SAÜ 2011-2012 yılı eğitim döneminde 3,98 puanla üniversite birincisi olan Tarhan, okuma azmiyle dikkat çekiyor. İşçi emeklisi baba ve ev hanımı annenin 3 çocuğundan biri olan Tarhan, 1994 yılında İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. 1998 yılında Anadolu Üniversitesi Kimya Bölümü'nü kazandı. O dönemde başörtüsü yasağı nedeniyle büyük sıkıntılar çeken Tarhan, başını açarak eğitimini devam ettirmek zorunda kaldı. Okulda başörtülülere yönelik baskı nedeniyle imam hatip mezunu olduğunu dahi gizlemek zorunda kalan Tarhan, yaşadıklarına rağmen bölümü üçüncülükle bitirdi. Tarhan, daha sonra açık öğretim fakültesinde dış ticaret, işletme ve iki yıllık ilahiyat bölümünü okudu. Üç ön lisans ve bir lisans diploması alan Tarhan, dikey geçiş sınavıyla SAÜ İlahiyat Fakültesi'ni kazandı. Yaşadığı maddi sıkıntılar yüzünden üniversite kütüphanesinde çalışarak eğitim masraflarını karşılayan Tarhan, okulun son yılında Farabi Programı ile İstanbul Üniversitesi'ne geçiş yaptı. Son sınıfı SAÜ'nün lisanslı öğrencisi olarak burada okuyan Tarhan, üniversiteden birinci olarak mezun oldu.
'OKUMAK İÇİN BAŞINI AÇMAK ZORUNDA BIRAKILDI, İMAM HATİPLİ OLDUĞUNU GİZLEDİ'
Diplomasını yarın düzenlenecek mezuniyet töreninde alacak olan Neşe Can Tarhan, karşılaştığı zorluklara rağmen okumaktan hiçbir zaman vazgeçmediğini söyledi. Üniversiteyi ilk kazandığında mecbur kalarak başını açmak zorunda kaldığını anlatan Tarhan; "Anadolu Üniversitesi çok katı kuralları olan bir üniversiteydi. Okul bahçesinden bile başörtülü almıyorlardı. Çalışarak üniversiteyi kazandım. Kazandıktan sonra böyle bir şey ile karşılaştım. Ne yapacağımı bilemedim. "Ya okumayı göze alıp açacaksın ya da okulu bırakacaksın." dediler. Direnmiştik ama mecbur kalıp başımızı açmıştık. Baskıdan dolayı imam hatip mezunu olduğumu gizledim." dedi.
Başörtüsü sorununu ALES, KPDS formu almak için gittiği Marmara Üniversitesi'nin Göztepe Kampüsü'nde de yaşadığını kaydeden Turhan, yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: "Oranın girişi minibüs yolu üstünde. Önce giriş kapısından 3 metre ilerdeki kulübede başınızı açıyorsunuz. Sonra yoldan geçerek giriş turnikelerine ulaşıyorsunuz. Bu esnada yoldan geçen herkes sizi görüyor. O kadar kötü psikoloji ki "herkes bana bakıyor" gibi hissediyor insan. Çıplakmış gibi hissediyorduk kendimizi. Bir form için bunları yaşadık."
'YAŞIMDAN DOLAYI BURS VERİLMEDİ, 4-5 SAATLİK UYKUYLA DERSLERE GİRDİM'
İşletme ve dış ticaret okuduktan sonra gümrük firmalarında çalıştığını ifade eden Tarhan, her şeyin maddiyat olmadığını fark ederek manevi alanlara yönelmeyi hissettiğini dile getirdi. İlahiyat fakültesine başladığında burs sıkıntısı yaşadığını belirten Tarhan; "Yaşımdan dolayı Başbakanlık Bursu ya da öğrenim kredisi dahi alamadım. Daha önce üniversite okuduğumdan dolayı hiçbir şekilde burs bulamadım. Ben de üniversitede kısmi çalışma bursuna başvurdum. Üniversitenin kütüphanesinde 2 yıl boyunca haftanın 5 günü 3 saat çalıştım. Onun karşılığında aldığım parayla eğitimimi devam ettirdim. Çok zorluklar çektim. 4-5 saatlik uykuyla derslere girdim. Vakit benim için o kadar değerliydi ki uykumu getirecek diye uzun süre yoğurt içeren hiç bir şey tüketmedim." diye konuştu.
Üniversite birinciliğinin kendisi için sürpriz olmadığını kaydeden Tarhan, sözlerini şöyle tamamladı: "Not ortalamama bakarak böyle bir şey olabilir diye düşünüyordum. Birincilik beklentisiyle çalışmadım. Daha önceki bitirdiğim üniversitelerden edinmiş olduğum tecrübelerle öğrenmeyi ön planda tuttum. Hep kendimle yarış içinde oldum. Okullarımda takdir, teşekkür getiren bir öğrenciydim. Annem ilahiyatı bitirmem için çok dua ediyordu."
Başörtüsü sorunu nedeniyle eğitimlerini bırakanlara örnek olduğunu düşündüğünü dile getiren Tarhan, İslam Hukuku dalında yüksek lisans yapacağını sözlerine ekledi.
Memurlar