Bu balıklar nerden geldi?

Denizlerde bir şeyler oluyor!

Akdeniz'in derin sularında yaşayan 'Tavşan Balığı'nın İstanbullu balıkçıların ağına yakalanması, balıkçılar kadar bilim insanlarını da şaşırttı. Bilim insanları, küresel ısınmanın bir sonucu olarak gördükleri bu duruma acil çözüm çağrısı yapıyor

Marmara Denizi'nde İstanbullu balıkçıların ağına takılan daha önce bu sularda görülmeyen bir balık türü, uzmanları harekete geçirdi. Bilim insanları, 30 santimetrelik kuyruğu ve ürkütücü bir görünümü olan, 'Tavşan Balığı' nın Akdeniz'in derinliklerinden çıkıp bir iç deniz olan Marmara'ya gelmesinin küresel ısınma sonucu ekosistemin bozulmasına bağlıyor. Farklı düşünen ve biyolojik zenginleşmeye işaret görenler de var. Ancak kesin sonuca varabilmek için araştırma gerektiğinin altını çizen bilim insanları, konunun aciliyetine de dikkat çekiyor. Bilim insanları, Latince adı 'Chimaera manstrosa' olan Tavşan Balığının Marmara'da görülmesinin yarattığı etkinin çözüme yönelik değerlendirilmesi gerektiği konusunda da hemfikir.

'BAKANLIK EL ATSIN'
Ahmet Menekşe (Türkiye Balıkçılık Araştırma Geliştirme Kalkındırma Vakfı Başkanı): Küresel ısınmaya bağlı değişiklikler var. İklim değişikliği balıkların göç yollarını değiştirdi. Denizler ısınıyor, sular yükseliyor ve göç yolları değişiyor. Nesiller tükeniyor. Hiç görmediğimiz balıklarla karşılaşıyoruz. Bakanlığın araştırması ve çözüm üretmesi gerekiyor.
Zafer Murat Çetintaş (İstanbul Çevre Konseyi Başkanı-Denizcilik ve Su Ürünleri Uzmanı): Marmara Denizi, dünyada en hızlı kirlenen iç deniz durumunda. 1980'lere kadar 134 çeşit balık varken, şimdilerde 6 çeşide düştü. Akdeniz ve okyanuslardan denge için gemilere doldurulan deniz suyu Marmara'ya boşaltılıyor. Bu sırada çeşitli türler taşınıyor. Bu da Marmara'ya tehlikeli türlerin gelmesine yol açıyor.
Dr. Uygar Özesmi (Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü): Marmara'da aşırı avlanma, kirlilik ve uluslararası trafiğin getirmiş olduğu yabancı türler nedeniyle ekosistem değişmiştir. Atıkların arıtılması yeterli değil. Gemilerin denge sağlamak için aldığı suyu, gittiği yere boşaltması engellenmeli.

'BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK'
Murat Bilencenoğlu (Adnan Menderes Üniv. Biyoloji Böl.): Tipik derin deniz formlari olan tavşan balıkları, genellikle 300-500 metre derinlikler arasında yaşarlar ve 1000 metre derinlere kadar yayılım gösterebilirler. Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından, 'nesilleri tehdide yakın' bir tür olarak değerlendirilmiştir. armara'da yer alması, buranın biyoçesitliliğe ev sahipliği yaptığının göstergesidir. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Anabilim dalından Cem Dalyan, balıktan örnek alarak incelemek için Balıkçı Kenan'ı ziyaret etti.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri