"Büyüme oranında üçüncü sıradayız"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül uluslararası yatırım bankalarının temsilcileriyle İngiltere'de buluştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül uluslararası yatırım bankalarının temsilcileriyle İngiltere'de buluştu. Türkiye'nin mali yapısı ve yatırım olanaklarıyla ilgili soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Londra'da gerçekleşen bu toplantıda bazı açıklamalarda bulundu.

Türk ekonomisinin son derece ciddi bir dayanıklılık ve istikrar gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Krizde bankalar için kurtarma durumuna gerek kalmadı ancak Türk bankaları bu ortamda durumlarını korumaya ve kar yapmaya devam ettiler" dedi.

Türk ekonomisinin güçlenmesinin bankacılık sektörünün yapılanmasıyla başladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu sektörü çok dikkatli izlemeye devam ettiklerini söyledi.

'EKONOMİK BAŞARIYA GİDEN YOL SİYASİ KARARLILIKTAN GEÇİYOR'
Türkiye'nin dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: Türk ekonomisi krize karşı dayanıklılık gösterdi. Türkiye, birçok kişi tarafından Avrupa'nın önemli ülkesi olarak adlandırılmakta. Çin'den sonra Tayvan ve Singapur ile birlikte büyüme oranında üçüncü sıradayız. Türkiye'nin gelişmiş altyapısı yatırımları da artıracak yapıdadır, özellikle telekom ve enerji sektörlerinde. Türkiye yatırım yapılması adına önemli güçlü yönler sergilemektedir. Türkiye özelleştirmeler yapmıştır, artık daha az dışa dönük bir ekonomiye kaymaktadır. Türkiye otomotiv, inşaat sektörü gibi alanlarda kayda değer durumdadır. Ekonomik bağımsızlık alanında da Türkiye etrafındaki ülkelerin işirliğini ve birbiriyle diyaloğunu da artırmayı hedeflemektedir. Türkiye dış politikada da etkin bir politika sağlamayı hedeflemektedir. Ekonomik başarıda önemli olan siyasi kararlılıktır."

TÜRKİYE'DE FAALİYET GÖSTEREN YABANCI FİRMA SAYISI 24 BİN
Çevre ülkelerde yaşayan bir milyar Türk vatandaşının bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, "İstanbul'dan 50 yere uçakla gidiş vardır. Tüm bunlar da yatırımları artırıyor. Bu sayede Türkiye, yatırımları da kendisine çekmeyi başarmıştır. Açılan yabancı firma oranı yüzde 26 artmıştır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirket sayısı 24 bin oldu. İngiliz firmalarının da doğrudan yabancı yatırım konusunda da ağırlığı mevcuttur. Özel sektörde Türkiye'nin kendi yatırımlarını İngiltere'de artırmalarını isteriz" şeklinde konuştu.

TURİST SAYISINI ARTIRAN TEK ÜLKE: TÜRKİYE
Kriz döneminde turist sayısını artıran tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye dünyanın turizm konusunda en iyi 10 ülkesi arasındadır. Turizm gelirleri açısından da 8. ülke konumundayız. 2.5 milyon İngiliz vatandaşı da ülkemizi ziyaret etmiştir.İlişkilerimizi geliştirerek artırmalı ve bunu daha da ileri götürmek için daha fazla birlikte adım atmalıyız" diye açıklama yaptı.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Türkiye ile Rusya arasında ticari ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye ile Rusya arasındaki ticari hacmin büyüklüğü 40 milyar doları bulmuş durumda" dedi.
HT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri