ÇANKAYA MODERN TEKNOLOJİLER BULUŞMASI

Hüseyin ÖZKAN

ÇANKAYA MODERN TEKNOLOJİLER BULUŞMASI

Her zaman, derslerin multidisipliner bir yöntemle işlenmesi gerektiğini düşündüğüm gibi kurumların da eş güdüm halinde, birbirlerini tamamlayarak çalışma yöntemi geliştirmeleri gerektiğini düşünürüm. Hele görev alanı benzer kurumların işbirliği içinde olması bana göre gereklidir ve elzemdir.

Bu gün Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çankaya Üniversitesi arasında yapılan bir çalışma sonucunda Çankaya Modern Teknolojiler Buluşması -1 gerçekleştirildi. Çankaya Üniversitesi Yerleşkesinde gerçekleştirilen buluşmada Çankaya İlçesinde bulunan her kademedeki özel ve resmi okullar kodlama ile meydana getirdikleri ürünlerini sergilediler.

Öğrenciler heyecanla tasarladıkları ürünlerini sergiliyorlardı. Onlar için hayatları boyunca hiç bir zaman unutmayacakları bir anıydı. Belki de bilim ve teknoloji alanında ilerleme hedefi koyacaklarıdı kendilerine. Geleceğin bilim insanı olacaklar buradan çıkacaktı kim bilir. Ancak öğrencilerin böyle bir hedefleri gerçekleşmese bile, müthiş bir tecrübeydi bu yaşadıkları, çocuklarına anlatabilecekleri gurur verici bir andı.

Belki de ilk buluşma olmasından kaynaklıydı ama katılım biraz daha fazla olabilirdi diye düşünüyorum. Her okul katılmalıydı, her okul bu tür bir buluşmaya katılım sağlaması yönünde cesaretlendirilmeliydi. Her okulda yetenekli öğrencilerin olduğunu düşünenlerdenim. Yeter ki cesaretlendirilsin ve hedef konulsun. Çocukların hayal dünyalarının büyüklere göre çok daha geniştir. Dolayısıyla katılımın bir sonraki yıl daha da artarak faaliyetin süreceğine inanıyorum.

Öğrenciler neler üretmişlerdi? En başta tabi robotlar vardı. çizgiyi izleyen sensorlarla donatılmış robotlar, robot kollar, 3D yazıcılar ve yazılımları, modellemeler, dijital güvenlik yazılımları vs. Bunların yanında çeşitli sensorlarla oluşturulmuş evinizdeki bir çiçeği toprağı kurudukça sulayan yazılımla oluşturulmuş aletler, bir bahçenin hatta tarlanın sulanmasını sağlayabilecek yazılımlar ve donanımlar üretilmişti.

  

Fuar alanında öğrencilerin ürünlerini tanıtma faaliyetleri bir taraftan yürütülürken, buluşmaya katılan okul müdürlerine, öğretmenlere ve öğrencilere Üniversitenin öğretim üyelerince "dijital güvenlik", "siber zorbalık" ve "internet hukuku" hakkında bilgilendirici seminer verildi. Yani katılanlar için her yönüyle güzel planlanmış verimli bir çalışa olduğunu söyleyebilirim.

Şimdi en başta söylediğim kurumlar arası işbirliği düşüncesine dönelim. Bu faaliyet böyle bir faaliyete örnek bir faaliyetti. Kademeleri farklı da olsa, amacı eğitim olan kurumların işbirliği içinde yürüttükleri bir çalışmaydı. Yani bu faaliyet; üniversitelerle, ortaokul ve lise kademelerinin birlikte bir şeyler üretebileceklerini, birlikte çalışmalar yapabileceklerini gösteren bir faaliyetti.

Bu tür gelişmeleri son zamanlarda sıkça görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığın diğer Bakanlıklarla işbirliği protokollerin imzalanması, İl düzeyine Üniversite öğretim üyelerinden "Her Okula Bir Danışman" uygulaması, "Başkent Öğretmen Atölyeleri" ve benzeri çalışmaların, farklı eğitim kurumlarının işbirliği adına güzel, aynı zamanda da işbirliği yapan kurumların da niteliğini yükseltebilecek çalışmalar olduğu bir gerçektir.

Bilim gelecek toplumların varlığını ya da yokluğunu belirleyebilecek bir gerçekliktir. Ya yok olacaksınız, "gelişmiş" diye tabir edilen ülkelerin kuyruğuna takılmak zorunda kalacaksınız ya da onurlu bir ülke olarak ayakta kalacaksınız. Bunu belirleyecek tek şey bilim ve teknoloji alanındaki gelişmişliğinizin ölçütüdür.

Öyleyse eğitim kurumları üretilmiş bilgilerin bir bakıma unutulmak üzere ezberlendiği yerler değil, bizzat bilimin ve teknolojinin üretildiği yerler olması gerektiği açıktır. Ama her kademede; okul öncesinden üniversiteye işbirliği yaparak, seviyeye göre bilim ve teknoloji üreterek üretmeyi öğrenerek... 


Bu günkü çalışma da böyle bir hedefe hizmet eden bir faaliyet olması bakımından değerliydi. Kurumların işbirliği ile yapılan bu tür bilim ve teknoloji üretim faaliyetlerinin, kurumlar arası işbirliğinin tüm Türkiye çapında yaygınlaşması gerektiğini düşünmekteyim. Özellikle her ilde var olan üniversitelerle diğer örgün ve yaygın eğitim kurumlarının işbirliğinin ve hedef birliğinin sağlanması gerektiğini düşünmekteyim.

Hüseyin ÖZKAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.