Borsada bin puanlık tuhaf dalgalanma

Dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) endeksi tam bin 117 puanlık bir bantta dalgalandı.

Gün içinde en yüksek 37.718 puan seviyesini gören endeks ikinci seansta özellikle İzmir Vadeli İşlemler Borsası'nda (VOB) meydana gelen teknik bir arızadan sonra yoğunlaşan satışlarla 36.600 puan seviyesine kadar gevşedi. Gün içinde yükselişi yüzde 2.5'ları bulan endeks kapanışta sadece 85 puan yükselerek 36.841 puandan kapandı.

Bankaları sattılar
Gün içi özellikle bankacılık hisselerine gelen alımlarla endeks ilk seanta 37 bin seviyesini aşarken, ikinci seansta vadeli işlemlerde saat 15.50 civarında teknik bir arıza nedeniyle işlemler durduruldu. VOB'da işlemler İMKB kapandıktan sonra saat 17.05'te başladı ve 17.35'e kadar devam etti.
VOB'un kapalı olduğu zaman diliminde İMKB'de yaklaşık bin puanlık kayıp oluştu. Arıza sırasında İMKB'de yeni bir haber veya beklenti yokken ilk seansta alım yapılan bankacılık hisselerine bu kez sert satışlar geldiği dikkat çekti.
VOB'da cuma günü de küçük bir arıza meydana gelmişti. Vadeli piyasa kapalıyken, spot piyasa olan İMKB'de endeksin çok sert hareket etmesi birbiriyle paralel çalışması beklenen bu piyasalarda, vadeli işlemler tarafında işlem yapanların tepkisine neden oldu.

Ay sonu hareketi
Uzmanlar bir grup yatırımcının VOB'da işlem gören endeks kontratlarını, ay sonunda yüksek fiyattan kapatmak için yaptığı işlemlerin İMKB'de son iki günde yaşanan yükselişte etkili olmuş olabileceğini söyledi. Bu nedenle dünkü ani satış dalgasına bir anlam vermekte zorlandıklarını belirten uzmanlar, “Avrupa borsalarında yüzde 2.5'ları bulan yükselişin yaşandığı bir günde İMKB'deki dalgalanma vadeli işlemlerdeki ay sonu pozisyon ayarlamalarından kaynaklanmış olabilir.
Bu noktada VOB'da yükselişe oynayanlarla düşüşe oynayanlar karşı karşıya gelmiş olabilir” şeklinde konuştu.

Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri