Çevreciye köprü bedava yerli otomobile teşvik

Sanayi Bakanı Ergün'ün açıkladığı 'Otomotiv Strateji Belgesi'ne göre yerli üretim teşvik edilecek. Çevreci otomobillere ise köprü ve otoyollar bedava olacak.

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ dün Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından İstanbul’da açıklandı. Strateji Belgesi otomotiv sektörünün 2010-2014 yılları arasındaki yol haritasını ortaya koyarken, yerli üretim ve tasarım faaliyetlerine yapılacak teşvikler öne çıkıyor. Planda çevreci otomobillere köprü ve otoyolların indirimli veya bedava olması da öngörülüyor. Bakan Ergün belgeyle ilgili “Şahsen bu belgeden en önemli beklentim Strateji Belgesi’nin çalışmaları sonucunda, Türkiye’ye özgü bir marka oluşturma çabalarına da rehberlik edecek olmasıdır” değerlendirmesini yaptı. Otomotivde kendi tasarım ve üretimimiz gibi konularda geç kaldığımızı savunan Ergün, şimdi bu konulara yoğunlaştıklarını söyledi. Ergün, gelecek 5-10 yıl içinde elektrikli araçlarda yerlilik oranını yüzde 70-80 seviyesine çıkarmak istediklerini kaydetti. Ergün, planın amacının sektörün küresel rekabet gücünü artırmak ve ileri teknoloji kullanımının ağırlıklı olması olduğunu ifade etti. Otomotiv sektöründe üretimin Batı’dan Doğu’ya doğru kayma eğilimi taşıdığını görebildiklerini ifade eden Ergün, otomotiv denince akla gelen ilk şehirlerden biri olan Detroit’in, artık bu özelliğini kaybettiğini, bu yüzden “Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya havzası neden yeni bir Detroit olmasın?” diye sorduklarını söyledi.  Türkiye’nin fiyat ve kalite birlikte alındığında İtalya ile Çin arasındaki bölgenin en rekabetçi ülkelerinden biri olduğunu belirten Ergün “Kendimize ait bir marka, milletimizin morali üzerinde de önemli bir sinerji etkisi yapacak, diğer sektörlerimize de pozitif bir enerji kazandıracaktır” dedi. Vergilere de değinen Bakan Ergün, yerine karşılık buldukça ve kaynakları çeşitlendirdikçe uzun vadede otomotivdeki ÖTV’yi kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. 

Diyarbakır-Samsung örneği

Sektör temsilcilerine ithalat uyarısında da bulunan Bakan Ergün, otomotivin ihracatçı olma özelliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ergün, şunları söyledi: “2008 yılında 5 milyar dolar, 2009 yılında 3.5 milyar dolar fazla veren otomotiv sektörü, 2010 yılında 373 milyon dolar fazla veren bir otomotiv sektörüne dönüştü. Bu bir risk, bir tehdit değil mi? Bu tehdidi görmezden gelemeyiz.” Sektörün mutlak ihracatçı pozisyonunu koruması gerektiğini vurgulayan Ergün, trendin yeniden yukarıya doğru dönmesinin yolunun ihracatı artırmak ve ithalatı azaltmak olduğunu söyledi. G. Koreli Hyundai ile TÜMOSAN’ın aynı dönemde işe başladığını hatırlatan Ergün “40 yılda Kore dünyanın 6. büyük üreticisi oldu. Ama TÜMOSAN hâlâ Konya’da traktör üretmeye çalışıyor. Diyarbakır’da Temsan kurulurken orada elektromekanikte bir Samsung çıkarabilmeyi hedefleseydik, Diyarbakır da, tüm Güneydoğu da bugün bulunduğu noktadan çok daha ileride olurdu” dedi. EKONOMİ SERVİSİ

Diğer sektörler de sırada

ERGÜN, bu yılın başında 2011-2014 yıllarını kapsayan ve 72 eylemden oluşan Türkiye’nin ‘Sanayi Strateji Belgesi’ni kamuoyuna açıkladıklarını hatırlatırken, Sanayi Strateji Belgesi’ne paralel olarak bazı sektörler için sektörel strateji belgeleri hazırladıklarını kaydetti. Ergün, Makine Sektörü Strateji Belgesi’ni de önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşacaklarını, demir-çelik, kimya, elektrik-elektronik ve seramik sektörlerine yönelik strateji belgelerini de bu yıl içinde tamamlayacaklarını duyurdu.

5 TEMEL HEDEFTE TOPLAM 27 EYLEM PLANI BELİRLENDİ

Taslaktaki vergi uyumu son belgede yer almadı

- Planda, Bakanlığın 2010-2014 vizyonunun,  ‘Girişimciliğe, yenilikçiliğe ve yüksek katma değerli teknoloji üretimine dayalı ekonomik yapısıyla, Avrasya’nın mal ve hizmet üretim üssü haline gelen ve en gelişmiş 10 ülke içinde yer alan bir Türkiye’nin oluşumunda öncü olmak’ şeklinde belirlendiği vurgulandı.

- ‘Ar-Ge altyapısını iyileştirmek’, ‘şirketlerin tasarım, üretim, markalaşma beceri ve kapasitelerini artırmak’, ‘otomotiv sektöründe iç ve dış pazarları geliştirmek’, ‘hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek’ ile ‘fiziki altyapıyı geliştirmek’ başlıklı 5 hedefte toplam 27 eylem belirlendi.        

- Özgün teknoloji ve tasarım ile buna dayalı üretim için yeni teşvik mekanizmaları oluşturulacak.

- Elektrikli araçlardaki batarya ve alternatif yakıtlı araçların ana parçalarının üretimi desteklenecek.

- Taslak metinde yer alan Maliye’nin sorumluluğundaki ‘Vergi mevzuatının sektörün yapısıyla uyumlaştırılması amacıyla yapılması öngörülen çalışma’ son belgede yer almadı.

- Düşük CO2 emisyonlu çevre dostu araçların (elektrikli, hibrit ve emisyon seviyesi düşük diğer araçlar) kullanımını teşvik eden bir vergilendirme sistemi için çalışma yapılacak.

- Ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılarak bertarafı için gerekli hukuki düzenlemeler yapılacak.

- Çevreye duyarlı araçların kullanımı özendirilecek. Bu araçlar otoyol, köprü ve otopark hizmetleri ücretsiz veya indirimli olacak

star

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri