Sanıyorlar ki, üniversiteye girdiklerinde mutlu sona hemen ulaşacaklar. Ama asıl zorluklar ondan sonra başlıyor. Hem de ne zorluklar...
Bir an geliyor, o güne kadarki tüm kazanımları yok olup gidiyor ya da bir adım daha öteye geçmek istediklerinde hevesleri yarım kalıyor. Hem de canla başla çalışmalarına rağmen...
İşte size üç pırıl pırıl geçten, üç çarpıcı yaşam öyküsü:
Dil bursu arıyor
“Boğaziçi Üniversitesi öğrencisiyim. Anadolu öğretmen lisesinden mezun olduğum için İngilizce konusunda sıkıntılar yaşadım. Okuluma Türkiye derecesiyle girmeme rağmen İngilizcede çok zorlanıyorum. Ailem bana elinden gelen desteği göstermek için çabalasa da ne fazlasını ben isteyebilirim ne de onlardan bekleyebilirim.
Eylülde sınavım var ve pes etmeyi sevmeyen biriyim. Okuduğum lisede çok nadir böyle başarılar çıktığı için Boğaziçi’ni istediğimi söylediğimde herkes için bir rüyaydı.
Sayısal zekâsı olan bir öğrenci olmama rağmen ilkokuldan beri hayalini kurduğum için eşit ağırlık seçtim. Fakat şimdi dil öğrenmekte zorluklar çekiyorum. Bunu aşabilmemin en kesin ve güvenli yolu yurtdışında 2 aylık yoğun bir dil eğitimi almak olduğuna inanıyorum.
Hayatım boyunca kimseyi hayal kırıklığına uğratmadım ama şu an kendim büyük hayal kırıklıkları yaşamak üzereyim. Ailemin bunu karşılayabilecek maddi gücü yok. Eğer yardımcı olabilirseniz büyük gurur ve mutluluk duyarım. Yakından takip ettiğim, bildiğim birisiniz. Eğer okursanız bile benim için gurur verici bir şey. Şimdiden teşekkür ederim.”
Yurtdışı bursu
“Psikoloji son sınıf öğrencisiyim, haziran sonunda mezun oluyorum. Yüksek lisans için University of Maastricht’e başvurmuştum. Master’s programme of Cognitive and Clinical Neuroscience: specialisation Psychopathology bölümünden kabul geldi. Ancak okul ücreti çok fazla senelik 12,000 euro ve okul iki yıllık.
Bu okulda okuyabilmek için bursa ihtiyacım var. Hem okul masrafları hem de yaşam masrafları bir araya gelince ailem için çok fazla zorlayıcı bir durum oluyor, hatta gidememe gibi bir durumum bile söz konusu olabilir.
İyi bir eğitim almak hem akademisyen hem de klinisyen olmak istiyorum. Şu an ortalamam 3.70’in üzerinde. Lisans eğitimimde Rotary Kulübü okul ücretimi karşıladı. Ama yüksek lisans için burs vermediklerini söylediler. Bana burs bulmak konusunda yol göstermeniz mümkün olabilir mi?”
Bursumuz kesilecek
“Anadolu Üniversitesi’nde hazırlık öğrencisiyim. Hazırlık sistemi kötü diye bu yıl okula yeni bir sistem getirdiler. Getirdikleri yeni sistem 3 dönem olarak 5 kurdan oluşuyor. Hiçbir kurda kalmadan B 2.2 seviyesine gelip tekrardan yeterlilik sınavına girip hazırlığı geçmemiz bekleniyor. Tek bir kurda bile kalmamız bizim burslarımızın yanmasına neden oluyor ya da başka bir deyişle okulumuzu bir sene uzatmamıza sebep oluyor. Geçen seneki öğrenciler bu sistem ve geçen seneki sistemden dolayı arada sıkışmış durumdalar.
2011 girişli öğrencilerdense 2010 girişli öğrencilerin direk yüz yüze eğitim haklarını kaybetmelerine neden oluyor. Okulun bitmesine 2 hafta kalmasına rağmen hâlâ geçecek öğrenciler bile belli değil. Yaklaşık 1500 öğrenci varsa okulda bunların maksimum 200’ü geçebilir ihtimaliyle bakılıyor.
Bölümlere geçebilecek öğrenci yok. Biz ÖSS’de birçok öğrenciyi geçerek bu okulu kazandık ama şimdi bu okulda hazırlığı geçemiyoruz. Sorun bizde mi yoksa okulun getirdiği sistemden mi kaynaklanıyor? Hazırlıktan dolayı birçok arkadaşımız okulu bıraktı. Biz Anadolu Üniversitesi hazırlık mağdurları olarak sesimizi duyurmaya çok çalıştık bunu da ancak yerel gazetelerle, yerel kanallarla yapabildik. Lütfen siz de sesimize kulak verin. Biz bu ülkenin geleceğiz, lütfen hazırlık yüzünden yanan bölümlerimizi kurtarmamızda yardımcı olun.”
Özetin özeti: Üniversiteye girmenin, iyi bir gelecek yakalamanın bu kadar zor olduğu bir dönemde, bu şansı yakalayanların hayalleri, gerekçesi ne olursa olsun yarım kalmamalı. Bu konuda herkes elinden geleni yapmalıdır. Öğrenciler daha çok çalışmalı, hayırseverler de onlara destek çıkmalıdır...
Abbas GÜÇLÜ-Milliyet