BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VE YÖK TARTIŞILIYOR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ekici, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim proje ve programlarını eleştirdi. Bakanlığın ortaöğretim ders programlarından kaldırdığı eski ünitelerin yerine yeni ünitelerin koyulmasına tepki gösterdi

ANKARA (ANKA) – MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim proje ve programlarını eleştirdi. Bakanlığın ortaöğretim ders programlarından kaldırdığı eski ünitelerin yerine yeni ünitelerin koyulmasına tepki gösterdi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, ÖSYM ile üniversitelerin bütçesi görüşülüyor.
MHP Grubu adına Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi üzerine yaptığı konuşmada Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i eleştirdi. Ekici, Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarının eğitim ve öğretimin ikiz kardeş olduğunu unutmaları gerektiğine dikkat çekerek, görmekle bakmak arasındaki farkı iyi anlamaları gerektiğini ancak bu farkı ne yazık ki görmedikleri suçlamasında bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim program ve projelerini eleştiren Ekici, orta öğretim ders programlarından çıkarılan üniteler konusunda, eski programlarda yer alan 'tarihte anadolu' ünitesinin kaldırıldığını belirterek, “Bunun yerine kültür ve miras alanında geçmişi öğreniyorum ünitesine yer verilmiştir. Eski programda yüzde 25 olarak yer alan programlar, yüzde 14 oranında öğrenciye verilmiştir. Eski programlarda yer alan Sosyal bilgiler de vatan-millet-güzel yurdum-islamiyetin doğuşu gibi üniteleri yeni programlara bu üniteler alınmadı” dedi.
Ekici, yeni ders programlarından çıkarılan ve yerine yeni getirilen üniteleri eleştirerek, “Sayın Bakana sormak istiyorum; bu ünitelerden bu konuda niye rahatsız. İslamiyetten mi, Türk tarihinden mi rahatsız? Daha önce yüzde 60 oranında verilen bu üniteler yüzde 14'e inmiştir. Ortaöğretim çağındaki çocukların kendi tarihlerini öğrenme hakkı yok mu? Yeni ders programlarında ulusal bütünlük, milli birlik, ulusal kavramlara yer verilmiyor. Sayın Bakan bunları sorgulamalıdır” diye sordu.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sık sık başarı haberleri aldıklarını ifade eden Ekici, matematikte 32 ülke arasında 28. sırada olduğunu, 40 ülke arasında 36. sırada 57 ülke arasında ise 36. sırada olduğunu bunu da başarı olarak gösteriliyor diye eleştirdi.

-BAKAN SİCİLLERLE OYNUYOR, MAHKEME GERİ GÖNDERİYOR-

Milli Eğitim Vakfı'nın Kongresi'nde Milli Eğitim Bakanı'nın usulsüzlük yaptığına dair bilirkişi raporu olduğunu söyleyen Ekici, “Oylar gizli kullanılır, açık tasnif edilir. Demokrasiden bahseden Sayın Bakan bu bilirkişi raporunu nasıl izah edecek. Demokrasi değerlerinden bahseden sayın bakan bilirkişi raporundan hiç utanç duymuyor mu?” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Çelik'e dönük eleştirilerini sürdüren Ekici, ilk defa Milli Eğitim tarihinde Milli Eğitim Bakanı'nın bürokratların sicilleriyle de oynadığını öne sürdü. Ekici, “Bu sicil bozma da tek tek mahkemeden dönüyor. Sayın Bakan aynı zamanda bir üniversite öğretim görevlisi. Bir öğretmenin geliri düşürülür mü?, Doktora ve mastır yapan öğretmenlerin ders ücretlerini düşürmekle hangi mantığa hizmet ediliyor? Öğretmenlere verilen eski haklar da geri alındı. Başöğretmen niteliği taşıyan bir bakana yakışır mı?” eleştirilerini dile getirdi.
MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır da, Yüksek Öğretim Kurumları'nın bütçesi üzerine grubu adına söz aldı. Kamuoyunda “dersaneye gidemeyen üniversiteye giremez” kanaatinin yayıldığını öne süren Çakır, bunun da bir israf olduğunu söyledi. Çakır, “Dersanelere ödenen para ortalama olarak bin 800 YTL'dir. Bu da ailelere önemli ölçüde yük getirmektedir. Bugüne kadar bu sorunlara bir çare bulunmamıştır” dedi.
Yüksek öğretimin ülkenin sosyal politikalarının oluşmasında önemli rol oynadığına dikkat çeken Çakır, akademik yaşama yeni adım atan öğretim görevlilerinin ve özellikle genç üniversite görevlilerinin ders saati dışında derslere girmeye zorlandıklarını belirtti.

-YURT SAYISININ ARTIRILMASI GEREKİR-

MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş da, yaptığı konuşmada Türkiye nüfusunun hızla arttığını ve bu nüfusun önemli bir bölümünün ise genç nüfustan oluştuğuna dikkat çekti. Her yıl üniversite öğrenci sayısının artışına dikkat çeken Akkuş, yurt sayısının artırılması gerektiğine işaret etti. Devlet yurtlarının az olması nedeniyle özel yurtlarda kalmaya mecbur olan öğrencilerin ise cemaat ve çetelerin eline düştüğünü iddia etti. Yurt sayısının bir an önce artması gerektiğini savunan Akkuş, ailelerin öğrencilere para göndermekte zorlandıklarına işaret etti.
Bütçe görüşmeleri sürüyor. (ANKA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri