Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılması için hazırlıkların en yoğun olduğu dönemde il ve ilçelere Bakanlık Denetçilerini göndererek 10-28 Eylül 2012 tarihleri arasında denetim yapmasını istedi.
Bakanlık denetçileri ellerindeki hazır standart formları il ve ilçelere dağıtarak son üç yıllık istatistiki bilgiler istemektedirler. Bu günlerde Türkiye’nin her ilçesinde harıl harıl çalışmalar yapılıyor, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri resmen kilitlenmiş durumda. Ancak bu işgüzarlığın neden yapıldığını bir türlü anlayamıyorum. Çünkü Türkiye de 10 yılı aşkın süredir MEBBİS sistemi kullanılmaktadır. MEBBİS’teki modüllerde ve e-okul’da okullarımızın her türlü bilgileri bulunmaktadır. İstenirse raporlama bölümünden geçmiş yıllara ait istatistikler de çıkarılabilmektedir. Bakanlık MEBBİS yetkilileri denetçilere verecekleri bir şifre ve yetkilendirme ile bütün istatistikleri almalarını sağlayabilirler. Ama böyle yapılmıyor standart formlar gönderilip dosya ve klasörlerin karıştırılarak geçmiş dönem bilgilerinin formlara aktarılması isteniyor.
Oysaki şu anda ilçelerde yapılması gereken işler var, örneğin; Okullar arası öğretmen görevlendirilmesi, ilk atama öğretmenlerin göreve başlatılması, alan değiştirecek öğretmenlerin başvuruları, ücretli öğretmen görevlendirme çalışmaları, okulların son hazırlıklarının yerinde değerlendirilmesi, devam eden süren ihaleler-inşaatlar, göreve yeni başlayan öğretmenlerin uyum semineri, sene başı toplantıları, ilköğretim haftası programı hazırlıkları, ders kitaplarının dağıtımı, norm fazlası öğretmenlerin belirsizliği, kayıt bölgesinde fazla olan ortaöğretim öğrencilerin dağıtımı, 4+4+4 den dolayı ortaya çıkan bir sürü belirsizlik, vs. durumları var…
Bunların hiçbiri şu anda yapılamıyor. Peki ne yapılıyor? derseniz, bir ilçe milli eğitim müdürlüğünü ziyaret edin, dediklerimi daha iyi anlarsınız.
Saygılarımla…
Sencer KAYA
Eğitim Yöneticisi