BRÜKSEL Zirvesi ikinci gününde gözler liderlerde. Bir yanda Suriyeli mültecilerin durumu diğer yanda ise Türklerin vizesiz Avrupa'ya girişleri...
Brüksel Zirvesi'den gelen son dakika haberlerine göre liderler uzlaştı.
Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türkiye anlaşması onaylandı"dedi.
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka ise tweetinde, "Türkiye ile anlaşma onaylandı. 20 Mart'tan itibaren Yunanistan'a giren bütün göçmenler Türkiye'ye geri gönderilecek!" diye yazdı.
FRANSA TÜRKİYE BLOKAJINI KALDIRDI
Öte yandan, Brüksel'den bir diğer son dakika bilgisi ise Fransa'nın Türkiye'ye yönelik blokajını kaldırma kararı oldu.
Haziran ayı sonuna kadar müzakereye açılması öngörülen "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33. faslı AB içinde bloke eden tek ülke Fransa'ydı.
Anlaşmayla beraber Fransa tek başına blokajı için açılamayan fasıl kalmamış oldu. Böylece, Türkiye'nin mülteci krizi konusunda anlaşma için şart koştuğu "AB üyelik sürecini hızlandırma" meselesi için Fransa bir adım atmış oldu.
Ajansların zirveden geçtiği fotoğraflara göre, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Başbakan Davutoğlu'nun ikili bir görüşme gerçekleştirdiği anlaşılıyor.
ANLAŞMA SAĞLANAN METİNDE NELER VAR?
AB - Türkiye anlaşma metninde 9 madde var:
1- Türkiye'den Yunanistan'a 20 Mart'tan sonra gidenlerden iltica başvuruları kabul edilmeyenler, Türkiye'ye geri gönderilecek. Geri gönderme işlemi AB yasalarına uyumlu olacak, toplu sınırı dışı yaşanmayacak. Yunan adalarında Türk yetkililer, Türkiye tarafında da Yunan yetkililer süreci gözlemleyecek.
2-Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen her mülteci karşılığında Türkiye'den Yunanistan'a bir mülteci yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan'a yasa dışı yollardan girmeyi denememiş olanlara verilecek. AB ülkelerinin kendi aralarında 22 Temmuz'da anlaştıkları üzere yerleştirme yapılacak.
3-Türkiye, yasa dışı göçü engellemek için elinden geleni yapacak, komşularla işbirliği halinde olacak.
4-Yasa dışı göçün azalmasıyla, Avrupa'da 'Gönüllü İnsani Kabul Programı' devreye sokulacak.
5-Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin Haziran 2016'ya kadar bitirilmesine çalışılacak. Türkiye'nin Nisan'a kadar gerekli adımları atması halinde Nisan sonunda AB Komisyonu değerlendirmesini açıklayacak.
6-Mart sonundan önce Türkiye'nin hızlı katkılarıyla hazırlanacak listeye göre mültecilere yapılacak 3 milyar Euro'luk yardım için harekete geçilecek. Sağlık, eğitim ve altyapı hizmetleri için somut projeler bir hafta içinde hazır edilecek. Sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyon Euro daha sağlayacak.
7-AB ve Türkiye, Gümrük Birliği'nin geliştirilmesi konusunda devam eden çabaları takdirle karşıladı.
8-Türkiye'nin Birlik'e katılım süreci için 33. fasılın açılmasına, AB Komisyonu'nun Nisan'da bu yönde teklif vermesine karar verildi. Diğer fasılların da bir an önce açılması için çabalar hızlandırılacak.
9-AB ve Türkiye, Suriye'nin içinde, bilhassa Türkiye sınırına yakın yerlerde, insani durumun iyileştirilmesi için ortak çaba harcayacak.
BRÜKSEL ZİRVESİ DÜN NELER OLMUŞTU?
Avrupa Birliği ve Türkiye arasında yapılan zirvenin ilk gününde 28 AB üyesinin temsilcileri bir araya geldi. Gece geç saatlere kadar süren görüşmelerde sığınmacı krizinin çözümü için Türkiye'nin sunduğu teklifler değerlendirildi.
Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, AB ülkelerinin teklife dair bir ortak anlayışa varıldığını ve sabah saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşüleceğini açıkladı.
BRÜKSEL ZİRVESİ GÖRÜŞMELER ÇETİN GEÇECEK
Toplantının ardından bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmelerin çetin geçeceğinin sinyallerini vermişti.
Merkel, "Türkiye ile bir anlaşmaya ulaşabilmemiz için tüm çabayı göstermemiz konusunda hemen herkes hemfikir. Buna rağmen görüşmeler kolay geçmeyecek" demişti.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da sığınmacıların Yunanistan’dan Türkiye’ye yeniden yerleştirilmesi ve yerinin değiştirilmesi konusunda bir yöntem belirlenmesi gerektiğine işaret etmişti.
Hollande, "Hem AB hem de Türkiye açısından elbette ki olumlu sonuçlar olacağına garanti veremem. Çıkacak sonuç, müzakereler, tartışmalar ve 28 ülkenin metin üzerinde varacağı anlaşmaya bağlı"şeklinde konuşmuştu.