Mısır'ın Şeyh Abd el-Kurna antik mezarlığında kazı yapan arkeologlar, tanrı Osiris için inşa edilen mezarı buldu. Birçok odadan oluşan çok katlı mezarda Osiris'in heykelini barındıran büyük oda tamamen gün yüzüne çıkarıldı.
Mısır'ın antik Thebes kentinde İspanyol ve İtalyan arkeologlar tarafından yapılan kazılarda, M.Ö 750 ila 525 yılları arasında inşa edildiğine inanılan dev bir mezar ortaya çıkarıldı. Ölüm tanrısı Osiris'e adanan çok katlı mezarın, Oserion olarak da bilinen ve Abidos kentinde yer alan Birinci Seti Tapınağı'ndaki mezarın kopyası olduğu belirtildi.
Arkeologlar, ana odası beş sütundan oluşan mezarın merdivenlerle aşağı inilen katında Osiris'in heykelini bulunduran bir tapınak yer aldığını belirtti. Tapınakta aynı zamanda ellerindeki bıçakları savururken tasvir edilen şeytani varlıklara ait kabartmalar yer aldığı bildirildi.
Tapınağın altında onlarca metrelik alan bulunduğunu belirten arkeologlar, kazılması gereken bu alanlara henüz ulaşılamadığını ifade etti. Çizimi çıkarılan antik mezarda, Osiris heykelinin yer aldığı mezarın 9 metrelik bir merdivenle bir diğer odaya bağladığı, buradan da aşağıda 6 metrelik bir merdiven daha indiği belirtildi.
Mezarın koruyucularını tasvir eden kabartmaların yer aldığı oda, boş bir odayla bağlantılıyken, 7 metre altında kaldığı düşünülen iki oda henüz kazılamadığı için erişilemeyen bölgeyi temsil ediyor.
İspanyol haber ajansı EFE'ye bilgi veren Dr. María Milagros Álvarez Sosa, 'şeytani kabartmaların mezara gömülenlere ait vücutları koruduğunu' belirtti. Osiris'in efsanevi mezarı olan yapının büyük önem taşıdığını belirten Alvarez, kazıya 2015'in sonbaharında devam edeceklerini söyledi.
Mısır çöllerinde, Google Earth uygulaması kullanılarak fark edilen kum tepeleri arkeologları heyecanlandırdı.
Nil tabanında birbirinden yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta olan iki noktayı belirleyen arkeolog Angela Micol, bu tepelerin Mısır'ın gizemli kayıp piramitleri olabileceğine inanıyor.
İlginç keşfini geçtiğimiz sene evinde Google Earth'de Mısır çöllerini incelerken yapan Micol, eski haritalarla da tezinin doğruluğunun kanıtlandığını savunuyor.
Bölgenin Giza Piramidi'nin bulunduğu bölgeden üç kat daha geniş olduğunu belirten Micol yapılan ilk araştırmalarda kayıp piramitlerin bulunduğuna dair ipuçları olduğunu da belirtiyor...
Eğer kayıp piramitler gün yüzüne çıkarılabilirse, bu şimdiye kadar yapılmış en büyük keşiflerden biri olacak.