'Çalışana müjde' balonu

Kamuoyunda torba kanun olarak bilinen ve vergilerle ilgili düzenlemeler içeren tasarı TBMM'de kabul edildi.

Tasarının kabul edilmesinin ardından bazı yayın organlarında; 'çalışana vergi müjdesi' ve benzer başlıklar altında haberler çıkmaya başladı. Hatta bazı yayın organları işi daha da ileri götürüp 2.000 TL gibi rakamlar da verdi.

OLAY NEYDİ?
Adaletli vergileme sağlamak için çeşitli teknikler bulunuyor. Bunlardan birisi de 'ayırma kuramı'. Buna göre, vergilemede emek geliri ile sermaye gelirinin emek geliri lehine olacak şekilde birbirinden ayrılması gerekiyordu. Geçmişte bu kuram 'özel indirim' yoluyla sembolik olarak uygulanmaya çalışıldı. Sonraları ise gelir vergisi tarifesinde farklılaştırma yapılarak uygulandı. Ancak, daha sonra bu farklılık tamamen ortadan kaldırıldı.
Bunun üzerine uygulamanın vergi adaletine uygun olmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruldu. Anayasa Mahkemesi, ücretlilere uygulanan yüzde 35'lik vergi oranının Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi.

Yasal boşluk doğmaması için de 8 Temmuz 2010 tarihine kadar süre tanındı. Bu tarihe kadar konu hakkında yasal düzenleme yapılmadı. 8 Temmuz'dan sonra yüzde 35'lik gelir vergisi oranı ücretliler açısından yürürlükte değil. Bu tarih ile tasarının yürürlüğe gireceği tarih arasında ücretlilere uygulanacak en yüksek vergi oranı yüzde 27.

TASARI YASALAŞTIĞINDA NE OLACAK?
TBMM'de kabul edilen tasarı, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanıp yürürlüğe girdiğinde ücretlilerle diğer gelir vergisi mükellefleri arasında bir farklılık ortaya çıkmış olacak. Farklılık, yüzde 35'lik oranın uygulanmaya başlanacağı vergi matrahında ortaya çıkacak.

Mevcut tarifeye göre yıllık 50 bin liranın üzerinde gelir vergisi matrahı bulunanlar 50 bin lirayı aşan kısım için yüzde 35 oranında vergilendiriliyor. Bu rakam ücretliler için 50 bin yerine 76 bin 200 olarak uygulanacak.
Yani, 50 bin liranın üzerinde gelir elde eden ücretliler aradaki fark olan 26 bin 200 lira için diğerlerine göre 8 puan daha düşük gelir vergisi ödeyecekler. Bunun parasal değeri 2.096 TL yapıyor. Buraya kadar her şey güzel. Ama bu olay çalışana müjde filan değil. Hatta, açıklayacağımız gerekçelerden de anlaşılacağı gibi, yeni düzenlemede Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınmamış ya da kavranamamış. Bu yönüyle başvuru halinde tekrar iptal edilme olasılığı yüksek. 



Yazının devamı için aşağıdaki linke tıklayınız
http://www.aksam.com.tr/2010/07/24/yazar/18193/metin_tas_sezgin_ozcan_/_calisana_mujde__balonu.htmlMetin Taş-Sezgin Özcan - Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri