Bosna, 613 şehidini 'barış' mesajlarıyla defnetti

Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde, 16 yıl önce katledilen 8 bin erkekten toplu mezarlarda kimlikleri teşhis edilen 613 kişi, 10 binlerce Bosnalının katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi.

Srebrenitsa'da katledilenler için Kur'an–ı Kerim ve duaların okunduğu anma törenine, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı. Geçmişteki acıların bir daha tekrarlanmaması için katliamı yapanların cezalarını çekmesi gerektiğini ifade eden Arınç, "Srebrenitsa'da insanlığın onuru ayaklar altına alınmıştır. Burada insanlık büyük bir sınavı kaybetmiştir. Ama biz bu trajediyi, bu katliamı unutmayacağız." dedi.

Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde, 11 Temmuz 1995 tarihindeki savaşta katledilen 8 bin erkekten, toplu mezarlarda cesetleri bulunan 613'ü, 10 binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi. Srebrenitsa'da katledilenler için okunan Kur'an–ı Kerim ve duaların ardından, Bosna-Hersek'in Reis-ul Uleması Dr. Mustafa Ceriç tarafından toplu cenaze namazı kıldırıldı. 10 binlerce kişinin katıldığı cenaze namazında, kadınların da saf tuttuğu görüldü. Namazın ardından cenazeler omuzlarda taşınarak, açılan mezarlara konuldu.

Cenaze törenleri sırasında, yakınlarını kaybeden Boşnaklar gözyaşlarını tutamadı. Cenaze törenine katılmak için binlerce Bosnalı Srebrenitsa'ya akın etti. Katılanlar arasında özellikle Amerika ve Almanya gibi ülkelerden gelen şehitlerin yakınları dikkat çekti. Savaş sonrası ülkelerini terk etmek zorunda kalan aileler aynı zamanda büyük hasret giderdi.

Potoçari mezarlığında gerçekleştirilen törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Yosipoviç, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, konseyin Hırvat Üyesi Jelyko Komşiç ile savaşta 140 yakınını kaybeden Bosna-Hersek Güvenlik Bakanı Sadık Ahmetoviç de katıldı. Törende barış mesajları dikkat çekerken, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geçmişteki acıların unutulmaması gerektiğini, ancak bunun barışın temini için de engel olmaması gerektiğini vurguladı. 16 yıl önce Avrupa'nın orta yerinde ırkçı bir saldırının gerçekleştirildiğini belirten Arınç, bunların bir daha tekrarlanmaması için katliamı yapanların cezalarını tam olarak çekmesi gerektiğini ifade etti. Törende konuşan Arınç, "Aramızda bu acıya bizzat tanık olan, bu acıyı daha derinden hisseden dostlarımız, annelerimiz, genç kardeşlerimiz var. Aradan geçen bunca yıla rağmen, oğlunun, kocasının yolunu gözleyen, en azından mezarını bilmek isteyen annelerin mübarek gözyaşları hâlâ akmaktadır. Maalesef, Srebrenitsa'da insanlığın onuru ayaklar altına alınmıştır. Burada dünya insanlığı büyük bir sınavı kaybetmiştir. Ama biz bu trajediyi, bu katliamı unutmayacağız. Hele de soykırımın en yoğun olarak yaşandığı Srebrenitsa'yı asla ve asla unutmayacağız, unutturmayacağız." diye konuştu. Arınç, bütün bu çabaların, bir daha bu acıların yaşanmaması, bu katliamların tekrar etmemesi ve dünyanın hiçbir bölgesinde bir daha etnik temizlik girişimlerinin olmaması için olduğunu dile getirerek, "Ancak şunu da herkes iyi bilmelidir. Bu kanlı katliam, tarihin hiçbir döneminde olmadığı gibi bugün yapanların yanına kâr kalmayacaktır." dedi. Geçmişte yaşanan acının unutulmasına izin verilmemesini isteyen Arınç, Balkanlar'da kalıcı barış, istikrar ve refahın sağlanması, birlikte inşa edilecek güvenli ve mutlu yarınlar için geçmişteki acıların tutsağı olunmaması gerektiğini de vurguladı. Arınç, "Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en önemli miras, bu iki unsur arasında ulaşacağımız denge olacaktır." dedi. Uluslararası Kayıp Kişiler Komisyonu (ICMP) yaptığı açıklamada şu ana kadar kemiklerinden DNA'sı tespit edilenlerin sayısının 6.598'e ulaştığını bildirdi.

Bosnalılar Türk bayrağı açtı

Srebrenitsa'daki cenaze töreninde en dikkat çeken unsurlardan biri de Bosnalıların açtığı Türk bayraklarıydı. Ellerinde Türk bayrakları ve Bosna bayraklarıyla dolaşan bir grup Bosnalı, Türkçe "Kardeşiz" sloganları attılar. Üzerinde Türk bayrağından gömlekle gezen bir Bosnalı ise "Türkiye'den maddî ve manevî büyük destek alıyoruz. Türkiye'yi daha iyi tanımak ve Türk kardeşlerimle konuşabilmek için Türkçe öğreniyorum." dedi. Türkiye'den gelenleri gördükçe daha çok heyecanlandığını ifade eden Bosnalı genç, bu desteği hep görmek istediklerini dile getirdi.

Törenlere Türkiye'den de yüzlerce insan akın etti. Otübüslerle İstanbul'dan hareket eden gruplar, Bosna'daki kardeşlerinin acılarını paylaşmak için geldiklerini belirttiler. Türkiye'den gelen Ahmet Göktepe "Şimdi yanlarında olmamız, geçmişteki uzak kalmanın telafisi olmasa da bir nebze olsun yanlarında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz." dedi. "Zulüm gören insanların acılarını paylaşmak için üniversiteden arkadaşlarımızla geldik." diyen Taha Yasir ise zulmün cezasının bir an önce eksiksiz verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri