'Bu mesele Türkiye'nin gündemine taşınmalı'

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün Türkiye'nin ana gündemine oturtulması gerektiğini belirtti.

''Konut Konferansı 2010''a katılan Bayraktar, dünya nüfusunun 2 milyara yakın kısmının sağlıklı evlerden uzak ortamlarda hayatlarını sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye'de son 10 yılda konut edinme konusunda anlayışın epeyce geliştiğini, Marmara depreminin bunda etkisinin olduğunu ifade eden Bayraktar, bürokrasiyi azaltma noktasında TOKİ olarak çok ciddi adımlar attıklarını anlattı.

Bugün artık özel sektörün gerek kendisinin tek başına yaptığı sitelerde gerekse TOKİ ile yaptığı sitelerde artık bir yaşam tarzı oluştuğunu söyleyen Bayraktar, insanların kaçak yapıya, gecekonduya yönelme imajının da ciddi manada kırıldığını belirtti.

''BU MESELENİN TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE TAŞINMASI LAZIM''
Bayraktar, şunları söyledi:



''Bugün Türkiye'nin önünde olan en önemli sorun işsizlik, terör gibi kentsel dönüşümdür. Türkiye'nin tamamında yaklaşık 16,5 milyon hane var ve bunların 13 milyona yakını da kasaba ve şehirlerde. 13 milyondan fazla konutumuzun yarısına yakını mimarlık silüetinden yoksundur, depreme dayanıksızdır. Ulaşımla, eğitimle, sağlıkla entegre edilmiş yeşili bol olan yerleşim birimleri üretmek zorundayız.

Bunun dalga dalga büyük şehirlerimizden başlayarak Türkiye'ye yayılması lazım. Kentsel dönüşümün Türkiye'nin ana gündemine oturtulması lazım. Bunun Kandilli Rasathanesi'nden tutun da tüm üniversitelerimizin inşaat mühendisliği disiplinleri, şehir harita disiplini gibi bu işle ilgili tüm disiplinlerin bu işe odaklanması lazım. Bu meseleyi Türkiye'nin gündemine taşıması lazım. 50 yılda bir gelen büyük depremler mutlaka olacaktır.''

''MİMARLIK KESİMİNDEN DE UYARILIYORUZ''
İnşaat sektörünün ekonomiyi tetikleyen bir sektör olduğuna, konutun da inşaat sektörü içinde en büyük payı aldığına dikkati çeken Bayraktar, inşaat sektörünün işsizliği azaltmada ve ekonomiyi canlandırmada çok büyük önemi bulunduğunu belirtti.

Artık insanların konuta ulaşma bilinci değiştiğini, özel sektörde daha çok artık tasarım ve projenin sattığını ifade eden Bayraktar, ''Bizi sadece Doğan Bey uyarmadı (İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı ve Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol), mimarlık kesiminden de uyarılıyoruz. Bu uyarı haklıdır. Mimaride çeşitliliğin artırılmasını geliştirmemiz lazım. Bunun için de çalışmalarımızı yapıyoruz'' diye konuştu.

"500 BİN KONUT HEDEFİ"
Türkiye'deki konut problemlerinden birinin de alt gelir grubunun konut alımındaki sıkıntı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu insanları ev sahibi yapmamız lazım. Burada biz bir kuruşun bile hesabını yapmak zorundayız. Artık tünel kalıp sistemini terk etmemiz lazım. Türkiye'mizi güzelleştiren mimari silüetleri Türkiye'mize kazandırmamız lazım. Biz TOKİ olarak, üzerimize yüklenen 500 bin konut hedefini aşağı yukarı yakaladık. Şu anda 460 bin konuttayız. Bundan sonra ağırlığımızı kentsel dönüşümlere vereceğiz.''

''HİÇ KİMSE ÖZELLİKLE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BİZDEN BÜYÜK DEĞİL''
Türkiye'nin konut sektöründe artık Almanya'dan, Amerika'dan örnek alarak iş yapmadığına, bütün dünyaya know- how ürettiğine dikkati çeken Bayraktar, ''Hiç kimse özellikle inşaat sektöründe bizden büyük değil. Tasarım olarak da bizim mimarlarımız, inşaatçılarımız dünyadaki en büyük inşaatçılarla boy ölçüşecek düzeydedir'' diye konuştu.

Bayraktar, 7-8 sene evvel 200 konut yapan bir firma büyük firma sayılırken, bugün artık büyük firmaların bin, 2 bin daire yaptıklarını vurguladı.

Artık gecekondu bölgelerinde, depremde riskli bölgelerde parselleri alıp, yeni konseptler meydana getireceklerini ifade eden Bayraktar, ''Elbirliği ile birbirimizi teşvik ederek, birimizi destekleyerek çok büyük işler yapmamız lazım. Bu, Türkiye'de işsizliğin azaltılmasına çok büyük katkı sağlayacak ve Türkiye'mizi dünyanın lider ülkesi yapma noktasında çok ilerilere getirecek'' diye konuştu.

''TOKİ ÇOK BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPIYOR ANCAK MİMARLIK EKSİKLİĞİ VAR''
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, ''TOKİ çok başarılı çalışmalar yapıyor ancak bir konuda bir miktar eksikliği var, o eksiklik mimarlık eksikliği'' dedi.

TOKİ'nin çok başarılı çalışmalar yaptığına, ancak bir konuda bir miktar eksikliği bulunduğuna işaret eden Hasol, kendisinin aynı zamanda İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı olduğunu da anımsatarak, ''O eksiklik mimarlık eksikliği. TOKİ hız kazanmak bakımından projelerinin birçoğunu müteahhitlere emanet ediyor. Bu işin ruhuna da terstir, mimarlığa da terstir. Bundan böyle projelerin mimarlık kalitesini yükseltmek konusunda TOKİ'nin gayreti olursa çok sevineceğiz. Kamu bu alanda yol gösterici olmak zorundadır'' diye konuştu.

''KONUT KREDİLERİNDE KUVVETLİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR''
Gayrimunkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya da son dönemlerde konutun artık barınma aracı olmaktan çıkıp bir statü aracı haline geldiğini belirtti.

Yeni konut başlangıcı eğiliminin kuvvetlendiğini ifade eden Gökkaya, konut kredilerinde de kuvvetli artışın devam ettiğini, 8 ayın sonunda toplam kredilerin yüzde 22 arttığını vurguladı.

"KONUT KREDİSİ KULLANMAK İÇİN YILDA 45 BİN LİRA KAZANMAK GEREK"
Gökkaya, bir kişinin konut kredisi kullanması için yılda 45 bin lira kazanmaya ihtiyacı bulunduğunu, Türkiye'deki 16 milyon hane halkından sadece 1,8 milyon hane halkının bundan yararlanabildiğini söyledi.

Sektörde bürokrasinin azaltılması, ikincil piyasaların oluşturulması, imar planlarının kesin ve net olması gerektiğini belirten Gökkaya, kentsel dönüşümle ilgili düzenlemelerin derhal tamamlanması ve dönüşüm projelerinin başlatılmasını istedi.

''KAPSAMLI BİR KONUT POLİTİKASI ORTAYA KONMALI''
Soyak Holding Üst Yöneticisi (CEO) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) İcra Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel ise, Türkiye her sene şartnamelere uygun 600 bin konut üretmek istiyorsa burada özel sektör ve kamu kurumlarının beraber hareket etmek durumunda olduklarını ifade etti.

Bunu sağlayabilmek için de kentsel dönüşüm projelerinin yaygınlaşması, imarlı arsa üretiminin artırılması gerektiğini söyleyen Çamlıbel, şunları söyledi:

''En önemlisi de sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelerek Türkiye'nin konut sektörünün ihtiyacının temel dinamiklerini masaya yatırıp tartışması ve Türkiye'de ihtiyacımız olan kapsamlı bir konut politikasının ortaya konulması gerekir. Burada da TOKİ'nin önderlik yapması son derece faydalı olacaktır.

Herkesin bileceği şeffaf bir Türkiye konut politikası istiyoruz. Bir diğer konu Aralık 2009 da binalarda enerji performans yönetmeliği yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra ruhsat alan binalarda yeni enerji yönetmeliği uygulanmakta. Yönetmelik sadece yeni binalara yöneliktir, mevcut binaları kapsamıyor.

Memleketimizdeki mevcut binaların tamamının yeniden yıkılması, yaşam ömrünü tamamlaması, yeniden inşa edilmesi yaklaşık 60 yıl alacaktır. Bu yönetmelik eğer mevcut binaları kapsamamaya devam ederse Türkiye'deki bütün binaların bu yönetmeliğe uygun hale gelmesi 60 yıl sürecektir. Önerimiz, bu yönetmeliğin mevcut binaları da bir şeklide kısmen de olsa kapsamasıdır. Bu kolay bir husus değildir ama çok önemli sonuçları olacaktır.

"4 SENEDE KENDİ KENDİNİ ÖDEYECEK DOĞRU BİR YATIRIM"
Türkiye'de mevcut binaların ısıtma sistemlerinde yalıtım ve benzeri yüzde 25 iyileştirme yapılabilirse bu Türkiye için senelik 6-7 milyar dolarlık bir tasarruf demektir. Yaklaşık 24-25 milyar dolarlık bir yatırımla mevcut binalarda senede 6-7 milyar dolar enerji tasarruf etmemiz mümkün gözüküyor. Bu da 4 senede kendini geri ödeyecek doğru bir yatırım demektir.''

ntvmsnbc

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri