Bu da Deniz Feneri dalgası!

Deniz Feneri'nde düğmeye basıldı, Kanal 7 yönetimi ve Akman gözaltına alındı

ALMANYA’da faaliyet gösteren Deniz Feneri e.V Derneği’nden Türkiye’de başta Kanal 7 Televizyonu olmak üzere bazı şirketlere yasadışı yollardan para aktarıldığına ilişkin iddialar üzerine 2008’de başlatılan soruşturmada dün ilk gözaltılar yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla RTÜK eski Başkanı Zahid Akman Ankara’da, Kanal 7 Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman Bayburt’ta, Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Kanal 7 Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karahan ile Finans Müdürü Erdoğan Kara İstanbul’da gözaltına alındı.

Evinden gözaltına alındı

Frankurt’ta geçtiğimiz aylarda emniyet ve Frankurt Bölge Mahkemesi’nde yürütülen soruşturmayla ilgili temaslarda bulunan Ankara cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdülvahap Yaren ve Mehmet Tamöz, dün 5 kişi hakkında gözaltı talimatı verdi. Polis önceki akşam kendisine ulaşan talimattan sonra önce şüphelilerin adreslerini tespit etti, ardından dün sabah 08.00’de gözaltılara başladı. Ankara’da evinden gözaltına alınan Zahid Akman, Demiryolları Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Şube Müdürlüğü’ne  getirildi. Zekeriya Karaman, tatil amacıyla gittiği Bayburt Örence Köyü’ndeki dayısının evinde gözaltına alındı. İstanbul’da gözaltına alınan Çelik, Karahan ve Kara da Ankara’ya götürüldü.

Frankfurt Savcılığı başlattı

Alman adli makamları, derneğin yardım amacıyla 2002-2007 yılları arasında topladığı ve bankada bulunan 41 milyon Euro’luk hesaptan yüklü miktarlarda para çekilmeye başlandığının anlaşılması üzerine soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonucunda derneğin hesaplarında toplanan paranın yüzde 40’ının yardım amaçlı kullanıldığı, yüzde 60’ına yakın bölümünün yasadışı yollardan bazı şirketlere aktarıldığı tespit edilmişti. Açılan dava sonucunda Frankfurt Bölge Mahkemesi, dernek yöneticilerinden Mehmet Gürhan’ı 5 yıl 10 ay, Mehmet Taşkan’ı 2 yıl 9 ay ve Firdevs Ermiş’i 1 yıl 10 ay hapse çarptırmıştı. Almanya’daki soruşturmada yardım paralarının kuryeler aracılığıyla Türkiye’ye gönderildiği belirlenmiş, Türkiye’de de soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma sırasında Akman’ın yanı sıra Kanal 7 yöneticilerinin de 2009’da ifadeleri alınmış, aramalarda bazı belgelere el konulmuştu.

Savcılar Almanya’ya gitti

Türkiye’deki soruşturmayı yürüten savcılar Nadi Türkaslan, Abdülvahap Yaren ile Mehmet Tamöz 2011 yılı ocak ayında Frankfurt’a giderek, Bölge Mahkemesi, savcılık ve emniyet müdürlüğünden bilgi ve belge almıştı. Akman’ın hem yeni mal edinimlerini hem de elinden çıkardığı malları beyana eklemediği belirlenmişti. Savcılık, 26 Eylül 2008’de TBMM’ye gönderdiği yazıyla Akman’ın geriye dönük 3 yıllık mal varlığı bildirimlerini istemişti. TBMM de Akman’ın 13 Mayıs 2005’ten bu yana verdiği mal beyanlarını inceledikten sonra savcılığa göndermişti. Akman, savcılıkta, “Hisselerimi devretmiştim ama yoğunluğun arasında bildirimde bulunmayı unutmuşum” demişti. Savcı Türkaslan, Akman’ın da aralarında bulunduğu 18 şüphelinin mal varlıklarına mahkeme kararıyla tedbir koydurmuştu.

Almanya’daki en büyük ‘bağış’  yolsuzluğu

Deniz Feneri e.V. 1999’da Almanya’da kamuya yararlı dernek statüsünde kuruldu. 2004 yılında Alman Postbank ve Commerzbank’taki hesaplardan çantalarla para çekilmesi üzerine, banka yetkilileri kara para şüphesiyle polise başvurdu.

Frankfurt Polisi, Deniz Feneri e.V., Kanal 7, Weiss GmbH, TaxiQuick, Taxi Prestij, Atlas GmbH, As GmbH ve OFBG isimli firmaları mercek altına aldı. 2007’de Kanal 7 INT ve Deniz Feneri e.V. bürolarına baskın yapıldı.

Yardım paralarını Kanal 7’ye aktarıldığı iddiası ile Frankfurt İdari Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan Kanal 7 Genel Müdürü Mehmet Gürhan’ın, tahliye isteği yargıç tarafından reddildi.

Frankfurt Eyalet Mahkemesi, Euro 7 Genel Müdürü Mehmet Gürhan (45), Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Taşkan (43) ve muhasebe sorumlusu Firdevsi Ermiş (44), tutuklu yargılamaya başladı.

Almanya tarihinin en büyük bağış skandalı olarak tanımlanan davada sanıklar itiraflarda bulunurken, Aykut Zahid Akman’a Almanya’ya giriş yasağı konuldu.
Almanya’da 2008’de sonuçlanan Deniz Feneri e.V. davasında Mehmet Gürhan 5 yıl 10 ay, Mehmet Taşkan 2 yıl 9 ay ve Firdevsi Ermiş de 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2009’da Alman makamlarının 16 zanlı hakkında yürüttükleri soruşturma kapsamında, Frankfurt bölge mahkemesi savcılığının adli yardım talebinin Almanca ve Türkçe metinleri Adalet Bakanlığına elden ulaştırıldı.

2011’de soruşturma için Frankfurt’a giden üç Türk savcı, şüpeli ve tanık olarak dinleyecekleri kişilerin ifadesini almaya başladı.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri