BTK Başkanı'nın cevaplamadığı sorular

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kurumunun merkez binasında, güvenli internet kullanımı konusunda yapılan düzenlemeler ile ilgili saat 10.00'da bir basın toplantısı düzenleyecek.

CNNTurk.com olarak Başkan Acarer'in açıklamalarının yetersiz olduğunu ve aşağıdaki soruların yanıtlarını kapsamadığını belirtmiştik.

Başkan Acarer'den aşağıdaki soruları yanıtlamasını bekliyoruz.

Cevaplanmayan sorular

1- Madde 5'e göre filtrelenecek alan adları, IP'ler ve portlar Kurum (BTK) ve işletmeciler (internet servis sağlayıcılar) arasındaki güvenli veri hatlarıyla paylaşılacak. Yani BTK filtrelenecek site, IP ve portları belirleyip bunları servis sağlayıcılara iletecek. Peki BTK engelleyeceği bu siteleri neye göre belirleyecek. BTK'nın keyfi seçim yapıp yapmadığını kim denetleyecek?

2- Madde 6'da da aynı durum söz konusu. Madde'de "Profil ve uygulamalarla ilgili alan adı, IP adresi, port numaraları ve/veya web proxy listelerle birlikte işletmecilere Kurum tarafından sunulur"deniliyor. Peki Kurum içeriği neye göre belirliyor, kime göre belirliyor, keyfi karar alınmasının önünde neden engel yok?

3- Aynı maddede güvenli internet hizmeti almayı tercih etmeyen kullanıcı standart profil üzerinden hizmet alır deniliyor. Aynı zamanda standart profil için ise "Kullanıcının erişebileceği internet site ve uygulamalarına ait bir sınırlamanın olmadığı, mevcut mevzuat kapsamında internete erişimin sağlandığı profili" tanımı yapılıyor.

Başbakan meşru kılmıştı

Mevcut mevzuat kapsamında internete erişim sağlandığı profille örneğin YouTube vs. gibi sitelere erişim engellendiğinde normalde kullanıcılar bu siteye erişemiyor. Ancak kullanıcı bu durumu DNS kullanarak aşabiliyor ve bu sitelere ulaşabiliyordu. Nitekim Başbakan Erdoğan, YouTube'a erişim engellendiğinde "Ben giriyorum, siz de girin" diyerek DNS yöntemini meşru kılmıştı.

Ancak bu esasların yürürlüğe girmesiyle Servis Sağlayıcılara "filtrelerin" aşılmasını engelleme zorunluluğu getiriliyor. Yani eğer kullanıcı bu filtreleri aşarak o sitelere girerse bundan servis sağlayıcı sorumlu tutulacak ve hakkında 25574 sayılı Resim Gazete'de yayımlanan Telekomünikasyon Kurumu tarafından işletmecilere uygulanacak idari para cezaları ve diğer müeyyide ve tedbirler hakkında yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Nitekim Madde 11'de İşletmecilerin, filtreleme işlemini etkisiz kılmak için uygulanan filtre aşma yöntemlerinin engellenmesi amacıyla çalışma yapmak ve söz konusu çalışmanın sonuçlarını periyodik olarak Kuruma iletmekle yükümlü olduğu bilgisine yer veriliyor. Yani işletmeler filtreyi aşmaya çalışanları engellemekle yükümlü ve eğer bunu yapmazlarsa para cezası ya da diğer müeyyidelerle karşılaşacak.

Ayrıca Madde 11'in ikinci bendinde filtre aşma yöntemlerinin engellenmesi için gerek görülmesi halinde Kurum tarafından düzenleme yapılabiliceği belirterek, BTK'nın kendi kendine bu sitelere erişimi engellemek için önlemler alabilmesinin önü de açık tutuluyor.

Ekşisözlük olayı

Ekşisözlük'le ilgili yer sağlayıcılığın durdurulması talebi, bu talep ortaya çıkınca apar topar talebin geri çekilmesinin ne anlama geldiği de açıklamaya muhtaç bir konu olarak karşımızda duruyor.
 

http://www.cnnturk.com/2011/bilim.teknoloji/teknoloji/05/05/btk.baskaninin.cevaplamadigi.sorular/615582.0/index.html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri