmiyor. Bu rakam kuyumcu getirse de böyle, vatandaş getirse de böyle. Darphane'nin üretim miktarından dolayı işçiliğini artırdığına yönelik söylemler tamamen yanlıştır. Darphane hiç bir zaman işçilik ücretlerini değiştirmez, sabittir."

Cumhuriyet altınını vatandaşa ulaştıran kuyumcuların ülkenin her kentinde olduğunu, bu kuyumcuların Cumhuriyet altını üretimini yaptırabilmeleri için İstanbul'a gelmeleri gerektiğini belirten Parmaksız, gerçek ya da tüzel kişilerin Borsa İstanbul'a kayıtlı olan rafineriden alınmış bir külçe altını getirip karşılığında Cumhuriyet altını aldığını hatırlattı.

"Karaborsa oluşması ve suni fiyat artışlarının önüne geçildi"

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Parmaksız, kuyumcunun Darphane'ye gelmesi, Cumhuriyet altınını almak için perşembe gününe kadar ya da daha fazla beklemesinin özellikle İstanbul dışından gelenler için zahmetli, maliyetli ve zaman kaybına neden olduğunu, bundan dolayı Anadolu'daki kuyumcuların İstanbul'daki bazı kişileri kendilerine aracı kılarak Cumhuriyet altınlarını onlar üzerinden aldığını anlattı.

Parmaksız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Darphane'ye gelecek Cumhuriyet altını sipariş miktarı ve bu siparişin Cumhuriyet altını çeşidine göre dağılımı belli olmadığından, Darphane tarafından da önceden doğru bir planlama yapılması mümkün değildir. Buna ilave olarak fiziki kapasitenin üzerinde sipariş gelmesi durumunda Cumhuriyet altını talebinin karşılanmasında gecikmeler olmaktaydı. Böyle durumlarda ise bazı kuyumcular daha önce aldıkları Cumhuriyet altınlarını normal fiyatların üzerinde, çok yüksek fiyatlarla diğer kuyumculara vermekte, dolayısıyla vatandaşın Cumhuriyet altını için ödediği fiyat da yükselmekteydi. Başka bir ifadeyle, bir anda Darphane'ye 1,5-2 ton külçe altın verip muhtelif Cumhuriyet altını talep edildiğinde eldeki stokları da kullansanız 2 gün içinde vermeniz mümkün olmuyor ve karaborsa oluşuyordu. Artık bunlar tamamen ortadan kalktı. Başka bir ifadeyle, zaman zaman suni olarak oluşturulan kıtlıktan para kazanma devri kapandı. Bugün bunların hepsi ortadan kaldırıldı.

Artık her gün sipariş alınıyor, alınan siparişler anında alınış sırasıyla karşılanıyor. Böylelikle daha sağlıklı üretim programı yapılabilmekte, dolayısıyla talep dalgalanmalarından kaynaklanan ilave çalışmaya ya da ikinci vardiyaya ihtiyaç duyulmamakta, ilave işçilik maliyetine de katlanılmamaktadır. Ayrıca, piyasaya her gün Cumhuriyet altını verilebildiğinden karaborsa oluşmasının ve suni fiyat artışlarının önüne geçilmiş oldu. Diğer taraftan kuyumcular açısından da Darphane ve Cumhuriyet altınına erişim kolaylaştırıldı."

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri