Brüksel'den PKK ve DTP'yi uyardı

TBMM, demokratik açılımı tartışmak için Ankara'da toplanırken, Brüksel'de temaslarda bulunan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Demokratik Toplum Partisi'ni (DTP) ve terör örgütü PKK'yı uyardı.

34 PKK üyesinin geçtiğimiz günlerde teslim olmaları sırasında yaşananları doğru bulmadığını vurgulayan Barzani, "dikkatli" olunması gerektiğini kaydetti. Barzani, "Bu süreci teşvik edecek her türlü öneri memnuniyetle karşılanmalıdır.'' dedi. Mesud Barzani, Avrupalı milletvekillerine demokratik açılım için harekete geçen hükümeti tebrik ettiğini söyledi. Barzani'ye göre Kürtler, açılım sürdükçe desteklerini daha da artıracak.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşan Barzani'nin Türkiye'ye sıcak mesajlar gönderirken, aşırı sağcı milletvekillerinin provokatif sorularına cevap vermemesi dikkat çekti. Türkiye'nin başlattığı demokratik açılıma tam destek verdiklerini vurgulayan Barzani, "Gelecekte Türkiye ile ilişkilerimizin çok parlak olacağına inanıyorum. Sosyal ve ekonomik birçok alanda ortak çalışabiliriz. Türkiye'nin başlattığı süreç ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesini sağlayacak." dedi. Kürt lider, bölgeden en fazla yaklaşabilecekleri ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti. Türkiye ile yakın ekonomik ve sosyal ilişkilerin bölgedeki halkın refah seviyesini yükseltirken istikrar ve güvenliğe de katkı sağladığını ifade eden Iraklı Kürt lider, "Umarım Türk hükümetinin başlattığı süreç başarılı olur. Bu sürecin bölgenin kalkınmasını ve bölge hakının yaşam standardının yükseltilmesini olumlu etkileyeceğine inancım tam." dedi.

Mesud Barzani, "Eve dönüşlerle ilgili terör örgütü üyelerine bir tavsiyesi olup olmadığının" sorulması üzerine, "Bu süreci teşvik edecek her türlü öneri memnuniyetle karşılanmalıdır. Henüz bu sürecin başındayız. Yaşananlara dikkatlice bakılmalı. Bence yaşananlar doğru şeyler değildi. Daha sürecin ilk günleriydi. Bazı endişelerimiz vardı ve bunları dile detirdik." şeklinde konuştu.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre'un terör örgütü PKK'nın tasfiyesine ilişkin sorusuna Barzani, Ankara'nın Kürt meselesinin çözümüne yönelik yeni yaklaşımını desteklediklerini kaydetti.

TÜRKİYE'DEKİ YENİ SÜRECİ DESTEKLİYORUZ

Geçmişte sorunun sebeplerinden ziyade neticesi ile ilgilenen Türkiye'nin artık sorunun özüne inmeye çalıştığına işaret eden Iraklı Kürt lider, "Geçmişte sorunu çözmeyen bakış açısı değişmiş olduğu için bu çok önemli bir gelişme. Bu nedenle süreci teşvik ediyor ve destekliyorum. Bu yolla sonuca ulaşılacağını umuyorum. Eğer siz sorunu oluşturan nedenleri dostça ortadan kaldırırsanız sonuçta kimsenin silaha sarılmasına gerek kalmaz. Bu nedenle PKK'nın da barışçıl ve normal hayata, siyasi sürece döneceğine inanıyorum. Bu sorun nasıl çözülmeli, tüm silahlı grupların varlık nedenlerini yitirmesi nasıl sağlanmalı, bunlar tartışılıyor." dedi.

400 Türk şirketinin bölgede faaliyet gösterdiğini ve Türkiye ile yıllık ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştığını anlatan Barzani, halen günlük 100 bin varil seviyesindeki petrol üretimlerini 2011 sonlarında 1 milyon varil seviyesine çıkarmak istediklerini ifade etti. Kürt lider, petrol ve doğalgazlarını Türkiye üzerinden satmak istediklerini ve Nabucco doğalgaz boru hattı projesiyle ilgilendiklerini kaydetti. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri