Büyükelçi ABD'ye dönüyor

ABD'ye dönüşe 4 önemli gerekçe

Washington Büyükelçisi Namık Tan önümüzdeki hafta görevine dönüyor. Bakanlar Kurulu da Tan'ın dönüşünün yanı sıra ABD'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılımı değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu zirveye gidecek. ABD yönetimine karşı bir protesto gibi algılanmaması için zirveye üst düzey katılım sağlanması ve Tan'ın da görevinin başında bulunması gerektiği vurgulandı.


WASHINGTON Büyükelçisi Namık Tan'ın önümüzdeki hafta yeniden görev yerine dönecek olması önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. Kabine, Tan'ın dönmesine yeşil ışık yaktı. Bakanlar Kurulu'nda Tan'ın dönmesinin yanı sıra 12-13 Nisan'da Washington'da yapılacak Uluslararası Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılım da görüşüldü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen pazar ABD'li mevkidaşı Hillary Clinton'la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin kabineye bilgi verdi.

Davutoğlu'nun nükleer zirveye katılması kesinleşti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ilgili nihai karar henüz verilmemiş olsa da Dışişleri, Erdoğan'ın zirveye gitmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak Ak Parti kulislerinde Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önceden yaptıkları “Erdoğan, ABD'ye gidecek” açıklamaları nedeniyle siyasi açıdan sıkıntıya girebileceği konusu da gözardı edilmiyor.

Diplomatik kaynaklar Tan'ın dönmesi ve zirveye Türkiye'den üst düzeyde katılım olması gerektiğinin gerekçelerini şöyle sıraladılar:

1- Protesto gibi algılanır

Clinton telefonda hem Davutoğlu'na, hem de Başkan Barack Obama adına Erdoğan'a zirveye katılmaları için resmi daveti iletti. ABD Dışişleri Sözcüsü de Tan'ı en kısa süre içinde Washington'da görmeyi arzuladıklarını açıkladı. Tan geri dönmez ve zirve davetine katılım olmazsa bu ABD yönetimine karşı sert bir protesto olarak algılanır.

2- Tasarıya karşı sinyaller

Clinton tasarının Genel Kurul'a gelmeyeceği ve Obama'nın 24 Nisan'da 'soykırım' ifadesini kullanmayacağına dair güçlü sinyaller verdi.

3- Ermenistan'a koz verilir

Başkan Obama, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı da davet etti ve Sarkisyan Washington'a gitmeyi kabul etti. Obama 13 Nisan günü Sarkisyan ile Erdoğan'ı buluşturmayı planlıyor olabilir. Ermenistan'la sorunlar dahil Kafkasya'daki meselelerin bir bütün olarak ele alınmasını dile getiren Türkiye zirveye katılmadığı takdirde, masadan kaçan taraf durumuna düşer.

4- İran politikasına ters

Zirvede ağırlıklı olarak İran'ın nükleer faaliyetleri görüşülecek. İran konusunda sürekli diplomasiye şans verilmesinden yana tavır koyan Türkiye, zirveye katılmadığı takdirde bu teziyle ters bir duruma düşer.

Başbakan'ın kararı bugün

Bu arada Başbakan Erdoğan, ABD'ye gidip gitmeyeceğine bugün karar verecek. Erdoğan, “Şu anda arkadaşlarımla değerlendiriyorum. Gitme kararını vermem halinde Büyükelçimizi hemen göndereceğim” dedi.

Hürriyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri