Bu Müdürlerin Koltukları Tehlikede

Dönüştürülen Okulların Müdür kadrosuna yapılacak atamalar için Yönetici Atama Yönetmeliğinde bir çelişki söz konusu

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Mayıs 2010'da illere gönderdiği bir genelgeyle, ''Ortaöğretimde kalitenin artırılması, mesleki ve teknik ortaöğretime daha fazla öğrencinin yönlendirilmesi amacıyla genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi uygulamasının Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın sonu olan 2013 yılına kadar tamamlanması'' talimatı vermişti.
Valiliklerden 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 eğitim öğretim yıllarını kapsayan bir planlama yapmalarını isteyen Çubukçu, bu planlamanın yerleşim merkezinin nüfusu, öğrenci sayısı, Anadolu liselerine kayıt yaptırabilecek öğrenci akışı, derslik ve öğretmen ihtiyacı ile fiziki mekan durumu ve bazı okulların ikili öğretim yaptığı hususları gözönünde bulundurularak gerçekleştirileceğini belirtmişti.
Kısaca 2012-2013 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde Genel Liselerin tamamı Anadolu Lisesi veya Meslek Lisesine dönüşecek.
Genel Lise iken Meslek Lisesine dönüştürülen veya dönüştürülecek okullarda Müdür Yardımcısı ve Müdür baş yardımcısı atamalarında bir sorun yok,Müdür atamalarında ise bir belirsizlik var
Dönüştürülen Okulların Müdür kadrosuna yapılacak atamalar için Yönetici Atama Yönetmeliğinde bir çelişki söz konusu
Bu çelişkiyi bir örnekle açıklayalım
A ilinin B okulu genel lise iken meslek lisesine dönüştürüldüğünü farz edelim. Branşı Tarih olan Okul Müdürü Mehmet Bey ;
Yönetici Atama Yönetmeliğinin 8.maddesine göre branşı atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olmadığı için Okul Müdürü Mehmet Beyin dönüştürülme sonucu yeni okula ataması yapılamaz.
Fakat Mehmet Bey Yönetmeliğin 26.maddesine göre atamasının yapılmasında herhangi bir sorun görünmemektedir
Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde atamaları yapılır. Hükmü gereği ataması yapılabilir.
Bu durum yönetmeliğin kendi içinde çelişkili olduğu sonucunu ortaya koyar.
İlgili Yönetmelik Maddeleri
MADDE 8 – (Değişik : 15.5.2010/27582 RG) (1) Özel eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklarda ortopedik engelliler ilköğretim okulları ile özel eğitim meslek liseleri hariç işitme, görme veya zihin engelliler sınıf öğretmeni olmak; okul öncesi eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklarda, okul öncesi veya çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olmak; halk eğitimi merkezi ile öğretmen evi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine atanacaklarda herhangi bir alan öğretmeni olmak; rehberlik ve araştırma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber öğretmen veya özel eğitim öğretmeni olmak; Anadolu imam hatip liseleri/imam hatip liseleri müdürlüklerine atanacaklarda Anadolu imam hatip lisesi/imam hatip lisesi meslek dersleri ya da din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak; turizm eğitim merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda otelcilik ve turizm meslek liselerine atölye laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı, Anadolu imam hatip lisesi/imam hatip lisesi müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak şartları aranır.
Kapatılan, dönüştürülen ve birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinin atamaları
MADDE 26 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde;
a) Birleştirilme yolu ile oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinden başvuruda bulunanlar arasından bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır.
b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde atamaları yapılır. Dönüşen eğitim kurumunun yönetici norm kadrosunun mevcut yöneticiden az olması durumunda ise bu Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır.
c) Kapatılan eğitim kurumlarının yöneticileri, istek ve ihtiyaç birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar.
.
Mehmet Bey'in durumunda olan veya 2 yıl içinde Mehmet Bey'in durumuna düşecek Okul Müdürleri Yönetici Atama Yönetmeliğinin Hangi Maddesine Göre değerlendirilecek.
Meslek Liselerine dönüştürülecek Tüm Genel Lise Müdürleri Yönetmelikte belirtilen özel şartları taşımadığı için şu an yürürlükte olan yönetici atama yönetmeliğine göre atama yapılmasının sorunlu olduğu bir gerçektir.

Sözün özü:Meslek lisesine dönüşecek Genel Lise Müdürlerinin koltukları tehlikededir
kamudan.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri